Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4549

Folt

Folt (5)

Vélemények: 5

Megnézve: 745

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Makró / *


*

  *

Fényképezőgép:

Olympus E-410

Objektív:

Olympus Zuiko 40-150mm f/4-5.6

Előtét:

Raynox DCR-250 (Makro 2.5x)

Záridő:

1/40s

Rekesz:

F8

Fókusz:

43 mm

Iso:

ISO 400

ilevvy előző képei
*

* (5)

*

* (5)

"büszkeségem"

"büszkeségem" (5)

...

... (5)

*

* (5)

| Még több

Feltöltötte:

  ilevvy 

Feltöltés ideje:

2010.05.28 07:33:20

Az adatlap szerkesztve:

2010.05.28 07:58:13

Kategória:

  Makró

Átlag:

4.03 (10 szavazat)

Megtekintve:

870

Betöltve:

1121

Feldolgozható:

Igen

*

Végre kipróbáltam a Raynox-ot természetben is... sajnos egy deka napfény sem volt, ugyhogy elnézést kérek hogy nem szines... de nagyon pocsék fényeim voltak... ami az adatokból is meglátszik... majd talán legközelebb...

Imre inditványához csatlakozva:
CSAK ŐSZINTÉN!!! A FOTÓMRA BÁRMILYEN JELLEGŰ ÉSZREVÉTELT, ÖTLETET SZIVESEN VÁROK... A PONTOKAT KÉREM REÁLISAN MEGITÉLNI, MIDENKI A MAGA SZINTJÉHEZ MÉRTEN!!!

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#24 Írta: ilevvy 2010.05.29 20:12:58   4968 542

Nagyon köszönöm mindenkinek... kimondottan örülök a sok tanácsnak, amiből remélem más is okosodhat :)


 

#23 Írta: ancsa 2010.05.28 21:32:58   14067 626

Remek véleményeket kaptál, remek tanácsokat.. nem sorolom tovább őket. Őszintén bevállalom én is a pontot.


4.2

 

#22 Írta: TiSza 2010.05.28 21:28:04 www  2256 95

Érdeklődéssel nézem a felkavart állóvizet.

Nem olyan egyszerű dolog azért ez a pontozás. Félig ugyanis pszichológia. Ha nem akarom magam rosszul érzeni az oldalon (és nem akarom), nem pontozok le (és gyakran nem is minősítem) olyan ember képét, aki nem tudja a kritikát elviselni. És sokan vannak ilyenek, akik ráadásul ezt nem is tudják magukról. Azt hiszik (és hirdetik), hogy ők állják a rosszat. Csak éppen soha senkinek nincs igaza, aki beleköt egy hibába. Ebbe az utcába nem sétálok bele. Ezért csak azokat a képeket pontozom, amelyeket jónak érzek. A többit nem. Lehet érte megvetni. Néha ugyan előböffen belőlem a kritika, és vannak olyan emberek is, akiknek gátlás nélkül megmondom, ha bajom van. Ha úgy érzem, hogy kell (nem mindig érzem úgy). Ilyen ilevvy is, még soha nem volt belőle nézeteltérésünk. De kötelező pontozás? Marhaság.

Ennél a képnél mégsem szólnék, mert minek. De legyen. Ez a kép rossz. És fölösleges. Ezer lepkés fotó van az oldalon, képkivágásban, még talán színvilágban is ugyanilyen, csak éppen sokkal jobb. Tényleg egy elrontott próbálkozás. De nem írtam volna meg mégsem, mert ismerem a fotós kínlódását, hogy valamit kihozzon a képéből. Ezen mindenki keresztülmegy. Mjad később rájön, hogy fölösleges volt. De ehhez nem kellek én, sőt jobb, ha ő maga jön rá.

Abból is sokat lehet ám tanulni, ha az ember képére szinte senki sem ír. Akkor nyilván nem az emberekkel van baj...


3.0

 

#21 Írta: ilevvy 2010.05.28 21:08:35   4968 542

Ez a pontozósdi nagyon érdekes dolog... semmikép sem gondoltam hogy a kötelező pontozás ilyen reakciókat vált ki... egy dologra biztos rájöttem: ezen az oldalon semmi de semmi értelme a pontoknak... és ezt nem is feszegetném tovább... csak remélni tudom hogy a jövőben, a többi képhez is, nem csak az egyémekhez, ilyen részletes és reális véleményeket irnak :)


Válasz hozzászólás
 

#20 Írta: evikecic 2010.05.28 18:49:44   4791 290

Akkor megnyugodtam:)én is csatlakozom, legalábbis megpróbálom:)


Válasz hozzászólás
 

#19 Írta: zso6607 2010.05.28 16:16:13   13843 177

Színvilág: színesben természetesebb lenne, de így is érdekes és tetsző, de ugye ez szubjektív valamennyire.
A kiégés apróság, monokrómban közel sem annyira zavaró, de ha már szigorúan vonni kell, hát ezért...
A többi tetszik, szerkesztése, dof, nálam az élesség is okés.
Üdv


4.8

 

#18 Írta: Bringás 2010.05.28 15:21:47   28277 1150

Mint Kenobi. Úgy érzem, én is meg szoktam írni, amit gondolok. Legfeljebb nem pontozok hozzá. De a vélemény ettől még oda van írva. Viszont sokszor előfordul velem, hogy nem veszek észre hibákat. Ez az én (nem túl magas) szintemen bizony gyakori. Tehát potenciálisan bennem van felülértékelés lehetősége, mégha nem is szándékosan. Továbbá, költői a kérdés, mennyire hiba az, ami csak az én egyéni ízlésemnek nem tetszik? Ilyen pl. a szín. Rólam köztudott, hogy általában nem tetszenek a ff képek. De nem volna reális ezért lepontoznom minden ff képet. Szóval, mi itt ezzel a pontozósdival egy 80-90 %-ban szubjektív elbírálás alá tartozó dolgot szeretnénk objektív módon értékelni. Irreális vállalkozás…

A konkrét képről. A fényszegény körülményeket tudomásul vettem. De ettől még személy szerint nem tetszik, hogy:
- nem színes,
- a főtéma nem teljes egészében éles.
Tetszik:
- a szerkesztése,
- a háttere
- a perspektívája.
A kiégés ff-ben nem olyan zavaró, színesben jobban az volna. Mindazonáltal addig expóztam volna alá, míg a jelenség megszűnik. Aztán, ha a végeredmény túl sötét, akkor azt utólag világosítottam volna.
További szép fotonokat!

Különben ezt képes lettem volna megírni akár pontozás nélkül is. De nem ezt szerettem volna még hozzáfűzni, hanem azt, hogy Te itt a fotósok elitjéhez tartozol. Még akkor is, ha ezzel nem értesz egyet. Hangsúlyozom, hogy csak itt, és csak ezen az oldalon. Mivel a hibáiddal együtt (melyek nem nagyok) vagy itt a legjobbak egyike, ezért a nálad gyengébb felhasználók (a többség) hibátlannak látnak Téged. Innen a sok 5-ös. Szerintem. Az egy év óta, amióta itt vagyok, folyamatosan változik a szemléletem, a véleményem. Mindenkinek idő kell. Ez van.

Üdv.: Bringás


4.0

 

#17 Írta: ilevvy 2010.05.28 14:47:42   4968 542

inkoo, kenobi, mazsóca, nagyon köszönöm nektek az őszinte véleményt :)
Nem válaszolok külön-külön midenkinek, megpróbálom egybefoglalni...
Ez a pontozás dolog nagyon érdekes... nem gondoltam volna hogy ilyen reakciókat vált ki, de viszont örülök, ennyi őszinte véleményt és pontot sosem kaptam még egyetlen képemre sem... végeredményben elértem amit szerettem volna...
Tisztázni szeretném hogy ezentul sem pontozni, sem pontozható képeim nem lesznek...
Megpróbálok a tudásomhoz mérten reális és fotózási szemszögből irni a véleményeket... és viszont elvárom, ugy mint a jelenlévő képemnél, hogy ugyanolyan őszinte és reális véleményeket kapjak... csak félek hogy ez nem igy lesz... de azért reménykedem :)
Mégegyszer köszönöm nektek :)


 

#16 Írta: mazsóca 2010.05.28 14:37:25 www  4158 274

Ismét elszállt a hsz...


Akkor most tömörebben.

A szárny éle kiégett, viszont ezzel a kiégéssel húzott egy határozott vonalat a téma, és a háttere közé. Háttér sávjai tetszenek.
A négyzetes szerkesztéssel lehetne játszani, pontosabban, hogy talán ne legyen négyzetes (mondjuk bogi vízszintbe, előtte egy nagyobb térrel, persze ez csak az én térmániás elképzelésem) :)

A színvilág nekem itt ismét nem. Színes bogikat csípem. De ezt már egyszer kiveséztük ;)

Kötelező pontozás?
Nem szoktam olyan képekre írni, ahol kötelező pontozni.
A pontok semmit sem jelentenek, legfőképpen nem a fotóval kapcsolatos dolgot.


4.0

 

#15 Írta: kenobi 2010.05.28 12:02:49 www  1733 116

Én úgy gondolom, hogy eddig is leírtam amit gondoltam. Ha egy kép tetszik, akkor tetszik. Pont. És lehet, hogy pont emiatt nem veszem észre a hibáit. De nem is akarom, mert teszik.
Ha (általam vélt) hibát látok, akkor leírom, legfeljebb nem pontozok. De jópárszor belebotlottam olyan feltöltőbe, aki rossz néven vette az írásomat. Nos azóta jobban megválogatom, hogy kinek írok.
A képről.....
A lepkét szerintem itt teljesen oldalról kellett volna lekapni. Ha elhomályosodó lepkét akarsz, akkor viszont szerencsésebb ha a lepke feje van közelebb Hozzád, vagyis nem hátulról hanem szemből-kicsit oldalról megközelíteni......gondolom én.
Persze ezeket könnyű leírni, megvalósítani....na az már valami, főleg ha gödröt kéne ahhoz ásni, hogy elébe kerülj...:)) (hacsak nem forgattad el a képet..:))
És most meg fogsz lepődni. Nekem ez a kép tetszik, bármit is írkáltam össze, kellemes a háttér és a szinek sem mindennapiak. Kicsit más mint a valóság, pont ezért tetszik.
Üdv


4.8

 

#14 Írta: erz 2010.05.28 09:47:26 www  4797 276

Én is hozzáteszem a véleményemet.:-)
Egyetértek 5381 azon megjegyzésével, hogy a képet a színvilág, mint utólag hozzáadott elem viszi.
Nekem az a véleményem a természetfotókról, hogy akkor jók ha a természetet a maga természetességében ábrázolják. Én magam is erre törekszem a fotóim készítésénél. A másik dolog pedig ami a nézeteim közé tartozik és nem csak a természetfotózásra vonatkozik, hogy próbáljuk a fényképezőgépet magát használni úgy, hogy minden képességét kiaknázva készítsünk a lehető legjobb képet, persze a természet, környezet, pillanat, látvány, fényviszonyok, nézőpont stb. ötvözésével.
De, és ez egy nagy de: én csak én vagyok és ez csak EGY vélemény. Másnak lehet más véleménye és az szintén egyénenként változik, hogy ki mit tart jónak.
A számítógépes utófeldolgozás, a programok, a ps olyan lehetőségeket kínál, hogy azokat igazán megéri kihasználni. Aki ért ehhez és jó az ízlése, érzéke is, az nagyon szép és különleges dolgokkal tudja egyedivé tenni a fotóit.
Tehát végül és nem utolsó sorban a fotóról:
-technikailag szerintem jó, tökéletes a kiégés nélkül lenne.
-szerkesztése tökéletes.
-a színvilág az ami nekem nem jön be, mert nem adja vissza azt a természetes üdeséget amit egy ilyen lepkés képtől várnék.
-a téma jó, de nem kimagasló. Te itt a színekkel szeretted volna különlegessé tenni. Szerintem valami akcióval, vagy különleges képi elemmel, látványos részlettel eredményesebben egyedivé lehetett volna tenni.
Nem akartam pontozni, de ha már muszáj megteszem.


4.0

 

#13 Írta: ilevvy 2010.05.28 09:14:56   4968 542

Dehogyis :) Semmi köze annak hogy te 5-öst adtál, vagy hogy dicsértél... én nem akarom senkinek megmondani hogy milyen pontot adjanak, ezt mindenki a saját értékrendje szerint döntse el... csak ha van hiba, vagy valami más ami "piszkálja" a csőrét, bátran irja le... és ha kell bátran pontozzon le...
Én az itt lévők hozzáálását szeretném megváltoztatni... ami nem könnyű dolog... de ha már egy páran csatlakoznak, szerintem már megérte...


Válasz hozzászólás
 

#12 Írta: ilevvy 2010.05.28 09:09:31   4968 542

Tökéletesen igazat adok neked... én tisztában vagyok a saját képeim értékével, ezzel nincs gondom... engem az zavar hogy jön egy teljesen kezdő fotós, megnyitja a képeket, látja hogy tiszta 5-ös és még ha lenne is valamilyen negativ észrevétele (ami lehet hogy jogos), inkább halgat, gondolván ő csak egy kezdő, a többség biztos jobban tudja...
Tegyük fel hogy nem teszem kötelezővé a szavazást... te irtál egy véleményt, amiben megemlited a kiégett szárnyvégeket... én megköszönöm, elfogadom, szó nélkül... utána máris kaptam egy 5-öst... és ez igy ment volna... egy csomó 5-ös... a nyakam teszem rá... viszont, igy, kaptam egy teljesen reális, sokaknak hasznos információt tartalmazó véleményt... nekem már ezért megérte...
Vagyis azt szeretném elérni hogy kicsit szoljón fotózásról is ez az oldal, csak egy kicsit, de csak dicsérgessük egymás képeit...


 

#11 Írta: evikecic 2010.05.28 09:00:26   4791 290

Ez most nekem szólt, azon húztad fel magad hogy 5öst adtam:) én csak most olvastam el az ötletdobozban írtakat. Én nem nagyon szoktam annyira a hibákat keresni, ha nem tűnik fel azonnal akkor nem kutatok, csak ránézek a képre és amit kivált belőlem azt irom, de ne haragudj rám azért ha dicsérlek, ne legyen baj hogy tetszenek a fotóid és most is odairtam hogy lehetne a szárny is teljesen éles, de valahol csak a szem éles és az általában elég szokott lenni, a szűk dof-os képeknél. Szóval arra szoktam ötöst adni amire ránézek és tetszik. Némely képnél engem is zavar az 5pont amire én nem adtam volna, de azért a te fotóid szerintem elég jók ahhoz az én izlésem szerint hogy 5öt kapjanak, majd mások leirják az ő pontjukat meg véleményüket, ezen ne húzd fel magad nem vagyunk egyformák. Remélem nincs harag:)


 

#10 Írta: birola 2010.05.28 08:59:29 www  1917 290

A pontokat sosem szoktam nézni az csak egy szám a mi nem ér a szemenben semmit.

Az sokkal többet ér, ha valaki egy szót ír a képhez ha csak annyi, hogy "tetszik" az is egy reakció az önértékeléshez.

Mert a fotósnak önmagát kell értékelni elhelyezni saját képét a közösség értékrendjében, mert így tudja feleszteni saját látásmódját.

Az ajó ha minél több ember reagál a képre annál tisztábban látjuk saját képeink értékét.


Válasz hozzászólás
 

#9 Írta: ilevvy 2010.05.28 08:58:45   4968 542

Hát Péter, ilyen véleményt nem is tudom mióta nem kaptam... ezt nevezem én egy reális véleménynek, pontnak... mindenben igazat adok neked, de főleg egy mondatod fogott meg: "egy gyengébb kép feltuningolása"... ez tökéletesen igaz... mivel az eredeti kép sz@r lett, próbáltam kissé elfogadható formába hozni...
NAGYON KÖSZÖNÖM A VÉLEMÉNYED!!! :)


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: ilevvy 2010.05.28 08:48:48   4968 542

Most kicsit felhúztam magam...
Miért olyan nagy baj az ha szeretném tudni mennyit is ér egy képem? Ezzel nem szerettem volna senkit megbántani, csak unom a sok 5-öst ezen az oldalon... a sok szép dicsérő szavakat, senki sem mer irni egy teljesen őszinte véleményt... szar az egész... csak dicsérünk, és dicsérünk... ha egyszer felteszünk egy képet, vállaljuk a kritikákat (főleg ha azok helytálóak)...
Tele van a főoldal 5-kel... mindenki remek fotós, semmi értelme itt üljenek, már mindent megtanultak... a főoldalon lévő képeknél 4 pont van ami nem 5-ös (kettőt én adtam, egyet jurii és egyet te) és 46 db. 5-ös pont... na ebből következtessen mindenki amit akar...
na mindegy...

PS: véleményem nem hozzád irányult... csak kikivánkozott belőlem... és a 3-nak nagyon örülök... mert a kép nem 5 pontos, az biztos :)... igazán sajnálom hogy igy látod, peddig a jövőben is számitanék véleményeidre...


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: 5381 2010.05.28 08:43:31   4581 338

Alapból nem írnék pontozható képhez,de mert kérted,leírom én is a véleményem.Én elsőre a képet nézem,mint végeredményt,de egyből el is gondolkodom,hogyan készült és készülhetett volna-e másként.

Így inkább ez az én véleményem lesz és nem a makrófotók szabályai,vagy a betartandó dolgok...stb

A képet szerintem a lepkén túlmutatva,inkább a színvilág viszi,ami utólag hozzáadott elem.Én nem igazán szeretem ezt a megoldást,mint ahogy a vágást sem(bár az jelen esetben jót tett a képnek).Tehát a végeredmény szempontjából ezek jók,de ezzel is kevesebb a fotózási kreativitás,inkább egy gyengébb kép feltuningolása.

Használtam ezt a dcr250+40-150 megoldást én is régebben,sajnos nagyon közelre kell vele osonni hozzájuk.Viszont F8-nál már bőven ad ez is olyan mélységélességet,amivel egy lepkét teljesen élesre lehetne fotózni.Ez a megfelelő nézőpont választásával lehetett volna elérni.Így kicsit hátulról(talán félve,hogy elrepül)készült a kép.Szerintem nem csak az élességnek tenne jót,ha teljesen oldalról készült volna.
A kiégés a szárnyak végén engem nem zavar,ezt a fény visszaderítésével és kicsi alexpóval lehetne tompítani.Mondjuk deríteni én sem szoktam :)
Én általában -0.3 korrekcióval szoktam fotózni őket,pont a szárnyvégek miatt.Ezt a raw feldolgozás során simán vissza lehet húzni,ha esetleg sötétebb lenne a kép.
Az én véleményem szerint:a fotó / fotózás függvényében:4 / 3 a pontozásom.
De ismétlem,ez inkább csak az én ízlésem szerinti eredmény.


3.5

 

#6 Írta: evikecic 2010.05.28 08:17:40   4791 290

Nem tetted kötelezővé a pontozást, hanem pont nélkül lehet írni, én úgy vettem ki a birolának irt válaszodból, hogy kötelezővé szeretnéd tenni, gondoltam szólok, hogy lehet nem jó helyre kattoltál:) vagy csak én nem látom mert már szavasztam:??:)


 

#5 Írta: birola 2010.05.28 08:17:22 www  1917 290

A kötelező szavazásos képekre nem írok véleményt.


3.0

 

#4 Írta: ilevvy 2010.05.28 08:14:03   4968 542

Köszönöm :)
Az adott körülményekből csak ezt tudtam kihozni, se napfény, erős szél... a záridő igy is 1/40, ISO 400, a rekesz F8... a rekesz szűkitésével elérhettem volna hogy több része legyen éles, de a fényviszonyok nem engedték...


Válasz hozzászólás
 

#3 Írta: ilevvy 2010.05.28 07:59:12   4968 542

Köszönöm birola :)
bizony beégtek... utólag próbáltam valahogy javitani, de csak maszatolás lett belőle, ugyhogy maradt :)

PS: szándékomban ált kötelezővé tenni a szavazást, de elfelejtettem (megszokás :)... ezt most javitottam... ugyhogy, mint irtam a leirásban, csak őszintén :)


Válasz hozzászólás
 

#2 Írta: evikecic 2010.05.28 07:58:10   4791 290

Úgy gondolom Levi, hogy Neked ez raynox nélkül is nagyon jól ment, nem nagyon látok különbséget, az élesség a szemen az jó, még talán úgy jobban tetszene, ha a szárnya is élesebb lenne, de nekem így is megfelel és igy is tetszik, szóval innen is látszik, hogy jó fotós vagy, neked nem kellenek különböző eszköszök, hogy jó képet csinálj, ugyanolyan szép mosott a háttér is mint eddig, szóval csak gratulálni tudok és csak így tovább.:) A pont az én szintemen ötös.


5.0

 

#1 Írta: birola 2010.05.28 07:55:29 www  1917 290

Újabb szép monokróm lepke fotó, jó szerkesztés, tetszik az élessége is, egyedül a szárny végén aszőrök égtek be.


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Olympus E-410

Képek az alábbi objektívvel:

Olympus Zuiko 40-150mm f/4-5.6


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0949 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat