Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4578

Szivárvány kaktusz

Szivárvány kaktusz (-)

Vélemények: 2

Megnézve: 717

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Digitális manipuláció / Vágta


Vágta

  Vágta

Fényképezőgép:

Olympus E-420

Szűrő:

UV

Záridő:

1/2500s

Rekesz:

F4.5

Fókusz:

45 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Békéscsaba

Dodó előző képei
Anya is így csinálja...

Anya is így csinálja... (-)

Matyi bácsi

Matyi bácsi (-)

Apa és a ló

Apa és a ló (-)

Osztálybuli

Osztálybuli (-)

Okos... ül!

Okos... ül! (-)

| Még több

Feltöltötte:

  Dodó 

Feltöltés ideje:

2009.07.15 17:54:11

Kategória:

  Digitális manipuláció

Átlag:

-

Megtekintve:

1000

Betöltve:

1239

Feldolgozható:

Igen

Vágta

Exposure Bias Value: -2.00
sam09

Kentaur Lovasklub, Békéscsaba

A vágta nem manipuláció, de a háttérből néhány zavaró dolgot megpróbáltam a PhotoFiltre program segítségével kivenni

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#14 Írta: 5381 2009.07.17 08:52:00   4581 338

A fénymérés módja megint egy érdekes kérdés:
1.Én csak átlagolót használok,szélsőséges esetekben még így is kellhet -1EV korrekció,ha nem akarok kiégett részt látni.Ezzel viszont a témám lesz sötétebb a kelleténél.
2.Spot mérésnél helyesen exponált témához(ebben az esetben árnyékban szaladó sötét ló)a napsütötte háttér miatt valószínű kell is a -2EV.Ebben az esetben is a helyes expó -2 értékkel el lesz tolva fénymérési pontnál is.
A végeredmény szerintem mindkét esetben kísértetiesen hasonló lehet.
Ez a kis dinamikával rendelkező érzékelők csapdája.
Szívesen megnézném az eredeti,lekicsinyített expót,mert van egy elképzelésem,hogy milyen lehet.Kíváncsi vagyok olyan-e :)
Az elképzelésem szerinti képhez viszonyítva gondolom,hogy jól sikerült neked utólag javítani a képen,igaz ez picit a minőség rovására ment.Viszont innen kezdődik szerintem az utómunka komolyabb szintje,hogy a minőséget is meg tudd tartani.Ez már sok gyakorlás és inkább Photoshop kategóriába tartozó feladat.


Válasz hozzászólás
 

#13 Írta: Dodó 2009.07.17 08:08:48   11000 727

Köszönöm a biztatást, s már rögtön rávilágított néhány dologra. Annyira féltem a kiégéstől, hogy nem átlagoló fénymérést választottam... Lejjebb veszem az alexpó mértékét, és igyekszem keveset rontani rajta utána... Ha érdekel, szívesen elküldöm az eredetit, hogy ahhoz képest mit változtattam.
Abban pedig nagy igazságod van, hogy a korábbi bridge-gép után egy kicsit??? túlbecsültem ennek a gépnek a képességeit (meg a magamét)...


Válasz hozzászólás
 

#12 Írta: 5381 2009.07.17 07:53:14   4581 338

Szerintem nem rossz irányba halad az utad.Teljesen élethű kép visszaadására törekedtél,amire sajnos a gépeink nem alkalmasak ilyen fényviszonyok mellett.Ebbe vagy beletörődünk,vagy elkezdjük utólag finomítani a képet,ami igen csak nehéz feladat.Szerintem itt nem is sikerült olyan rosszul,mint gondolod.Picit kevesebb világosítás és egy enyhe zajszűréssel már teljesen rendben is lenne a kép.Én sem értek az utómunkához,így kb. a gyógyszerekhez tudnám hasonlítani.Valamit lehet vele orvosolni,de közben több dologra is káros hatással van,amiket szintén orvosolni kell,de itt újabb káros dolgok jönnek a képbe......A legjobb,ha a lehető legkevesebb belenyúlás történik a képen.Ez persze csak a mi amatőr szintünkre igaz.
Mivel a gépeink testvérek,azt tapasztalatból mondhatom,hogy ilyen esetekben átlagoló fénymérés mellett kell is használni az alexpót.Viszont törekedni kell a legkisebb értékre,mivel a -2EV visszavilágosítása már erős minőségromlást okoz.A RAW-ot én továbbra is csak ajánlani tudom,ha másért nem,akkor a fehéregyensúly utólagos beállítása miatt.


 

#11 Írta: Dodó 2009.07.16 22:17:46   11000 727

Természetesen lehetnek kivételek, csak azt nem tudjuk, hogy miként folyt a ló betanítása mindaddig, ameddig már valóban csak a természetes segítségeket látjuk, vagy éppen a porondról való mozgatást, idomítást (ami nem nagyon tekinthető a szó klasszikus értelmében vett lovasszámnak). Néztem egy videót valami nagy hírű francia lovassal és szürke camargue-i lovaival, aki nagyon látványos produkciót mutatott be, a kezében az ostorral...
Messze vagyok attól, hogy etalon legyek, de ha lépésből ügetésbe váltani akarok, akkor szólók, hogy "ügessünk öreglány", és lábbal segítséget adok, igyekszem nekikészülni a megfelelő mozgásnak, s ha ezt nem érti meg, akkor megpöccintem, a pálcával (nem is mindig a lovat, sokszor elég csak a szerszámra célozni), s akkor elindul... Nem hiszem, hogy fájdalmában tenné...


Válasz hozzászólás
 

#10 Írta: Dodó 2009.07.16 22:04:01   11000 727

Azt hiszem, hogy megingathatatlan igazságot mondott ki Einstein azzal, hogy "Nevelni csak példával lehet - ha mással nem, elrettentővel". Most, hogy felraktam egy rossz (illetve utómunkával még tovább rontott) képet, nyomban olyan ismeretekhez jutok, melyek alapján felül kell vizsgálnom az egész gondolat-menetem.
Régi - bár azóta már minden bizonnyal túlhaladott - axiómának tekintettem, hogy a képek kiégését mindenáron kerüljön fel, s ezért gyakorlatilag minden egyes képet alulexponálok, ezeket jelezni is szoktam, az Exposure Bias Value értéke -0,6-tól -2,0-ig terjed, mivel úgy tanultam, hogy ezeken a képeken minden információ szerepel, és ki is hozható belőlük. A "kihozatalt" általában kép kiegyenlítésével és a képkivágás elkészítésével kezdem a Picasa-n, majd a PhotoFiltré-ben a gamma eltolásával próbálom, majd a kontraszt és esetleg óvatosan a szatuáció állításával. Amikor a PhotoFiltre általam ismert szerény lehetőségeit kihasználtam, akkor a "körvonalak élesítése" funkcióban élességet állítok, esetleg nagy sötét felületeken (pl. egy ló) alkalmazom a "mérsékelt domborítást"
Tehát:
- ne törekedjek alexpozícióra
- a sötét képeket ne gammával korrigáljam, hanem a fényerő és kontraszt megváltozutatásával
- alkalmazzak egy megfelelő képszerkesztő programot (csak azt vagy meg kellene tanulnom, vagy ki kellene tapasztalnom!)
- ha variáltam a képen, akkor keressek hozzá egy zajszűrőt (olyat, ami jó is)
Igyekszem így tenni - és ezek után nincs sok értelme, hogy a képeket RAW-ban is fotózzam, mert nem tudom kihasználni az előnyeit...
Köszönöm a véleményt, láttam, hogy az "utam" nem a megfelelő irányba tart, hátha sikerül jófelé kanyarodnom...


Válasz hozzászólás
 

#9 Írta: mazsóca 2009.07.16 21:54:18 www  4158 274

Értem én amit leírtál:)
De még mindíg nem vagyok meggyőzve.
Valahogy nem tudom megkedvelni ezt a pálca a lovas kezében dolgot.
Vannak emberek (itthon is páran) akik úgy képesek a lovakat "képezni", irányítani, hogy e közben nem használnak semmit, még zabla sincs a ló szájában...
Hát én ennek a híve lennék :))


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: Dodó 2009.07.16 20:02:17   11000 727

Bevallom, hogy az általam használt programban (PhotoFiltre) nincs zajszűrés, illetve egy "élmegőrző elmosás" funkció létezik, aminek eddig nem nagyon láttam semmiféle gyakorlati hasznát. A jelek szerint nem tudom elkerülni valamilyen komolyabb program használatát, bár ennek sem tudom még minden funkcióját kihasználni. Azt hiszem, hogy nem ezen a változaton fogok próbálkozni, hanem visszamegyek az eredeti képhez mindannak szellemében, amit írtatok, és a végén egy zajszűrőként kapott "Neat Image" programot is kipróbálok, bár attól néha olyan furcsa lesz a kép... de hátha most sikerül.
Köszönöm a véleményt!


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: Dodó 2009.07.16 19:40:13   11000 727

rajtam = raktam (Bocsánat!)


 

#6 Írta: Dodó 2009.07.16 19:39:43   11000 727

Nem vagyok könnyen megbántódós, és azért rajtam fel a képet, mert kíváncsi voltam a véleményetekre, hogy tanuljak belőle...
A pálca? Azt hiszem, hogy a mondatodban valamiféle "pálca-ellenesség" van, amivel - mint a pályák szélén már egy ideje ődöngő, és a lovasok sajátos közösségébe elsősorban lányom révén kissé belekóstoló - vitatkoznék. A lovas nem üti-veri a lovát (az a szódás kocsis kategóriája), a pálcával nem büntet, s különösen nem kínoz, hanem jelet ad, irányít. Az irodalom a "segítségek" közé sorolja, mint olyan eszközt, amelyik segít abban, hogy a lovas kívánságát megértesse az állattal. Természetes segítségeknek a kezet, az ülést, a combot, a testsúly-áthelyezést és a hangot tekintik, míg az eszközös segítség kategóriájába tartozik a pálca, a sarkantyú, a különféle zablák, vagy akár a martingál is. A pálca a lovas kezében, és a pálca használata nem azt jelenti, hogy ne szeretné az állatot, hanem egy olyan eszköz, amivel a kommunikálást segíti, adott esetben a lovas és a ló biztonsága érdekében. Nekem is volt már a kezemben, s soha nem azt éreztem, hogy büntetőeszköz, hanem azt, hogy segítség abban, hogy együtt dolgozhassak a lóval... (Bocsánat, hogy ilyen sokat írtam, de azt hiszem, hogy a lovasok érdekében - vagy talán "védelmében", bár nincs miért védekezniük - ezt érdemes volt leírnom, remélem nem veszed "kioktatásnak"...)


Válasz hozzászólás
 

#5 Írta: 5381 2009.07.16 17:29:46   4581 338

Én többször próbáltam már a gammát babrálni,sosem lett jó a vége.Aztán egy fotóköri előadáson azt tanácsolták,hogy inkább felejtsük el a gamma csúszkát,én tartom is magam hozzá.
Gondolom sokat világosodtak az árnyékos részek,azért esett ennyire szét.Mondjuk nálam nem annyira zavaró.A kép egyébként tetszik,a háttér is jól sikerült,nincsenek hangsúlyos zavaró elemek.


 

#4 Írta: somasok 2009.07.16 17:20:37 www  11114 1026

Zajszűrést végeztél? Próbáld meg, bár ezek az elváltozások lehet, hogy azzal már nem eltüntethetők...


 

#3 Írta: Dodó 2009.07.16 17:06:41   11000 727

Nem értem... a lóhoz külön nem nyúltam, az egész képen megváltoztattam egy kicsit a gammát és a kontrasztot, és háttérből kiszedtem egy oszlopot (aminek az alja megmaradt, mert az tartja a szalagkorlátot) és egy fatörzset, ami Bogi "fejéből nőtt ki". Valami nem stimmel... vagy a PhotoFiltre nem alkalmas utómunkára, vagy én... de inkább az utóbbi...


Válasz hozzászólás
 

#2 Írta: mazsóca 2009.07.16 08:07:04 www  4158 274

Hát nem is tudom... nem az igazi... nagyon nem stimmel a minősége:(
(leginkáb a pálca zavar a gyerkőc kezében... de ez már egy másik dolog...)

Véleményem őszintén, bántó szándék nélkül íródott ;)
Üdv!
mazsóca


 

#1 Írta: ancsa 2009.07.16 06:08:31   14067 626

Te Dodó..túlvariáltad a képet.. a lovon nagyon látszik..szemcsés, foltos vagy milyen lett, de máshol is látszik!
Fuss neki még egyszer!!

Üdv:ancsa


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Olympus E-420


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0726 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat