Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4578

My Moon

My Moon (-)

Vélemények: 1

Megnézve: 623

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Állatok / Az első kép…


Az első kép…

  Az első kép…

Fényképezőgép:

Canon EOS-1100D

Objektív:

Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro

Záridő:

1/400s

Rekesz:

F7.1

Fókusz:

263 mm

Iso:

ISO 1600

Készítés helye:

Európa Magyarország Vát

Grifx előző képei

| Még több

Feltöltötte:

  Grifx 

Feltöltés ideje:

2012.05.19 10:40:22

Kategória:

  Állatok

Átlag:

4.62 (4 szavazat)

Megtekintve:

679

Betöltve:

1135

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

erdö, színes, vaku nélkül

Az első kép…

Sziasztok!
Ez a kép életem első reggeli vadfotózásán készült. Mivel az egész fotózás téma új ezért automata üzemmódba készült a kép. Közbe olvasom a beállítással kapcsolatos lehetőségeket és talán holnap reggel, ki tudom őket próbálni.

Érdekelne, hogy a téma középre helyezésén kívül még hogyan lehetett volna fotózni.
Esetleg mit kellene levágni a képről?

Grifx

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#22 Írta: Bringás 2014.12.27 17:39:17   28277 1150

Megvallom férfiasan, hogy elnéztem a dolgot, a szellembikás fotódnál ugyebár mutatja az előző feltöltéseidet, és hát nem néztem a dátumot csak írtam…


Válasz hozzászólás
 

#21 Írta: Grifx 2014.12.27 16:12:22 www  39 3

Szia!
Egy kicsit meglepődtem, hogy hozzászólás érkezett ehhez a képhez, hiszen ez volt az első természetfotóm. Emlékszem annyira új volt ez a dolog, hogy még bakancsot se vettem csak egy sportcipőt, amibe persze pár perc harmatos fűben gyaloglás után tiszta víz lett a végén már rendesen spriccelt a víz a bokámnál :D.
Amióta többen írták AV-módba használom a gépet, főleg hogy az óta 3 gépem is volt :D
Mivel az első kép készülése óta most kezdtem harmadszor ezt a hobbit így nem voltam valami aktív az oldalon, de talán behozom a lemaradást.
Még a végére annyit hogy a bemutatkozásodba nagyon tetszik az a 13 tanács.


Válasz hozzászólás
 

#20 Írta: Bringás 2014.12.27 10:01:01   28277 1150

Szia! A kérdéseidre válaszolva a következő javaslatokat, tanácsokat tenném:

A konkrét képpel kapcsolatban: ebből a fotóból semmit sem kéne vágni, szerintem ezen a képen vágással csak rontani lehet. Az állatok középre szerkesztése jó választás, mert többen vannak, egyenletesen szétszórva. Mikor csak egyetlen állatot fényképezel, akkor sokkal jobb lehetőségeid is lesznek a szerkesztésben, de most ez a nyerő. A kompozíciójáról még annyit, hogy a gép enyhe lejjebb mozdításával, nagyobb előteret és kisebb hátteret kaptál volna, amit előnyösebbnek éreznék. A belógó zavaró dolgokat (pl. lombozat, fák, stb.) pedig még a fényképezés előtt észre kell venni a keresőben és ha van rá lehetőség akkor cserkeléskor, még mielőtt az állatokat elijesztenéd olyan szögből közelíteni, hogy ne legyenek benne.

Egyebek.
1. Természetfotózáskor felejtsd el a P és az M beállítást is. Használd a rekeszelőválasztást = Av!! Ezzel az optikával az f/6.3 illetve az f/7.1 beállítást javasolnám.

2. Felejtsd el a fényképezőgép automatikus ISO funkcióját is! Két okból is. Először is, nem azért vettél tükörreflexes fényképezőgépet, hogy egy ilyen lényeges kérdésben, mint az érzékenység helyetted döntsön a gépváz - ráadásul rosszul.
Az auto ISO funkcióban a gépváz azt az egyszerű programot követi, amivel a mérnökök megáldották. Ez persze nem egy rossz dolog és remekül működik is - az átlagos fotózási körülmények között. Csakhogy amikor hajnalban a vadakra lesel, az minden, csak nem átlagos fotózási körülmény. A fény nulla. Az objektív hosszú és fényigényes. Nehéz tartani. Ráadásul a vadak mozognak. Olyan gyors záridő kéne, amit az auto érzékenység csak ritkán ad meg.
A hiba ott van, hogy az auto ISO funkció nem gyors záridőre van programozva, hanem olyan hosszúra amit egy átlagos fotós egy átlagos objektívvel még biztosan ki tud kézből tartani a berázás veszélye nélkül. Ha berázás veszély van, akkor lép egyet az auto ISO.

3. A másik ok. Ha a kép nem éles, akkor a többi már nem számít! Az onnantól kezdve már egy rontott fotó. Akármilyen jó is hozzá a körítés. A pontos fókusz és az élesség egy természetfotónál alapkövetelmény. Az élességhez pedig egy ilyen fotónál gyors záridő is kell. Na most, ha lekorlátozod az auto ISO-t egy bizonyos értékre, akkor könnyen beleszaladsz egy olyan a záridőbe, ami életlen képeket eredményez. Vagy a kezeddel rázod be, vagy a vad mozgását nem tudod lefagyasztani. Mindkét esetben rontott a kép, és oda a remek pillanat. Ha nem korlátozod le az auto ISO-t, akkor meg könnyen beleszaladsz egy olyan magas érzékenységbe, ami már úgy szétlágyítja a képet, hogy hiába a pontos fókusz, a kép mégis életlen lesz.

4. Az auto ISO helyett a következőket tedd: Készíts próbaképeket a hajnali erdőben (nem kell hozzá vad) hasonló fényviszonyok közt, mint mikor vadakra mész. Kézi beállítással adj meg különböző érzékenységeket. Otthon a monitoron nézd meg, hogy melyik az a legnagyobb érzékenység, aminek a képminősége és a lágyító hatása még vállalható. Ezt jegyezd meg és soha ne menj fölé.
Aztán mikor élesben fotóznál, előbb (még a vad feltűnése előtt) mérj fényt az expó gomb félig lenyomásával. Előre állítsd be a rekeszt (Av mód) és egy alacsony érzékenységet kézzel. Ezután a gépváz már csak a záridővel tud játszani. Fényméréskor látni fogod a keresőben a felkínált záridőt. Ha ez kellően rövid az éles képhez, akkor már fotózhatsz is. Ha nem elég gyors, akkor kézzel állíts egyre nagyobb érzékenységet, mígnem a záridő elég gyorsra rövidül. Azért csináld így, mert ezzel a lehető legalacsonyabban tudod tartani az érzékenységet, ami élességben és képminőségben meghálálja magát.

5. Az állvány a fotós legjobb barátja. Ha fix lesből fényképezel, mindig használj állványt. Az állatok időnként szoborrá merevednek és ilyenkor viszonylag hosszabb zárral is pengeéles képeket lehet róluk készíteni. De csak akkor, ha gépváz már az állványon van. Ebben ez esetben csak az érzékenységet kell egy gyors mozdulattal lejjebb állítani és már exponálhatsz is.

Végül tessék képeket értékelni!! Akkor lesz pontod feltölteni. Ne hivatkozz arra, hogy kezdő vagy. Azt kezdőként is képes vagy leírni, hogy egy kép tetszik, vagy nem tetszik, továbbá azt is, hogy az a kép miért tetszik, vagy miért nem tetszik. Ehhez a két egyszerű dologhoz nem kell szaktudással rendelkezni, sem pedig szakszöveget írni. Az ilyet kezdőként senki nem is fogja elvárni tőled. Viszont ha nem írsz mások képei alá értékelést, akkor mások miért írjanak neked? Mindenki azért tölt föl, mert vár valamilyen reakciót a tagtársaktól. A közömbösség a legrosszabb. Hidd el, a kezdő véleményednek is örülnek majd. Amúgy pedig az írással és az arra kapott válaszokkal is sokat fejlődsz majd, folyamatosan változik majd az ízlésed és látásmódod. Ez így van rendjén. Úgy tudom, senki sem született még fényképezőgéppel a nyakában:)

További szép fotonokat!


 

#19 Írta: alalat 2012.06.04 11:40:35 www  10883 854

Szia!
Olvasd mások kommentjeit és azok alapján figyeld meg a képet.Észreveszed a hibákat a szépségeket a trükköket.
Utána próbáld ki saját képeden felfedezni a hibákat a szépségeket.
Üdv:alalat


Válasz hozzászólás
 

#18 Írta: Grifx 2012.06.03 23:46:28 www  39 3

Üdv!
Köszönöm szépen!
Azóta amióta az ISO le lett határolva 800-ra és a gépet AV módba használom szerintem sokkal jobb képek (minőségbe) készülnek.
Ma délután kimentem és sikerült 4 órán át kint lennem így ma ismét sok dolgot láttam és tanultam, pl. a cserkelésről. És ma lett egy olyan emlékem (persze megörökítve) amire sokáig fogok emlékezni. Mégpedig kettő szarvasbika gyönyörű nagy agancsokkal. (Én még ilyet nem láttam, persze ez nem jelent semmit.)
Kommentelek az oldalra, ahogy éppen tudok a pontokért, de bevallom őszintén kezdőként nem nagyon, tudok véleményt mondani egy képről…


Válasz hozzászólás
 

#17 Írta: alalat 2012.06.03 19:49:34 www  10883 854

Szia!
Üdvözöllek az oldalon kívánom, hogy érezd jól Magad.
Szerkesztésileg Nekem tetszik a kép.Az ISO az nagyon sok.
Próbáld a lehető legkisebben tartani.Ha mozdulatlan a téma akkor tedd állványra vagy valami stabil helyre és használj kioldót vagy expókésleltetést.
Üdv:Alajos


 

#16 Írta: Grifx 2012.05.27 18:06:58 www  39 3

Üdv!
Mivel nincs pontom ezért nem, tudok képeket mutatni, amik AV beállítással készültek ezért az új blogomba feltöltöttem a képeket. (Az Fotó1.-be a 3db kép)
http://grifxfoto.blogspot.com/
Remélem nem probléma hogy így mutatom meg a képeket.


 

#15 Írta: Janika 2012.05.27 17:09:51   8306 1292

Az attol is fugg hogy milyen rekesszel fotoztal, es hogy milyen messze voltal a temahoz, Pld tag rekesszel, mint pld f/4, es a tema 30 meterre toled, a hatter el kell mosodjon automatice, Azert is hasznalnak a portresok hoszabb obikat es hasznalnak tag rekeszt, mint pld f/1.8


Válasz hozzászólás
 

#14 Írta: Grifx 2012.05.27 08:34:47 www  39 3

Ma végre el tudtam menni reggel, de sajnos nem találkoztam nagyvadakkal, de azért sikerült egy villanypásztorral lezárt területen lévő őzet lefotózni. (Érdekes hogy be tudott menni.)
Most már AV beállítást használtam.
Fel fogom tölteni a képet, de jelenleg nincs pontom…
Az AV beállítás tetszik viszont a fókuszon kívüli terület „elmosódása” valamiért nem stimmel.


Válasz hozzászólás
 

#13 Írta: Grifx 2012.05.21 11:22:40 www  39 3

Üdv!
Igazából, az hogy a természetfotózás után kezdtem érdeklődni részben neked is köszönhető. Néztem a képeket és rátaláltam az általad készített képekre majd után jött a lelkesedés, hogy milyen jó is lehet egy ilyen fotózás.
Szóval köszönöm! :)


Válasz hozzászólás
 

#12 Írta: micsko.z 2012.05.20 20:00:17   681 125

Először is, Isten hozott az oldalon! Nagyon örülök neki, hogy látni új arcokat, akiket a vadfotózás foglalkoztat.
A kép szerkesztésileg nem rossz, a bal oldali levelek miatt nagyon nem lenne más lehetőség. Az ISO 1600 szerintem már sok volt neki, ahogy Janika is írta 800-ig bátran el lehet menni észrevehető zaj nélkül és jelen esetben is elég lett volna. Nyilván a záridő is fele ennyi lett volna, de 1/200-ot még meg lehet fogni 263 mm-en. Másrészt lehet, hogy kinyithattad volna a rekeszt 5,6-ra, bár nem tudom, hogy ez az optika hogy viselkedik akkor. Nekem is az AV program a tanácsom, én is azt használom. Feltételezem nem volt sok fényed, a színek azért ilyenek, ezzel nagyon nem tudtál mit csinálni. Összességében tetszik a képed, remélem sok hasonlót és még jobbat is tudsz majd velünk megosztani! Sok sikert és jó fényeket kívánok!


4.6

 

#11 Írta: Grifx 2012.05.20 19:09:14 www  39 3

Üdv!
Amilyen tanácsot kapok amennyire, csak lehet, megfogadom és betartom.
Én szívesen találkoznék bikákkal, de a vaddisznókat el szeretném kerülni, mert valahogy nem tűnek barátságosnak. Amennyire tudtam utánajártam, hogy mi a teendő egy esetleges támadásnál illetve milyen jelek előzik meg azt.
De lehet, hogy csak én nézem ennyire szörnyetegnek szegény állatot.

Grifx


 

#10 Írta: Grifx 2012.05.20 19:03:01 www  39 3

Üdv!
Köszönöm szépen!


Válasz hozzászólás
 

#9 Írta: Grifx 2012.05.20 19:02:16 www  39 3

Üdv!
Az AV mód használatát megfogadtam sajnos nem tudtam ma kimenni, de azért próbáltam így is fotózni (különböző fényviszonyoknál).
Az ISO maximalizálva lett 800-ra :)

Egyelőre cserkeléssel próbáltam állatokat találni ezért egy Cullmann monopodot használok.
Rendes állványt is szeretnék használni csak az jóval, megnyomja a felszerelés súlyát és a mobilitást is eléggé, lehatárolja.

Már kinéztem 1-2 helyet, ahol lehetne „sátorozni” és érdemes lenne kiépíteni egy álcázott leshelyet, de ehhez még ki kell derítenem pár dolgot. (De úgy gondolom ez még picit, odább van.)

A csöves kukorica dolog komoly? Vagyis hogyan képzeljem el? :)

Köszönöm szépen a segítséget!


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: mikrobi75 2012.05.20 14:32:21 www  669 103

Azért nem lett ez annyira rossz! Természetesen van még mint javítani rajta, de ha valaki most kezdi akkor van még idő fejlődni "Őzek" fotózásában. :)
Várom majd azokat a képeket is amin már felrakták ezek a bikák a csontot a fejükre. :)
Üdv és további jó fényeket... ja és azt az av tanácsot erőltesd magadra, mert nem fogod megbánni. :)


 

#7 Írta: Alessza 2012.05.19 19:09:11 www  268 31

Szia! Első próbálkozásra szerintem teljesen korrekt lett a kép. Részletekbe nem mennék bele, mert előttem már mindenki leírta, amik nekem is szemet szúrtak. Szép fényeket és jó fotózást! :) Ja és természetesen Üdv az oldalon! :)


4.7

 

#6 Írta: Janika 2012.05.19 19:07:48   8306 1292

Szervusz David, es udv az oldalon. A szereles mar megvan latom. Ha teljesen manualisban fogsz loni, lehet hogy csalodni fogsz a vegeredmenyt latvan.
En inkabb AV uzemmodot ajanlanak, es termeszetesen allvanyrol, ha van ra modod. Az ISO erteket engedheted 800-ig, Ezek az ujabb Canonok nem zajosodnak annyira. Tehat a rekeszt te allitod be AV mode-ban, es az erzekenyseget is, A gep majd kivalassza a zaridot, attol fuggoen h mennyi feny all rendelkezesre. Az expot feljebb raknam legalabb 0.2 ponttal, foleg reggel, mikor meg nemsok a feny.

Sztem errol nem kell vagni semmit, Inkabb a szinekkel nemnagyon vagyok kibekulve, es lehetne reszletesebb, de ez lehet az ISO1600-nak is koszonheto, plusz eleg messze voltak gondolom.
Ha tudsz szerezni valahonnan csoves kukoricat, azt nagyon komazzak :)) Varjuk a tobbi kepet!


 

#5 Írta: Grifx 2012.05.19 13:23:20 www  39 3

Sziasztok!
Köszönöm a véleményeket és a tanácsokat! Ígérem, megfogadom őket!
Mostanában próbálok átállni a manuális beállításokra.
Sajnos a bokrot nem tudtam kikerülni, mert egy szarvastehén volt tőlem jobbra kb. 3-4-méterre.

Egy kérdésem lenne:
Érdemes a gépen lehatárolni a maximális ISO nagyságot? (Én 400-ra határolnám a maximumot.)

A kép a Vát- Porpác közötti erdőterületen készült.

Holnap reggel tervezem, hogy megyek egy újabb „túrára” csak most már manuális beállítást szeretnék használni. Remélem, lesznek értékelhető képek…


 

#4 Írta: calabash 2012.05.19 12:48:16   3186 507

Szia! Üdvözöllek az oldalon! Maga a kompozíció tetszik, jól elkaptad ezeket a lesegető őzeket. A belógó bokrokat már említették, azt jó lett volna valahogy kivenni. A kép jobb szélén a két őz eléggé fedésben vannak, de ezzel nem lehetett mit kezdeni . Az élesség nem a legjobb, ill. a fények sem voltak veled. A kép hideg árnyalatú, ill. kissé fakó színeket tartalmaz. Bizonyára automatára volt állítva a fehéregyensúly a gépeden. Ezen tudsz javítani PS-ben is (pl. fényképszűrőnél melegítő szűrő hozzáadásával). Esetleg próbáld ki a képen! A váti erdőben készült a kép?


 

#3 Írta: smookie 2012.05.19 12:09:53   285 12

Ja igen-üdv az oldalon szép fényeket,jó tanulást, vannak itt nagyon korrekt szakértői a témáknak:)


 

#2 Írta: smookie 2012.05.19 12:09:04   285 12

Előre hangsúlyozom hogy én is várom a hozzáértőbb tanácsokat, de véleményem az van :) A fényképezés során kellett volna "ha volt rá idő " a kép oldalán lévő bokor részletet kikerülni mert vágás során nem tudnád még megoldani hogy az állat egyben maradjon ott a szélén, illetve én az alsó széléből vennék még el mert kicsit soknak tartom,alacsonyról készítetted ezért ott is belóg némi gaz :)Az automata beállítosat úgyis el fogod felejteni később, kivéve ha gyorsan kell cselekedni-Maga a kép kicsit sötétes, no meg árnyékban is állnak.Valahogy életlennek tűnik -nekem- de nem vészes, és kicsit a kontraszt is lehetne erősebb-ezeket utómunka során nagyon meg tudod varriálni.Amúgy pedig gratulálok mert ezt amit idevarázsoltál, le is kellett kapni, szép fényeket kívánok.


4.7

 

#1 Írta: MusA112 2012.05.19 12:04:24   181 7

Szia! Üdv az oldalon. A kép bal oldalán az előtérben van egy homályos bokor, vagy fa ami eltereli a figyelmet a fő témáról, egyébként egész jól sikerült!


4.5

 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Canon EOS-1100D

Képek az alábbi objektívvel:

Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.1447 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat