Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4549

a fény győzelme

a fény győzelme (-)

Vélemények: 2

Megnézve: 676

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Sport / Naturtex Kupa (6) - Szerekvényt igazíts!


Naturtex Kupa (6) - Szerekvényt igazíts!

  Naturtex Kupa (6) - Szerekvényt igazíts!

Fényképezőgép:

Olympus E-520

Szűrő:

UV

Záridő:

1/80s

Rekesz:

F5

Fókusz:

33 mm

Iso:

ISO 400

Készítés helye:

Európa Magyarország Hódmezővásárhely

Dodó előző képei
Naturtex Kupa (5) - Elkészülni - start!

Naturtex Kupa (5) - Elkészülni - start! (-)

Naturtex Kupa (4) - Az utolsó 20 méteren belehúzol

Naturtex Kupa (4) - Az utolsó 20 méteren belehúzol (-)

Naturtex Kupa (3) - Most már én következem?

Naturtex Kupa (3) - Most már én következem? (-)

Naturtex Kupa (2) - Várj, segítek!

Naturtex Kupa (2) - Várj, segítek! (-)

Naturtex Kupa (1) - Hát ez kemény volt...

Naturtex Kupa (1) - Hát ez kemény volt... (-)

| Még több

Feltöltötte:

  Dodó 

Feltöltés ideje:

2012.01.01 11:18:42

Kategória:

  Sport

Átlag:

-

Megtekintve:

608

Betöltve:

890

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

beltéri, D-SLR, Hódmezővásárhely, Naturtex Kupa, színes, úszás, vaku nélkül

Naturtex Kupa (6) - Szerekvényt igazíts!

Olympus Zuiko 18-180 mm
Expozíció kompenzáció: 0,0

Naturtex Kupa, Hódmezővásárhely - Általában olyan képeket szoktam készíteni, amelyiken a sapkát vagy a szemüveget igazítják, és ennél a mozzanatnál döbbentem rá, hogy bizony, másra is ügyelni kell. (Az egyik nyári képemen egy hátúszó úgy küzd, hogy a szemüvege lemaradt - ha belegondolok, megfelelő előkészület nélkül más "baleset" is történhet)....

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#8 Írta: Dodó 2012.01.01 21:04:09   11000 727

Tudom, hogy nagy fába vágtam a fejszét, és ezért nem is akarok (nem is tudnék) a "nagy fehér kályhacsöves" profi gépekkel felszerelt fotósokkal, vagy a 4-5 kameraállásból összevágott televíziós közvetítésekkel versenyezni, hanem inkább az emberi oldalát próbálom megmutatni ennek a sportnak. Az persze nem biztos, hogy ami nekem érdekes, az másnak is az, de ez sok mindennel így van, és nemcsak a fotózásban... Aztán, ha egy-egy jellemző mozdulatot is sikerül az úszásban elkapni, annak örülök, bár a hozzáértők (és gyakran még én is) látjuk, hogy nem tökéletes, vagy mi kellene még hozzá. (Sajnos nekem egy többlet-feladatom is van, a vendéglátóknak, a Triton Úszóegyesülettel jóban levő kluboknak mindig össze kell állítanom egy képsorozatot, amit most már a Facebookra rakok fel, s gyakran csak annyit tudok rajta javítani, amennyit a RAW-ot konvertáló Picasa 3 megenged, de ennek kapcsán válogatom ki azokat a képeket, amikkel érdemesnek tartok foglalkozni)
A történetedhez egy hasonlót én is tudok. Egyik kollégám, aki szintén az FV tagja, amíg ráért (most szakvizsgára készül) nagyon jó képeket töltött fel, s akitől nagyon sokat tanultam, elment egy szenior úszóversenyre pályaorvosnak, gondolta, jó úszás-képeket csinál és egy kis pénzt is keres. (Az orvos a Triton esetében a feleségem szokott lenni, vagy ha minden kötél szakad én, mert mi ingyen vagyunk). Szóval elment, orvosként feladata nem volt, és ellőtt vagy 100 képet, amiből használható lehetett volna 3, ha a háttérben nem lett volna valami nagyon zavaró... az úszók mindig lementek a víz alá amikor exponált - panaszolta...
Na, holnapra találtam egy hátúszós képet, az talán érdekes lesz mindenkinek...
Jó fényeket!


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: tengelic 2012.01.01 19:31:58   4788 388

Amúgy nagy fába vágtad a fejszédet a versenysport fotózással,szerintem az egyik legnehezebb műfaj. Kevés a fény, gyorsak a mozdulatok, a profi tv-s kamerák élőképben nyomják a legjobb-legközelibb beállításokat,ezért azt gondolja a néző,hogy már mindent látott ,újjat mutatni nemigen lehet neki. Igazad van,hogy a különleges pillanatokat vadászod,de ha megosztod a képet a pillanatnak nem csak a te számodra kell különlegesnek lennie,hanem a nagyközönség számára is. Mindenkit nem lehet persze elérni egy -egy képpel ,de a szakács sem csak magának főz :)
Friss tapasztalat mondatja ezt velem. Fevértezve egy gyors masinával meg egy elég jó üveggel elmentem K1 fotózni. Első próbálkozás :) Még kevesebb a fény ha lehet mondani még gyorsabbak a mozdulatok. Végig a ringet fotóztam (vakut nem lehet használni) ,majd haza érve minden a kukába landolt,annyira dühös voltam. Volt egy két jó pillanat,de nagyon kritikus vagyok magammal szemben. Jó kép nem volt a középszerűt nem tartom meg. A fotóidon elmerengve kell rájöjjek,hogy jobban jártam volna ha a bemelegítőket fotozóm emberközelből. Februárban azért én is újra megpróbálom.:) Boldog újévet neked is !


Válasz hozzászólás
 

#6 Írta: Dodó 2012.01.01 19:02:36   11000 727

Tudom, hogy a jó szándék és az építő kritika vezetett, és nem is mérges voltam, hanem meglepett.
Nekem az a furcsa, hogy ezt a mozdulatot, amit kis gyerekeknél szülői közreműködéssel, nagyobbaknál és felnőtteknél saját maguktól a strandon, vagy ha bemerészkednek az úszómedencébe, akkor láttam sokszor, sőt, magam is megszorítom a gatyamadzagot, a versenyeken nem tudtam megfigyelni. Vagy már az öltözőben elintézik, vagy itt is megvan az a különbség, ami miatt lányomtól sok kritikát kaptam, hogy ami neki van az nem "fürdőruha", hanem "úszódressz"... Én a képnek azért örültem, mert igyekszem minél több szempontból bemutatni ezt a sportot, s nem a startokat, mert azok már joggal untatnak mindenkit (a három, egymás alatti képet is mély részvétlenség fogadta), hanem azokat a "kis színes" pillanatokat, amikhez "oda kell szoknom" a gyerekekhez, és nekik is meg kell szokniuk engem. Ennek ellenére ez a mozdulat még teljesen hiányzott a repertoáromból.
Amiket a rossz, nem kifejező, semmitmondó, kukába való képekről idéztél, arról, hogy az utómunka nem tesz jóvá egy semmitmondó képet egyetértettem, s csak nekem ez a kép (ne nevess ki!) egyik kis "büszkeségem" volt, hogy egy ilyen mozzanatot is "elkaptam".
Megeszi a fene, ha azért rakom fel a képet, hogy dicsérjék, mert azt magamnak biztosan jól meg tudom csinálni (van analógia is, amit Karinthy Ferenc leírhatott, de ha itt idézem, akkor teljes joggal töröltetik), hanem azért, hogy tanuljak a hibáimból.
Azt hiszem, hogy ezt a mozzanatot értékeltük alapvetően másnak: Te mindennaposnak, én különlegesnek, és ez a félreértés alapja. Márciusban már lesz újra verseny, élesre töltött géppel lesem, hogy előfordul-e ilyen stabilizálás... S még azt sem mondhatom, hogy a nőkre figyelek csak, nem a férfiakra, mivel ezek itt gyerekek, akik egyformán érdekesek (bár van három lány, három "barátnőm", akik mindig beállnak és sztár-fotókat kérnek magukról, de bennük meg éppen az az aranyos...)
Szóval - harag nincs, BUÉK van, remélem, holnapra keresek valami egyértelműbb képet.


Válasz hozzászólás
 

#5 Írta: tengelic 2012.01.01 18:36:16   4788 388

Remélem elhiszed,hogy nem akartalak megbántani a hozzászólásommal. Fentartom az állításom,hogy a kép albumkép és nem kiállítási darab. Ettől független természetesen meg kell oszd,amit én meg is fogok nézni,mert majd minden fotódat megnézem , a legjobbakat megdicsérem a középszerűhöz nemigen tudok hozzászólni ,a leggyengébekhez meg próbálok írni valami jótanács félét,ami nem kötelez senkit semmire. Gondolom azért osztod meg,hogy véleményezzük és nem azért,hogy dicsérjük. Szerintem ezek a fotók után kapott hsz.-ek a legépítöbbek,ha nem a szerző iróniáját és rosszindulatát és feltételezzük. A kép szerkesztésével kapcsolatban: Ha olyan fontos pillanatot örökítesz meg,ami igazán egyedi,megismételhetetlen,nagy horderejű nem szükséges a minőség és a szabályos szerkesztés, előtér-háttér ,gondolok itt az olyan képekre,mint pl.-ul a 2008-as world press photo amit egy mobiltelefonnal vettek fel,akkor helyt adok az állításodnak.
Itt a témát viszont egy általad érdekesnek vélt mozdulatra hegyezted ki,ami nem kétlem,hogy ritka,bár jó magam járok uszodába,és pár ilyet biztos hogy láttam korábban,ha nem is pont ettől a versenyzőtől. Én is megszorítom a gatyakorcot ha vízbe ereszkedem :)


 

#4 Írta: Dodó 2012.01.01 18:02:39   11000 727

Köszönöm, hogy a képemmel ennyit foglalkoztál, és ilyen részletes véleményt írtál róla. Elfogadom, mert tudom, hogy a jó szándék vezérelt abban, amit írtál, és a célod az volt, hogy fejlődjek.
Azt, hogy viasz-szerű az alak, kénytelen vagyok elfogadni, mert ugyan nem nagyon látom, csak azt tudom, hogy zajos volt, és ezt tudtam kihozni belőle, hozzáértőbb biztos jobban meg tudta volna oldani, legközelebb erre ügyelek.
A témaválasztásra vonatkozó észrevételeidet viszont erősen vitatom: Elég sokat mászkálok uszodákban, és igyekszem minél több emberi megnyilvánulást megörökíteni, ennek ellenére ezt az "epizódot" még nem láttam, csak a sapkák, szemüvegek igazgatását, pedig ez is olyan fontos. Hogy miért nem láttam, nem tudom. Lehet, hogy ritkábban van rá szükség, lehet, hogy bevonulnak ehhez az öltözőbe (bár semmi szeméremsértő nincs benne), a lényeg az, hogy több éve ez az első ilyen mozzanat, tehát nem hiszem, hogy "jelentéktelen" lenne. (Ez nemzetközi gyermek- és ifjúsági verseny volt, nem óvodások mentek le a strandra - lehet, hogy ott mindennapos...)
A véleményednek azzal a részével, melyben a padok és székek jelenlétét kifogásolod, egyszerűen nem tudok mit kezdeni. A kép az úszómedence partján készült, a következő futamra készülő versenyzőről. A székek az időmérők székei, akik most éppen azért nem ülnek rajta, mert előrementek, hogy kézzel is mérjék az időt a beérkezőknél, a pad pedig - mint ahogy a sorozat első részén talán láthattad - arra szolgál, hogy a versenyzők kifújják és rendbe kapják magukat, a szükséges mértékben felöltözzenek (egy köpenyt vagy törülközőt és egy pár papucsot most is láthatsz). Ennek az uszodának a felszerelése ilyen (a kép valóban "mindent megmutat ami ép ott volt", de ezeket nem hordhattam el a kép érdekében, és bármelyik oldalról fotóztam volna ott lennének, szemből pedig nem fényképezhettem, mert az időmérők zavarása nagyon súlyos hiba lenne... annyit tehettem, hogy igyekeztem vágással a nagyon zavaró elemeket (másik versenyző, még több szék, elvonuló alak) elhagyni.
Egyetértek azzal, hogy "ami kép nem különleges nem érdekes nem egyedi,az kuka." Csak éppen nekem ez a kép különleges, érdekes, és egyedi - a már említett okokból - tehát nem kuka. A gondolat másik fele szintén fordítva igaz esetemben. "Egy fotó nem az utómunkától válik jó fotóvá. Ha nyersen nem tetszik, akkor kár a gőzért,feldolgozva sem fog." Sajnos, a képeket a feldolgozással hajlamos vagyok elrontani, akkor is, ha nyersen tetszenek.
Szóval, maradjunk annyiban, hogy Téged ez a kép nem fogott meg, nem találsz benne érdekességet - ehhez jogod van, mert nagyon unalmas lenne az életünk, ha mindig egyforma képeket raknánk fel. Nekem viszont ahhoz van jogom, hogy azt a képet, amit érdekesnek találok, és nem sérti az alapszabályt, és egy napot és egy pontot rászánok, feltöltsem. Amennyiben erre jogosult személy jelzi számomra, hogy nem idevaló, természetesen leveszem.


Válasz hozzászólás
 

#3 Írta: tengelic 2012.01.01 17:15:27   4788 388

Lehet,hogy az én értékelésemnek nem fogsz örülni. A srác teste viasz szerű,nagyon el van lágyítva. A pillanat pedig,hogy is mondjam.. nem fontos,nem látványos,mondhatni jelentéktelen. Talán azért mert a fiu környéke tele székkel padokkal,tehát nem a témára koncentrál a kép,hanem mindent megmutat ami ép ott volt. HA dokumentalista akarsz lenni,akkor törekedj az egyedi dolgokra,amik kiragadják a képeidet a tömegfotókból. Scott Kelby alap könyvében vagyon írva és nem azért mert minden leírt dolog igaz,de szerintem ez megfontolandó,hogy fotózás után ami kép nem különleges nem érdekes nem egyedi,az kuka. Egy fotó nem az utómunkától válik jó fotóvá. Ha nyersen nem tetszik, akkor kár a gőzért,feldolgozva sem fog.


 

#2 Írta: Dodó 2012.01.01 12:49:40   11000 727

Köszönöm a véleményedet!
Sajnos, a színhelyességgel sok bajom van, mert amikor RAW-ban keresek egy fehérnek vélt területet (itt a székek voltak), és azon beállítom a fehéregyensúlyt, akkor a színek általában a kék felé tolódnak. Azt tapasztaltam viszont, hogyha ilyen vegyes megvilágítású (beeső napfény és mesterséges fényforrás) képek esetén a RAW-ot napfényre állítom, utána a JPG korrekciót automatikus színre (esetleg annak 50 %.ára) teszem, akkor többé-kevésbé valósak lesznek a színek. (Kinti felvételeknél nincs ilyen probléma, és az itt kapott tanácsoknak megfelelően "vivid"-re állítottam a gépet, amivel sokkal szebbek lettek a színei.


Válasz hozzászólás
 

#1 Írta: komioli 2012.01.01 11:33:36   247 21

Szia Dodó!
Nagyon jó a cím. És én is belegondoltam a mozzanat elmaradásának a következményébe. Igencsak meg mosolyogtatott.
A képeid mind nagyon tetszenek.
Nagyon jók a színek, az élesség és a téma lehet többeknek nem tetszik, de az is ötletes.
Az Olympus gépek színhelyességét még mindig csak csodálni tudom a hozzáértők kezében.
Gratulálok a felvételhez!
Üdv.: komioli


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Olympus E-520


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0499 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat