Láttatok már fügevirágot? Nem? Eddig még én sem, de most bemutatom. Ne "művészfotóként" értékeljétek!
Érdekes – és talán váratlan lesz…
Hazánkban az ún. közönséges, vagy adriai füge az elterjedt (Ficus carica). Ennek nálunk csak nővirágai vannak. A füge, a gyümölcsét - ami tulajdonképpen egy terméságazat, vagy áltermés - beporzás, tehát megtermékenyítés nélkül (partenokarpia) érleli be - magok nélkül. A több száz apró virága ún. serlegvirágzatot alkot, és ez az áltermés belsejében alakul ki az üreg felületén, ami jól látható a jobb alsó képen (az exif erre vonatkozik). Később ebből lesz a húsos állományú gyümölcs. Majd ha már nagyobb lesz a „termése”, akkor is megvizsgálom, hogy néz ki.
A füge termés - mint tudjátok - tápláló, értékes gyümölcs, amely egyben gyógynövény is.
Üdvözlettel!
Kedves Drusza! Először is köszi, hogy belátogattál, véleményeztél. Ami a megvilágítást illeti, amit véleményeztél (egyenletes világítás) nos, 0 perc alatt meg tudtam volna oldani ezt. De nekem így jobban bejött, és ez most nem kötözködés. Tényleg! Valami kontrasztot gondoltam betenni, ezért toltam félre a bevilágítását (a jobb fölsőnél is) A fotózás előtt többször próbálgattam így is, úgy is. Örülök, hogy azért tetszik. Üdv.!
Nekem tetszenek a képek, s nem csak érdekességük kapcsán. A bal alsó képileg is kifejezetten szép, abban önálló fotóként is látnék fantáziát. Kár, hogy a megvilágítása nem lett egyenletes.
További szép fotonokat!
Helló
Igaz ez nem az én világom de ez tetszik.
Egy növény más szögből.
Szépen kivitelezett, illusztrált "tananyag".
Egyben láttam már,de erre nem gondoltam:)
Köszönöm szépen
Jelzem többet ér mint sok "művész" photooo
5×
Köszi a gratulációt! Kedves vagy! Nem látszik ugyan, de ezek is rétegfelvételek, másképp nem lehetne élesben kihozni - pláne mikroszkóp alatt - a részleteket és az egészet. Üdv.!
Szia, Először is gratulálok a felvételhez és az ismertetőhöz is, irigylésre méltó felvételek. Nagyon jól fókuszált és részletgazdag fotók. A fények remekül megvilágítják a fűge virágját, a színvilága is remek mindegyiknek. További szép fényeket. Üdv.
Köszönöm szépen Dodó a további - úgy is mondhatnám - kimerítő hozzászólásodat! Én nem mertem többet írni róla, mert tapasztalatból tudom, ha sokat írok, a társaság zöme el sem olvassa (természetesen tisztelet a kivételnek). Ezt csak érdekességből tettem fel, gondolván, újat mutatok... De a "sűrű reakciók" alapján ezek szerint rajtad s rajtam kívül már mindenki ismerte a fügevirágot... Üdv.!
A szokott pontos és igényes ábrázolás - megint tanultunk valamit. Érdekes lesz a gyümölcs képe is, mivel általában a szárított fügével találkozunk a boltokban, már néha a "friss" - új ismereteink szerint - áltermés is kapható. Gratulálok a fotóhoz és köszönöm az információt!
Egy internetes cikkből én is megpróbálok néhány érdekességet összeszedni:
A fügéről megemlékeznek az egyiptomi írásokban, már az időszámításunk előtti 2700-as években. A füge, szőlő, és az olajbogyó az alapvető táplálék volt akkor. A fügét és a szőlőt együtt említi a Biblia, mert egymás mellett termesztették. Szimbólumai voltak a boldogságnak, békének, egészségnek, és az örök életnek. A Biblia azt mondja Ádám és Éva első ruházata volt a fügefalevél. Az ősi görögöknél a termékenység szimbóluma volt a füge. Dionüszosz ünnepségeken a kosár füge mellett ott állt a fügeboros kancsó. Már akkor sok fügefajtát ismertek, és az ókori görög kertekben minden füge növénynek saját neve volt, mint a családtagoknak. Az Odüsszeia 24 éneke megemlíti a fügét, melyet apja ajándékozott Odüsszeusznak. A puha fügelevelet, mint szalvétát használták az ókori Rómában, és a rabszolgák ezzel törölték meg gazdáik száját a lakomák alatt.
A füge különleges tulajdonságait használja a természetes gyógyítás.
Nagyon jó a szoptatás és a téli megfázás időszakában, kihasználhatjuk, lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó tulajdonságait. A füge vizes, vagy tejes főzete sok hasznos tulajdonsággal bír, ihatjuk a felső légutak betegségei, torokgyulladás, megfázás esetén, és segít a fogínygyulladásnál. Gazdag káliumban, ennek köszönhetően fogyasztása különösen hasznos a szív és érrendszeri betegeknek, ezen kívül csökkenti a véralvadást, elősegíti a trombusok oldódását. Este 4 db szárított fügét megmosunk, és 100 ml vízben beáztatjuk, ezt reggel éhgyomorra elfogyasztjuk, és a levét utána megisszuk, majd ugyanúgy beáztatunk 4 szem fügét, és este fogyasztjuk el. Az apró magvak növelik a bélperisztaltikát, ezzel enyhítve a székrekedést, és 3-4 hét folyamatos után a gyulladásban lévő aranyeret is megnyugtatja. Mivel nagyszerű vérképző tulajdonságokat hordoz ez a gyümölcs, naponta három szem füge, menstruáció alatt segít a vér megújulásában, ezen kívül vérszegénység esetén is ugyanennyit ajánlatos fogyasztani belőle. A növény tejes nedve, segít kijuttatni a vesehomokot, és a nehezen felszívódó gennyes folyamatok esetében. Levelének és gyökerének összehúzó tulajdonságát használjuk a vesekő, és húgyhólyagbántalmak esetében. A füge fogyasztása helyrehozza a betegség következtében megváltozott arcszínt, és segít a pattanásoktól és furunkulusoktól megszabadulni. A méhviasszal készült kenőcse begyógyítja a hideg okozta repedéseket a bőrön.
A szárított fügét ősidők óta használják, mint lázcsillapító, és izzasztó szert, a megfázásos betegségeknél.
Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2011/08/08/fuge_az_osidok_ota_termesztett _gyogyito_gyumolcs#ixzz2yDS1xhd9