Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4524

Egy álmos délután

Egy álmos délután (-)

Vélemények: 0

Megnézve: 595

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Tájkép / Téli napfény


Téli napfény

  Téli napfény

Fényképezőgép:

Canon EOS-350D

Záridő:

1/500s

Rekesz:

F13

Fókusz:

18 mm

Iso:

ISO 100

adams előző képei
Reggeli csend

Reggeli csend (4.7)

| Még több

Feltöltötte:

  adams   

Feltöltés ideje:

2009.03.26 20:44:53

Kategória:

  Tájkép

Átlag:

2 (2 szavazat)

Megtekintve:

866

Betöltve:

1153

Feldolgozható:

Igen

Téli napfény

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#15 Írta: adams 2009.03.29 17:41:56   5 2

Ugy erzem,hogy a kepem körül kialakult vitához én is hozzászoljak.Vártam a véleményeket és csak nyeltem nagyokat mig végül ''Dodó''rálátott a kép koncepciójára,nem hiába a sok éves fotos tapasztalat. Ezt az érdekes görbe fenyőt probáltam valahogy lefotzni,valahogyan kompozicióba helyezni nem bele a kép szimetrikus közepébe amiért talán rögtön kaptam volna egy nagy ötöst.Legyen benne egy kis fény hatás,egy sötet és egy világos oldal metszése ,a felhőkön áttsütő fény és persze a görbe fenyő ami szál eyenes szokott lenni.A fotot ithon megnézve nem az lett belőle amit szerettem volna.Nem adta vissza azt a kontrasztot és fényhatást amit szerettem volna igy digitalisan sötétitettem a képen ezért nem tudtatok a képen javitani. Többet a képpel nem is foglalkoztam.Egy pár képemet elküldten fotos barátomnak Kanadába,kölcsönösen megvitatjuk a képeinket,ő kamion soför és nagyon sok szép fotoja van.Erre az egy képre irt vissza,hogy''nagyon érdekes''nem azt,hogy jó. Meglepődtem,hát nem látod,hogy dől a kép.Tedd rá a forgató rácsot és majd meglátod,volt a válasz.A kép egyenesnek tünik,a hegy felett vonuló felhök ivesek és a görbe fenyő felső része teljesen párhuzamos a kép szélével.Ha kiegyenesitem a felhőt a fenyő viszzafele bukik a lejtőn.Erdekes jelenség ő ha nem szól én talán soha nem veszem észre,mint ahogy NTH irta ezek a''hegyek''.
Magamrol meg csak annyit,hogy12 éves korom óta fotozom első gépem egy Smena8 volt,14evesen kaptam egy egyszerü fotolabort,kesőbb vettem egy Zenit TTl t amit nagyon sokat nyuztam.Próbáltam a szines labort is amiröl később anyaghiány miatt lemondtam.Késöbb munkahely,család és már egyre kevesebb a foto.Lehetőségem volt részt venni nemzetközi fototáborba is ahol alkalom van rá megbeszelni egymás képeit és elfogadni egymás vélemenyét.
''sn4ke'' és többi kritizálóimra nem haragszom,ti megmondtátok a véleményt csak finomabban mert,lehet az a masik valamit akar mondani azal a képpel,vagy lát benne valamit amit mi nem.Nem kell az a kép minden esetbe tüéles legyen.
Köszönöm,hogy meghalgattatok!


 

#14 Írta: Dodó 2009.03.28 07:44:22   11000 727

Köszönöm, "sn4ke", ezt el kellett mondanom...


 

#13 Írta: sn4ke 2009.03.27 23:37:21   10 0

ott a pont Dodó :) örülök ha az én írásom hozta ezt ki belőled :) komolyan.


 

#12 Írta: Dodó 2009.03.27 22:00:07   11000 727

Azt hiszem, hogy nem lenne tisztességes, ha kimaradnék ebből a vitából, még akkor sem, ha gyakran képviselek (bár a legtisztességesebbnek vélt okokból) különvéleményt, aminek a hátrányát - más területen - épp a napokban tapasztaltam.
Először is szeretnék a "Fotósok Világá"-ról írni, pontosabban arról a régi "Fotósok Világá"-ról, melynek néhány éve a tagja lettem. Általános és középiskolás koromban rendszeresen fotóztam, beleértve természetesen a labormunkát is, aztán az egyetem és a munka mellett nem volt időm (erre sem). Gyermekem születésekor vettem egy digitális kompaktot, és azóta próbálkozom a fényképezéssel, immár egy bridge-gép tulajdonosaként. Igyekszem mindig mindent vállalni, amit tettem és mondtam, de azért be kell magamnak is látnom, hogy az először feltöltött képeim igen-igen gyengécskék voltak. Viszont soha nem felejtem el az akkori fotóstársak buzdítását, türelmét, megértését, amivel lassacskán rávezettek arra, hogy miként lehet jobb képeket készíteni. A többi mereven kritikus oldallal szemben ez a web-site nekem fantasztikus kivétel volt: nem egymás ledorongolása, hanem segítése volt a cél. Tisztában vagyok azzal, hogy a minőség felé kell elvinni az oldal szerkesztését, meg is értem, de egy-egy új tag megjelenése, egy-egy új kép ma is öröm számomra, még akkor is, ha (még?) nem érik el a lap "nagy öregeinek" és újabb csillagainak teljesítményét. Mivel a feltételek szigorodása mellett az általam is elismerten túl "lágy szívemmel" (mivel a kezdő "Dodó"-t ma is sok képben érzem) talán túl jó pontokat adnék, inkább nem pontozok.
Kritikát írni minden tag elidegeníthetetlen joga, legyen bár új vagy régi, de nem kell a "tollat vérbe mártani" hozzá. A képet értékelni kell, megkeresni erős és gyenge pontjait, a hibákra felhívni a figyelmet. Mindenkinek. Új és régi tagtól új és régi tagnak egyaránt, mivel itt abszolút egyenrangúak vagyunk, minden tagnak joga van megmérni és kötelessége vállalni a megmérettetést. Nem hiszem, hogy ennek tudtában is írtam olyan véleményt, amivel megbántottam volna bárkit (ha igen, akkor elnézést kérek, a jó szándék vezetett).
Rossz képek az oldalon? Egyetértek: nem öröm, és nem emeli a web-lap színvonalát. Mégis, engedjétek meg, hogy saját álláspontomat kifejthessem: sokan vannak a világban és hazánkban is gépet kattogtatók és kevesen a fotó művészei. A köztük levő skála nagyon széles, vannak ihletett fotósok, a fényképezés minden csínját-bínját ismerők, szerencsés képeket készítők, gépük adta korlátok között vergődők - és a sort a végtelenségig lehet folytatni, egészen az "abszolút kontár" kategóriáig... Ennek ellenére sokkal jobban tisztelek egy olyan fotóstársat, aki felrakja az oldalra a képét és vállalja a megmérettetést, mint azt, aki saját hamis dicsfényében otthon fürdik. A kép feltöltése és a vélemény várása az első lépés ahhoz, hogy valaki tanuljon és jobbá váljon.
Az aktuális képről: Amit érdemének tartok, az a kép koncepciója: a rendkívül látványos felhőket, a fa égre emelkedő sziluettjét, a havas lejtő és a háttérben levő hegy metszéspontjában levő fa adta lehetőséget jól ismerte fel a fotós. A kivitelezés nem sikerült jól, sajnos, a jó elképzelést a nem megfelelő technikai paraméterek mellett nem tudta megvalósítani. Magam részéről várom a képeidet - én is azt javaslom, hogy barangolj egy kicsit a lapon levő képek között, keresd meg azokat, amelyek vitát váltottak ki, és azokat is, amelyeket egyértelmű elismeréssel fogadtunk.
Végül még egy gondolat: amit most írtam, azt nem szánom "ex cathedra" bölcsességnek, de vitaindítónak sem. Én így látom, és ameddig tag leszek, és amennyire időm és erőm engedi, ennek megfelelően fogok tenni. Ahogy Cseh Tamás énekelte: "engem a saját kultúrám illet"...


 

#11 Írta: sn4ke 2009.03.27 21:23:41   10 0

hahaha. oszkor: amit írtál azt tegnap óta vártam :) mindig mosolyra fakasztó amikor a kritizáló embernek odaszólnak, hogy na akkor mutass te valamit :)
egyelőre nézelődni szeretnék az oldalon.
egyébként kissé máshogy látom ezt a véleményezősdit.
ez is jó ami itt van de pl én a saját képeimhez szeretem a kritikát attól az embertől hallani akit én jelölök ki. pont azért mert neki, a kijelölt embernek tartom fontosnak a véleményét. nem véletlen vagyok rá kíváncsi.
ancsa: a fotóról alkotott véleményeddel egyet értek. fontosnak tartom, hogy igenis meg legyen mondva az embernek ha valami rossz és nem beleringatni, hogy a rossz jó. ha durva voltam és valóban nem indokoltam eléggé az 1 pontot akkor azért elnézést kérek. az 1 pont viszont mindenképpen maradós.
pista1: "Mindenesetre nem tartom célszerűnek egyest adni. Több szempontból sem. A képen a világos részek javíthatóak, a sötétek már nem"
sajnos nem tudom, hogy a mondatok összefüggnek-e egymással és azért nem adnál egyest mert a kép javítható.
ha valóban erre gondoltál akkor erre az lenne a válaszom, hogy szerintem az elkészült, feltöltött képet kell pontoznom és véleményt mondani róla, nem pedig, hogy mely részei várnak javításra és mit lehet kihozni belőle.
ha nem így gondoltad akkor bocs :)
köszönöm, hogy osztod a véleményem, hogy ha kezdő (ami egyébként szerintem egy képet osztályzó számára (pl zsűri) érdektelen kéne hogy legyen) akkor nézze meg a többi képet és tanuljon belőlük.


 

#10 Írta: oszkor 2009.03.27 09:30:09   4404 142

Jó kis párbeszéd alakult ki ezen fotó alatt. Melynek bizonyos részleteivel egyetértek. De mielőtt kifelyteném a véleményem magáról a fotóról, megvárom mások reakcióját.

Ellenben hogy ki új itt és ki nem, kinek milyen joga van véleményt írni ilyet és olyat, azt hiszem nem vita kérdése.
Mindenesetre sn4ke magabiztos hozzászólása után már nagyon várom a tizenéves gyakorlatának gyümölcsét.


 

#9 Írta: pista1 2009.03.27 09:13:27   9608 436

Nem tudhatjuk, a képet feltöltő mennyire gyakorlott, mennyire kezdő. Ha kezdő, segíteni kell neki. Havas fotóknál tipikus hiba az alul exponálás. (a gép fényméréséből adódóan)
Mindenesetre nem tartom célszerűnek egyest adni. Több szempontból sem. A képen a világos részek javíthatóak, a sötétek már nem. Tehát ilyen helyzetekben ha kell, egy kis expozíció korrekciót lehet csinálni. (az exifből látszik, hogy itt is volt korrekció, csak pont ellenkező)
Visszatérve az osztályozásra: ha kezdő, valóban nézegetheti a jó képeket, azokból is lehet valamit tanulni. De a tanácsokból még többet. És nem kell gyorsan elvenni a kedvét.


Moderálva: pista1 2009.03.27 09:15:39


3.0

 

#8 Írta: ancsa 2009.03.27 07:02:29   14067 626

sn4ke: nem dorgálásnak szántam.. inkább , hogy segítséget lehetne adni.
A fotó rossz, sötét bebukott és dől.
Próbáltam magam javítani, lementettem de sajnos kevés vagyok hozzá mert nekem nem sikerült.
Nem kell a fotót dicsérni de hibák teljesebb feltárása több és hasznosabb mint az 1 pont és törlésre buzdítás.. szvsz...
A feltöltötő azért teszi fel mert jónak tartja nekünk segíteni kell rávezetni miért nem jó.. és hogyan lehetett volna jobbat esetleg...
Ha a véleményemmel "súlyos hibát" vétettem akkor elnézést... igaz csak a jószándék vezérelt...


 

#7 Írta: NonameTheHunter 2009.03.27 00:51:45 www  7629 197

#5 Írta: sn4ke
Az osztályzás résszel egyetértek!


 

#6 Írta: sn4ke 2009.03.27 00:17:39   10 0

tehát a lényeg, hogy súlyosabb hibának tartom az előttem szóló véleményét mint az én dorgálásomat. Nem szabad vállon veregetni senkit sem a rossz fotóért és azt írni neki ,hogy "de azért jó"!


 

#5 Írta: sn4ke 2009.03.27 00:12:31   10 0

véleménynek ezen az oldalon első, de ez a baj a fotós oldalakkal... amíg itt új vagyok, addig a fotózást lehet, hogy tizenéve gyakorlom. A hegyeknek másodlagos szerepük van ebben NTH ezt te is látod. Nézd meg a felhőket. Ancsa: a feltöltő tájékozódjon, a kategória képei között vannak igen jók. A gépe beállításait ehhez a képhez csak ne én irjam már le. Sajnos az oldalon elég sok a jó osztályzat az ilyen képekre is mint pl ez. Ezek dicsérgetése (főleg ha ismerős) súlyos hiba. Félrevezető. Igenis kapjon 1est az a kép ami kifejezetten nem erre a jó oldalra való.


 

#4 Írta: NonameTheHunter 2009.03.26 22:26:28 www  7629 197

#2 Írta: sn4ke
Első véleménynek kicsit merész!
Letöltöttem a képet, korrigáltam, rájöttem hogy nehezen korrigálható.
Sajnos olyan alexpós lett, hogy külön ki kell jelölni az eget, ha valamit ki akaro hozni az előtérből.
Ezt a sokfelé dőlést úgy nevezik hogy "hegyek" :)


 

#3 Írta: ancsa 2009.03.26 21:44:47   14067 626

sn4ke: oké dől .. az 1 pont mellé kicsit több megjegyzés is kellene a fotóhoz. Te hogyan javítanád..stb.
A feltöltöltő adja a nevét a fotóhoz és segítségre vár, hogy hogyan legyen jobb és nem lehordásra... na..


 

#2 Írta: sn4ke 2009.03.26 21:35:00   10 0

Elképesztő. Ilyen képhez nemhogy nem adnám a nevem de meg se tartanám, azonnal kuka. Már ne haragudj de ez nagyon rossz. Nagyon rossz helyet választottál magadnak. Ráadásul annyi felé dől a dolog, hogy az ember el sem tudja dönteni mihez viszonyítson. Kerülendő az ilyen fotó és a cím sem mentség rá.


1.0

 

#1 Írta: Szájku 2009.03.26 20:55:12   264 35

Kicsit érdekes szerkesztésű kép...de azért jó.Fel lehetett volna rakni kisebb méretben...de így is jó.


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Canon EOS-350D


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0909 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat