Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4520

Galagonya-levélorrmányos

Galagonya-levélorrmányos (4.94)

Vélemények: 18

Megnézve: 531

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Szociófotó / ... és reggel lett megint...


... és reggel lett megint...

  ... és reggel lett megint...

Fényképezőgép:

Canon EOS-350D

Objektív:

Sigma 55-200mm f/4-5.6 DC

Záridő:

1/200s

Rekesz:

F5

Fókusz:

147 mm

Iso:

ISO 1600

Készítés helye:

Európa Magyarország Budapest VII. kerülete

trombypeter előző képei

| Még több

Feltöltötte:

  trombypeter 

Feltöltés ideje:

2014.03.20 20:41:53

Kategória:

  Szociófotó

Átlag:

5 (5 szavazat)

Megtekintve:

962

Betöltve:

1788

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

ember

... és reggel lett megint...

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#16 Írta: Dodó 2014.03.24 17:54:14   11000 727

Azt hiszem, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben egy-egy kép technikai részleteken túlmenő értékelésekor. Van, akit a kép hangulata, mondanivalója, mögöttes tartalma megragad, van, akit nem. Sajnos, mindenkiben él egyfajta elképzelés, amit igyekszünk magunk magvalósítani, és kimondva-kimondatlanul a mások képein is azt keressük.
Az etikai rész. Nagyon sokszor magam is "skizoid" állapotban vagyok egy-egy úszóversenyen. Van már annyi ismeretségem, hogy bemehezek a "profik" közé fotózni, de tisztában vagyok (tudásom és felszerelésem jóval szerényebb volta mellett) a "felhatalmazás" hiányával is. (Az újságíró-igazolvány kiváltása pedig nagy, soha meg nem térülő befektetés lenne). A személyhez fűződő jogokat (jogi másoddiplomám is lévén) ismerem, s természetesen elolvastam az egyes sajtóorgánumok etikai előírásait is, de sem a konkrét hazai joggyakorlattal, sem az etikai "irányelveknek" a mindennapos fotózában történő megvalósításával gondom van. Azok a hivatásosak, akik hivatásosakat (azaz "per definitonem" közszereplőket) fényképeznek, könnyebb helyzetben vannak - egy gyerek vagy fiatalkorú, ha elindul a versenyen, akkor bizonyos értelemben közszereplővé válik, de nem feltétlenül tehet önálló jognyilatkozatot, egy esetleg előnytelenül, vagy intim-személyes pillanatban (pl. start előttii keresztvetés) ábrázoló képpel kapcsolatban. Jogelméletileg a 14. életévét be nem töltött személy cselekvőképtelen, a 14. életévét betöltött, de nem nagykorú személy korlátozottan cselekvőképes. Ez eddig rendben volna, de a törvényes képviselő jellegzetesen nincs jelen, és hogy "egyszerűbb" legyen a helyzet, a korlátozottan cselekvőképes személy is megkötheti a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket (és ennek analógiájára megteheti ezeket az ezekre vonatkozó jognyilatkozatokat). Egy versenyszerűen úszó gyermek esetében a róla készült kép feltöltésébe (nyilvánosságra hozatalába) való beleegyezés a (természetesen nem a kép üzleti célú hasznosítása) a "mindennapi élet" körébe tartozó és "kisebb jelentőségű" jognyilatkozat-e? Abban az esetben, ha a kép alanya cselekvőképtelen, akkor a jognyilatkozat semmisségét (érvénytelenségét) a bírói gyakorlat a forgalmi ügyletekre vonatkozóan állapítja meg. Ezek nem forgalmi ügyletek.. Ráadásul egyes esetekben (életben, egészségben) bekövetkező felelősséget korlátozó vagy kizáró jognyilatkozat (cselekvőképes személy esetében is) érvénytelen. A jó hírnév és a lelki egészség közötti kapcsolat megteremtése nem "ügyvédi fifika", hanem igazolt tény...
Ezeknek a jogi bizonytalanságoknak a következtében könnyű átesni a ló másik oldalára az etikában is, és túl szigorúan vagy lazán ítélni és megítélni. Ezzel kapcsolatban - nem vitatva a megállapodásod helyességét és igazát - azt a vadászok által hangoztatott szabályt szoktam szem előtt tartani, hogy "inkább százszor menjen el a vad lövés nélkül, mintsem egyszer sörét akadjon az emberbe"...


Válasz hozzászólás
 

#15 Írta: tengelic 2014.03.24 17:28:06   4788 388

Ehez a fotódhoz írok,de megnézetem mindet és a hozzászólásom is mindhez szól. Ha megfogadsz pár jótanácsot,akkor gyorsabban érsz el minőségbeli javulást a fotóidnál .Minőségbelit és értékbelit is. Én is megjártam ugyanezt az utat. Bátortalanul,messziről fotóztam az embereket,lopva,nehogy meglássa,nehogy ciki legyen. Azt javaslom,hogy alakits ki kontaktust a fotó alanyoddal,mely kontaktus a képedről is le fog jönni. Tény,hogy idő igényes és macerás,de mint minden ami magában hordozza aminőséget,ritkán a pillanat szüleménye,annak ellenére,hogy a fotózás a pillanat művészete. Ez így csak arra a pillanatra érvényes,mikor a zár kinyit és bezár. Előtte viszont fejben meg kell tervezni a fotót,meg kell vizsgálni az előteret a hátteret, a fotó alany lelkéhez is hozzá kell érni,hogy a szemében ne csak a vaku fénye tükröződjön, (sőt annak éppen nem is lenne szabad tükröződnie) hanem a lélek tükröződjön. Ez már időbe tellik . A vaku , közvetlenül,megöl mindent ,minden jó képet. Az arcot is előnytelenül ébrázolja. Inkább told fel az isot végtelenbe. Ez úgy is csak egy webes felület, nem fogsz óriás posztert nyomtatni belőle. Most ide írom,de a hsz. a portrés képedhez szól. Huh ,még sokat mesélhetnék,meg még nekem is sokat kell tanuljak,de ezeket már tudom,ezért,mertem megosztani veled :) Várom a többi fotódat is :)


 

#14 Írta: trombypeter 2014.03.23 21:35:43   83 8

Dodónak:

Nagyon köszönöm a véleményed, és az üdvözletet is.
Remélem további fotóim között is akad majd vitára ingerlő, megosztó...

Másutt már leírtam: fotóim bizonyára lehetnének technikailag tökéletesebbek -- amatőr vagyok, ennyire futja -- mégis, attól tartok, sokak legnagyobb gondja itt: a szembenézésre-kényszerítés...

És egy ide is illő Egymondatos-om:

"Hogy mit tartok etikusnak, az függjön az én szándékomtól, s ne attól mit tartanak etikusnak az etikából Kioktatók."

Most pedig megyek, és szétnézek Nálad! Üdv!


Válasz hozzászólás
 

#13 Írta: Dodó 2014.03.22 21:04:50   11000 727

Elöször is sok szeretettel üdvözöllek az oldalon! Remélem jó képeket, hasznos véleményeket töltesz fel, és a kritika jóhiszemű és előremutató voltát elfogadod, és hasonlóval viszonzod.
A képről: Az autók az egész helyzet abszurd voltát az én szememben fokozzák, és az ilyen helyzetben került embernek a legkisebb baja, ha lefémnyképezik, tehát kifogása sem volt ellene. A képben talán egy kicsit zavaró elem van, a bal oldalon levő autó visszapillantó tükre világos foltként egy kicsit elvonja a fő témáról a figyelmet, bár sokat helyezkedni a pillanat elkapásának fontossága miatt - gondolom - nem nagyon lehetett. Egyébként jó, kifejező, az ébredés utáni kis dezorientáltság kiválóan "átjön". Etikus? Hmm... A kép, vagy a szituáció? Gratulálok és egy ötöst is küldök.


5.0

 

#12 Írta: trombypeter 2014.03.22 10:27:59   83 8

Szia Négyzé! Azt hiszem, tulajdonképpen igazad van, ennek a fotónak (meg nekem itt) mentségére szolgáljon, hogy egy felébredést nehéz lett volna előre megbeszélni... Üdv!


 

#11 Írta: zzzz 2014.03.21 22:11:32   511 34

Szia, nem vitatkozni akartam, csak a már leírt dolgok miatti ellenérzésemet írtam le. Mivel elég szubjektív dolgok ezek, nem is pontoztam le. Szokták mondani, hogy a téma az utcán hever, de a magam részéről fairebbnek tartom azokat a szociofotókat, ahol a fotós interakcióba kerül az alannyal a fotózás előtt, beszélgetnek, megismeri, megnézi hogy hol él, hogyan, időt szán rá, felkészül az alanyból, és az alapján alakítja ki a koncepcióját. Sok ilyen van, ezen az oldalon pl Zoran képeit hoznám fel példának, Lőrincről, Simó úrról és a többiekről, rengeteg kiváló munka és jelentősen más az eszmeisége, mint az utcai elkapott csövi/koldus fotóknak.


Válasz hozzászólás
 

#10 Írta: Ilacsi 2014.03.21 18:20:25   6516 276

Szia, Jól elkapott pillanat, a szomorú és nyomorúságos helyzetet tükrőzi. Sajnos ilyeneket úton út félen látni, ez egy valóságos társadalmi tükörkép. Nagyon kifejező kép független attól, hogy hogy lett fotózva. További szép fényeket! Üdv.Ili


5.0

 

#9 Írta: trombypeter 2014.03.21 12:01:53   83 8

A fotó, lám, arra is jó, hogy vitatkozzunk...
Köszönöm a véleményeket!
Négyzének: Az autók kellettek az előtérbe, mert hangsúlyozzák a kiszolgáltatottságot, az utcánalvást. Veheted lesi-fotónak (valóban utána mutattam meg, jellemzően -- és érthetően -- azt mondta, neki mindegy...), de ez miért baj? Ha előre szólok, ez a kép így nem készülhetett volna el... Leköteleznél, ha elmondanád, mi gondod a szerkesztéssel? Amúgy vállaltan amatőr vagyok, de, remélem, nem dilettáns. Üdv! P.


 

#8 Írta: csendi 2014.03.21 08:06:17   1857 222

A multkor en emeltem szot az egyik kollega kepe ellen ahol egy lathatoan masnapos ember ül a lepcsön a sajat vizeleteben. Na azt fenykepezni nem etikus! Ezzel a keppel viszont nincs semmi baj, ez egy tarsadalmi tükör. Ez az ember velhetöleg aldozat es erre kötelessegünk felhivni a figyelmet.


5.0

 

#7 Írta: zzzz 2014.03.20 22:44:23   511 34

Valóságnak lehet, hogy valóság, de attól még nem tartom jó szocifotónak. Pont az amatőrsége miatt, mert ha - tegyük fel - utólag bele is egyezett a tag, a hibás szerkesztés, ahogy autók mögül, lopva ábrázolja a szereplőt, a kukkolás kellemetlen érzését kelti a nézőben. Etikai és már jogi okokból is kérdéses. Így számomra a kép a férfit nem őszintén és nyíltan bemutatni akarja, hanem kihasználni.


Válasz hozzászólás
 

#6 Írta: Zsombor 2014.03.20 22:34:35   463 16

Szia! Grat, szerintem nagyon kifejező kép lett! - Etikus? - Szerintem azzal, hogy rájuk irányítjuk a figyelmet, többet segítünk nekik, mintha a szőnyeg alá söpörnénk a problémát... Pláne, ha ő is beleegyezett. De ez csak az én véleméyem. Üdv: Zsombor


5.0

 

#5 Írta: d55 2014.03.20 21:58:28   1754 240

Hát "-z62" felvetésére válaszolva..Nem tudom,hogy etikus -e.De sajnos ilyen a magyar valóság. :) Jó szoci fotó.


5.0

 

#4 Írta: trombypeter 2014.03.20 21:16:22   83 8

Jut még eszembe: a fotó nekünk szól, akik valamiféle szolidaritást vállalhatnánk. Aki rajta van, az hozzájárult -- éppen ezért. (Amúgy nem érdekli, hogy megmutatom.) Persze van, ki úgy gondolja, jobb az ilyet eltüntetni a városból, hátha akkor úgy tűnik, ilyen nincs is...


 

#3 Írta: trombypeter 2014.03.20 21:11:08   83 8

Igen, amíg ez van.


 

#2 Írta: zzzz 2014.03.20 21:03:03   511 34

lesi?


 

#1 Írta: z62 2014.03.20 21:00:13 www  2579 257

Etikus?


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Canon EOS-350D

Képek az alábbi objektívvel:

Sigma 55-200mm f/4-5.6 DC


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0938 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat