Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4578

Mesterem

Mesterem (-)

Vélemények: 2

Megnézve: 1469

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Természet / Hómező


Hómező

  Hómező

Fényképezőgép:

Nikon D3100

Objektív:

Nikkor AF-S DX 18-55mm F/3.5-5.6G VR

Záridő:

1/100s

Rekesz:

F8

Fókusz:

26 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Románia Székelykeresztúr

Rozi előző képei
Dombtetőn

Dombtetőn (4.88)

*

* (5)

Hóesésben

Hóesésben (5)

*

* (5)

Két keréken

Két keréken (5)

| Még több

Feltöltötte:

  Rozi 

Feltöltés ideje:

2013.01.09 21:28:01

Az adatlap szerkesztve:

2013.01.10 07:59:54

Kategória:

  Természet

Átlag:

5 (6 szavazat)

Megtekintve:

555

Betöltve:

1212

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

D-SLR, fekete-fehér, , kültéri, táj, tél, vaku nélkül

Hómező

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#28 Írta: Rozi 2015.03.08 09:57:31   1636 80

Ez nekem is nagyon emlékezetes marad, félelmetes emlék fűződik hozzá, egészen találó fotó az akkori szituációhoz...


Válasz hozzászólás
 

#27 Írta: pentax 2013.09.07 19:10:56   508 31

Nagyon jó ez a fekete fehér megoldás.


5.0

 

#26 Írta: Bringás 2013.01.12 13:43:08   28277 1150

Nem jött át, ahogy várható is volt. Privátban küldtem egy másik címet, oda küldheted. Ha az általam használt PS megnyitja, akkor megnézem, ha nem, akkor meg nem tudom.


Válasz hozzászólás
 

#25 Írta: Rozi 2013.01.12 12:35:20   1636 80

Elküldem a mailt az itt feltüntett címedre.


Válasz hozzászólás
 

#24 Írta: Rozi 2013.01.12 12:33:31   1636 80

:) jól van na! Hát az eredeti hisztogram nem ilyen! Ha jól emlékszem, PS-ben High contrast red filter (erős kontrasztú vörös szűrő)-t alkalmaztam, azt hiszem ez zavart be. Szerettem volna, ha megnézheted a raw-t...


Válasz hozzászólás
 

#23 Írta: Bringás 2013.01.12 12:26:36   28277 1150

Sajnos nem fog átjönni, a levelezési rendszerem nem fogad ekkora fájlt, de ha mindenképp át akarod küldeni, adok egy másik címet.
Azonban ha átküldöd, akkor sem valószínű, hogy meg tudom majd nézni, hiszen nekem nincs semmilyen Nikon programom, ami kezelné a Nikon raw-ot. (Egyelőre Olympus-os vagyok, bár már nem sokáig).
De ha át is küldöd, és meg is tudom nézni, az sem jelent semmit! Én nem a raw fájlodat értékeltem, hanem az ide feltöltött fotódat. Ez pedig igen nagy különbség. Csak hogy egyértelművé váljon: Letöltöttem és PS-ban megnyitottam a képet, kikértem a hisztogrammját. Erről csináltam egy oldalmentést, amit most csatolok a hozzászólásom alá, hogy legalább a tényekről ne "vitázzunk".

Pirossal bekarikáztam és megnyilaztam, hogy egyértelmű legyen: a hisztogram csúcsa a bal oldalon van. Méghozzá igen erősen eltolva. Ráadásul a kép exifjéből kiolvasható, hogy az expókorrekció 0, vagyis nem volt. A helyes expóhoz + értéket kellett volna beállítanod. A feltöltött kép alexpós. Te magad is írod: verőfényes napsütés volt. Akkor pedig a hó nem lehet szürke egy helyesen exponált képen!
És még egyszer hangsúlyozom, én a feltöltött képről beszélek, mert csak azt láthatom, csak azt tudom értékelni.

 

A hozzászóló képet töltött fel:
 


Válasz hozzászólás
 

#22 Írta: Rozi 2013.01.12 11:49:12   1636 80

Végtelenül hálás vagyok, hogy időt szakítottál ilyen részletes értékelésre. Remélem ezt párbeszédnek, vagy építő jellegű vitának könyveled el, végül is az ilyenekből lehet tanulni. Tisztelem a fotós munkásságodat, tehát adok a véleményedre. Elküldöm neked a raw fájt, 12.22 MB, remélem sikerül. Ha arra is azt mondod, hogy alexpós, akkor elfogadom, tanulok belőle, és lezárjuk a témát :)

Mindent elolvastam már régebben a hó és a fekete macska helyes exponálásáról, nem mondtál semmi újat.

Ragyogó kék ég volt, szabad szemmel is kékesnek tűnt a hó. Du.15.39.22-kor készült, 17-kor már naplemente volt.

A hisztogramban nem a bal oldali végében van a görbe csúcsa.


Válasz hozzászólás
 

#21 Írta: Bringás 2013.01.12 11:10:00   28277 1150

Azért tisztázzunk itt egy két félreértést, aztán vagy elhiszed, vagy nem - a Te dolgod.
A hó színe fehér.
A vetítővászon színe is fehér. Azonban a vetítővásznat olyan színűnek látod, amilyen színű fényt a moziban rávetítenek. Így van ez a hóval is. Ha színes fény éri, színesnek fog látszani. De ez az egész itt nem is lényeges, nem erről a jelenségről írtam. Hiszen ez egy ff. kép, tehát eleve nincsenek rajta színek, csak fekete és fehér, no meg a köztük lévő szürkeárnyalatok. Kár tehát belekeverni a kékeket, meg a sárgákat - ilyenekről egy szót sem írtam. De ha már szóba került. A hó vetítővászon jellege miatt egyáltalán nem baj, ha egy picit színes. Hangsúlyozom, hogy csak egy picit. Mivel ez természetes dolog, természetesként is hat. Gond csak akkor lesz, ha a normálisnál erősebben elcsúsznak a színek, ami sajnos gyakran előfordul. De ezt a rendelkezésre álló raw fájlal szépen korrigálhatod a természetesre.
De nem erről akartam írni, hanem az expozícióról.

Ez a kép bizony alexpós, és nem is kicsit. Hasonló fotózási szituációban nem árt ha tudod a következőket: A havas, jeges tájak, városrészek, vagy más havas motívumok fotózásánál gyakran okoz expozíciós problémát a sok fehér felület. A hóról és a jégről ugyanis túl sok fény verődik vissza, ami megzavarja a fényképezőgépek fénymérését. Így aztán a téli képek készítésekor az addig tökéletesen működő automata expozíciós beállítások gyakran csődöt mondanak. Mindegy, hogy a záridő-, vagy a rekesz-előválasztást, illetve a programautomatikát használod. Sőt, még teljes manuális módban is hibásan fogsz exponálni, amennyiben a beállításaiddal a fénymérő által jelzett adatokat vesszed alapul.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy az elkészített képeken a szép fehér hó, csúnya szürke árnyalatban látszik, a nem havas részletek pedig alulexponáltak. A fényképezőgép működése ebben az esetben nem felel meg az elvárásnak, hiszen a hó és a jég fehér, nem pedig mélyszürke. Ha tehát a hó szürkeként jelenik meg a képen, akkor bizony a fotó alulexponált. Pontosan ez van a Te képeden is: egy mélyszürke hómező, méghozzá verőfényes napsütésben. Ne mondd már, hogy ilyenkor a hónak mélyszürkének kéne lennie. Ezt Te sem gondolhatod komolyan. Hidd el, ez a fotó bizony alexpós.

A jelenség oka a fénymérő működésében keresendő, illetve abban, hogy a havas, jeges környezet miképpen csapja be a fénymérőt. A fényképezőgépek fénymérője a témáról visszaverődő fény mennyiségét méri, és ez alapján tesz expozíciós javaslatot. Csakhogy a fénymérő úgy van bekalibrálva, hogy közepes világossággal jelenítse meg a témát. Magyarul: minden fényképezőgép gyárilag úgy van beállítva, hogy mindig és mindenhol átlagos témát tételezzen föl.
Ez a bizonyos "átlagos téma" pedig a rá eső fény kb.18%-át veri vissza, ami pontosan a közép-szürkének felel meg. A fénymérő úgy számolja ki a téma fényességét, hogy mindig ezt a 18%-os visszaverést tételezi föl. Leegyszerűsítve: a fénymérő megméri a gépvázba beérkező fény mennyiségét és úgy veszi, hogy ez a mennyiség a téma valódi fényességének a 18 %-a, mert ekkora visszaverődéssel kalkulál. Ehhez "hozzáteszi" a maradék 82 %-ot és azt veszi a téma valódi fényességének, s ez alapján tesz expozíciós javaslatot. (Amúgy a 18% nem véletlen, a zöld növények is ennyi fényt vernek vissza, és a tiszta kék ég világossága is megfelel a 18%-os középszürke felület által visszavert fénymennyiségnek.) Persze a mai modern gépek sokzónás, intelligens fénymérői a legtöbb speciális esetben egész jól elboldogulnak. A hó azonban szinte mindig kivétel. Ha a fénymérő olyan témával találkozik, amely a feltételezett 18%-nál jóval több (vagy kevesebb) fényt ver vissza, akkor hibás javaslatot fog tenni.

A havas táj a fentiek kitűnő példája. A hó attól függően, hogy mennyire friss, a ráeső fény 40-85%-át veri vissza!! Ha a fénymérő ezt 18%-nak veszi, vagyis a mérés során azt feltételezi, hogy a téma színe, és ennek megfelelően a visszaverődő fény mennyisége is átlagos, akkor azonnal bekapcsol a "kiégésriadó". Egy középszürke témáról ennyi fény az nagyon sok, tehát azonnal megy a parancs, csökkenteni az érzékelőre jutó fényt. A hó azonban nem átlagos, hanem fehér. Így az automatikára, illetve a fénymérőre hagyatkozva a fehér táj alulexponált, középtónusú (szürke) lesz. Pontosan ez van a Te fotóddal is. Nézd csak meg a hisztogramját! A bal oldali végében van a görbe csúcsa!! Még csak nem is középen! A kép tehát alexpós. De szemre is látszik, mert nem fehér, hanem szürke. Nem is ragoznám tovább, vagy elhiszed, vagy nem.
Egyébként fordítva is működik a dolog. Ha fekete macskát fotózol, ami a fekete talajon sétál, akkor a fényképezőgép azt is szürkére hozza ki, mert azt is átlagos témának veszi majd, holott ez egy sötét kompozíció. A beérkező kevés fény miatt a fénymérő olyan fokú túlexpót javasol, hogy a fekete macska kiszürkül. A kép ez esetben is hibás expozíciójú lesz, hiszen a macskának feketének kéne lennie. A fényképezőgép kíméletlenül a középszürkére játszik, így van beprogramozva, és a legtöbb helyzetben ez bizony meg is menti a fotót. Ha azonban a téma az átlagostól eltérő fényességű, akkor hibázni fog. A fénymérő viszont nem a férjed, hogy minden esetben megfogadd az ajánlásait:)

A legegyszerűbb megoldás, ha a havas, jeges motívumok fotózásakor expozíció korrekciót állítasz be. Ez a gyakorlatban plusz 0,3 - 2 fényérték is lehet a körülményektől függően. (A hó 40-85%-os fényvisszaverési rátája is igen tág tartomány.) Vedd tehát figyelembe, hogy a hó fényvisszaverő képessége változó, ami függ a megvilágítástól, és attól is, hogy milyen régi. Gondold át, hogy hogyan szeretnéd a havat megjeleníteni és ennek megfelelően állítsd be az expókorrekciót. Arra kell csak vigyázni, hogy ne égesd ki a havat. Érdemes figyelni erre a fotózáskor, vagy utólag a raw előhívásnál.


Válasz hozzászólás
 

#20 Írta: Rozi 2013.01.11 18:55:43   1636 80

Szia, köszönöm az értékelést. Visszamentem az Raw verzióhoz, nem alulvilágított, és a hó sem fehér. A tél kezdete óta figyelem a hó textúráját és színét különböző időjárási és napszaki feltételek mellett. Ha az ég tiszta kék, akkor a hó is kissé kék. Ha PS-ben módosítod a WB-t (növeled a színhőmérsékletet) a hó ugyan fehéredik, de ha egy pici felhőd is van, az viszont besárgul. Az ff konverzióval kísérletezem, talán nem a megfelelő PS szűrőt alkalmaztam (most olvasom Prakelnek a Fekete-fehér fotózás című könyvét.)


Válasz hozzászólás
 

#19 Írta: Bringás 2013.01.11 13:21:55   28277 1150

Nagyon szépen rajzolódik a hó textúráltsága, a gömbölyded formák és mintázatok nagyon jók. Igen mutatós a kompozíció, a főtéma jól helyezett. Ugyanakkor a kép meglehetősen sötét, alulvilágított, különösen, hogy a hó elvileg fehér.
További szép fotonokat!


 

#18 Írta: Rozi 2013.01.10 21:38:16   1636 80

Szia, nagyon köszönöm! :)


Válasz hozzászólás
 

#17 Írta: lamerle 2013.01.10 21:36:39   1050 74

Szia!
Nagyon jó a kompozíció!:-) Remek a fények-árnyékok ritmusa, ahogy a megvilágítás plasztikussá varázsolja a hó felszínét.
Gratulálok a képedhez!
lamerle


5.0

 

#16 Írta: Rozi 2013.01.10 21:28:41   1636 80

Lásd alább :)


Válasz hozzászólás
 

#15 Írta: Rozi 2013.01.10 21:26:03   1636 80

Köszönöm, üdv az oldalon, szép fényeket!


 

#14 Írta: drzoliba 2013.01.10 21:21:01   37 3

Szia! Nagyon jól érkezik a fény a képen, szépen komponált és jól kivitelezett fotó. Nekem a kép tetejéről még 1-2 sor "bucka" hiányzik. Gratulálok!


 

#13 Írta: Rozi 2013.01.10 18:13:02   1636 80

Köszönöm!


Válasz hozzászólás
 

#12 Írta: somasok 2013.01.10 17:29:02 www  11114 1026

Mint egy kifordítva ledobott bekecs! Nagyon érdekes a hó felülete, akár tengerparti homokdombok is lehetnének a képen!
A fűcsomó jó helyen.
Gratulálok!
Szép fényeket!


5.0

 

#11 Írta: Rozi 2013.01.10 11:38:20   1636 80

Köszönöm!


Válasz hozzászólás
 

#10 Írta: nerion 2013.01.10 11:09:20 www  1044 47

Szia!
Nekem is a hófelszin felülete tetszik a legjobban. Nagyon szépen sikerült visszadnod.
Jók a kisbuckák, ahogy látsznak egyre távolabb tekintve.


5.0

 

#9 Írta: nanob 2013.01.10 11:01:48   49 0

Szia! Nagyon szép a hó felülete, az pedig hogy a fűcsomó megtöri a hófelszínét, nagyon jó ötlet.
Tetszik a nézőpont és a feketefehér kidolgozás is.


 

#8 Írta: Rozi 2013.01.10 09:19:57   1636 80

Köszönöm.


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: xaba 2013.01.10 09:15:51   759 60

Szia!Nekem elsőre Ansel Adams-Sahara sorozata ugrott be,csatlakozom Csendihez ez a kép kinagyítva a falon kelne életre.Gratulálok!


5.0

 

#6 Írta: Rozi 2013.01.10 08:39:07   1636 80

Szia, köszönöm, örülök :)


Válasz hozzászólás
 

#5 Írta: Bohus 2013.01.10 08:31:24   172 24

Szia Rozi,nagyon tetszik,különösen a FF. miatt,ez ad neki egy kis plusszt,a kompozíció is jól mutatja a dombocskákat!!


5.0

 

#4 Írta: Rozi 2013.01.10 07:59:14   1636 80

Köszönöm, a hónak a textúrájával kísérletezem különböző megvilágításoknál (napszakoknál).


Válasz hozzászólás
 

#3 Írta: csendi 2013.01.10 06:45:25   1857 222

A belyegkepen semmi különös, de nagyban jol nez ki, el tudnam kepzelni poszterkent egy modern nappali falan.


 

#2 Írta: Rozi 2013.01.09 22:11:25   1636 80

Köszönöm :)


Válasz hozzászólás
 

#1 Írta: Papy1988 2013.01.09 21:44:22 www  1557 135

Üdv !

Tetszik az ff,jól mutat,a szerkesztés is rendben van ! Az árnyék se túl sötét,és a kép maga is érdekes ! :) Tetszik az elején az a kis fűcsomó ! Tetszik ! :)


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Nikon D3100

Képek az alábbi objektívvel:

Nikkor AF-S DX 18-55mm F/3.5-5.6G VR


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.1068 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat