Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4573

vent à Paris

vent à Paris (5)

Vélemények: 6

Megnézve: 488

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Természet / Az élet forrása.


Az élet forrása.

  Az élet forrása.

Fényképezőgép:

Nikon D3100

Objektív:

Nikkor AF-S DX 18-55mm F/3.5-5.6G VR

Szűrő:

Polar (Circular)

Záridő:

1/160s

Rekesz:

F11

Fókusz:

18 mm

Iso:

ISO 3200

Készítés helye:

Európa Németország Mittenwald

Artz előző képei

| Még több

Feltöltötte:

  Artz 

Feltöltés ideje:

2014.08.06 23:01:22

Kategória:

  Természet

Átlag:

-

Megtekintve:

463

Betöltve:

748

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

D-SLR, kültéri, virág

Az élet forrása.

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#7 Írta: Artz 2014.08.07 23:14:19   53 10

Nagyon szépen köszönöm az info-t megfogom fogadni.Mert az egyik barátomnak is d3100-asa van és ő is reynox előtét lencsét használ.Igen jól sejted az obit,az van csak én nem tudtam hirtelen pontosan de köszi a javítást.Volt szerncsém kipróbálni az előtét lencsét és igen én is érzékeltem hogy belellóg.


 

#6 Írta: Bringás 2014.08.07 20:47:09   28277 1150

Ha ezekkel az optikákkal makrózni akarsz, akkor az optikai sajátosságok miatt a 18-55-höz a közgyűrű, a telédhez viszont a makró előtét lencse használható (való). Én inkább a telét javasolnám erre a célra.

Ha jól sejtem, ez az optikád: Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR DX

Nos, ehhez az optikához makrózáshoz a makró előtét lencsét tanácsolnám, de nem a Raynoxot, mert tudomásom szerint az már belógna képmeződbe.

Helyette: a Canon Close Up 500D előtétlencsét ajánlom. Nem számít, hogy Nikonos vagy, a szűrőmenetek szabványosak, tehát ez az előtétlencse föltekerhető Nikon optikára is. Úgy kell használni, mint egy szűrőt. Ez egy kiváló minőségű makró-előtét, kifejezetten 70-300 mm gyújtótávolságú objektívekre ajánlják. Nagyítása 2 dioptria. Nevéből a D azt jelenti, hogy dupla, vagyis két tagból áll az előtét. Az 500 meg azt jelenti, hogy 500 mm, vagyis 50 cm-re kell legyen a téma. (Nem szabad összekeverni a hasonló nevű D500 gépvázzal.) A makró előtétek használatakor a fókuszálás nem úgy megy, hogy a fókuszgyűrűt tekergeted, hanem végtelenre állítod, aztán előre-hátra mozogsz a kamerával. A nagyítást a zoomolással tudod változtatni. Az 500D lencse 52, 58 , 72 és 77 mm szűrőmenetű méretekben áll rendelkezésre.

Természetesen választhatsz bármilyen más gyártótól is makró előtét lencsét, aki 58 mm-es szűrőmenetűt gyárt. A Nikon az pont nem készít ebben a méretben. A B+W, Cokin, Dörr, Hoya, stb. cégek viszont gyártanak, de ezek a márkák a makró előtéteket tekintve nem olyan minőségűek, mint a Canon terméke.


Ja, és ha valakinek válaszolni akarsz, akkor használd a válasz funkciót, különben az illető nem fog tudni róla, legfeljebb csak véletlenül.


Válasz hozzászólás
 

#5 Írta: Dodó 2014.08.07 19:21:49   11000 727

A kérdésedhez - mivel makrózni nem szoktam - nem tudok hozzászólni, de kérlek, hogy ha elfogadod a véleményt, akkor azt jelez az alsó sorban, mivel így az el nem fogadott vélemények között marad.


 

#4 Írta: Artz 2014.08.07 19:17:59   53 10

Sziasztok és üdv mindenkinek.Első sorban nagyon szépen köszönöm az építő kritikákat.Nem tudom,hogy de utólag amikor már feltöltöttem a képet akkor vettem már én is észre,hogy ez nem igazán jól sikerült.Későn vettem észre mikor a képet csináltam,hogy az ISO érzékenység automatán volt..., nem voltam elég körül tekintő.A vázat nem vittem magammal mert hegyre mászás volt.De a hosszab zár idő szűkebb rekesz és minden más amit mondtatok,tényleg egy sokkal jobb képet lehetett volna kihozzni belőle.Ha lessz még rá alkalmam mindenféle képen ujra fogom fényképezni.Még egyenlőre keresem amúgy a helyem a fotós világban,de leginkább a természet fotózás, illetve tájkép fotózás érdekel.De későbiekben a makrózás is érdekelne csak még nincs hozzá felszrelésem.Visszont lenne egy makrózással kapcsolatos kérdésem.Ugye bár van egy d3100-asom egy 18-55-ös obival valamint egy 50-300-as szintén vr-es obival.Kérdés:REynox előtét lencse lenne a jobb kezdésnek vagy egy közgyűrű sor,mert későbiekben tervezem még a makro obi vételt.
Köszönöm még egyszer a sok szép gesztust és a hozzá szólásokat,igyekszem én is továbbiakban látványos,igényes képeket feltölteni illetve értelmes hozzászólásokat írni.


 

#3 Írta: Dodó 2014.08.07 17:27:58   11000 727

Csoda vigye el, meg akartam nézni az objektívre vonatkozó adatokat a pixinfo-n, és elveszett, amit eddig írtam, de nem adom fel...
Mivel a jelek (és az adatbázis) szerint új fotóstárs vagy, sok szeretettel üdvözöllek az oldalon. Remélem, érdekes képeket, értékes véleményeket töltesz majd fel, és a segítő szándékú kritikát is elfogadod.
A képről. Az életlenségről nem írok, azt nem kell tovább ragozni. Nehéz eldönteni, hogy mi a fotó fő témája, a címből következtetve, maga a víz, viszont a megadott kulcsszavak szerint a virág - ehhez képest nagyon látványos színekben pompázó sziklákat és szép, fehér virágokat látunk. A kép felépítése miatt a virágokat élesen kellett ábrázolnod, talán ezért használtál erős rekeszelést, ami nem feltétlenül szerencsés.
Amivel kezdeném, a kép egy kicsit nagy, egy viszonylag nagy méretű (bár messze nem "profi") monitoron nézve függőlegesen nem fér bele a fotó, "kocsizni" kell, hogy minden részlete látszódjon. Nekem bevált, hogy a hosszabb oldalt 1000-1100 pixelre, ha a kép "magas", akkor a magasságot 600-700 pixel közé állítom a leméretezésnél, így többnyire sikerül a monitoron belül maradnom.
A második megjegyzésem az, hogy túl sok mindent ábrázoltál a képen, talán itt is igaz, hogy a "kevesebb több lenne". Alul (a bal alsó részen) már feleslegesnek érzem a fehér virágokat, más beállítással, vágással érdemes lett volna ott csak a szikla színeit mutatni.
Az ISO 3200 sok, bár természetesen zajszűréssel ez is kezelhető (itt az életlenség miatt erről nem tudok nyilatkozni), viszont megpróbálok egy kicsit számolni: a 18 mm-es fókusztávolság mellett (különösen ha figyelembe veszem, hogy az objektíved VR, azaz a "Vibration Reduction", funkciójú, egy "lépésnyi" képstabilizálást biztosít, az 1/60-as expozíció a döntően statikus témánál elegendő (most az állvány jótékony hatásáról nem írok, mert - bevallom - azt én sem szoktam magammal vinni, de az általam fotózott dinamikus témáknál a monopod hasznosabb is, mint a tripod", de ez más kérdés). Az expozícióval nyerhettél volna legalább 2-3 lépést, a blendét is nyithattad volna a "klasszikus" 8-ra (de talán 5.6-ra, vagy akár 4-re is, a háttér elmosása mellett). Ilyen nagy ISO-val én benti és mozgó témát próbálok fotózni, erős utólagos zajszűrés mellett...
Rendkívül keveset árultál el magadról, így azt sem tudom, hogy javasolhatom-e a téma ismételt fotózását, pedig a szépsége, a különleges színek érdemessé tennék...


 

#2 Írta: Bringás 2014.08.07 17:27:31   28277 1150

Üdvözöllek az oldalon, érezd magad jól köztünk! Ha a megadott adatok helyesek, akkor nem választottál jó beállításokat. A magas ISO érték teljesen szétlágyította, életlen hatásúvá tette a képet. A polár szűrőnek ilyen fotós helyzetben semmi hatása nincsen, fölösleges volt használni, csak még további fényt vett el, hozzájárulva a magas ISO értékhez. A rekeszből is lehetett volna engedni. Használj állványt, az nagyon sokat segíthet.
További szép fotonokat!


 

#1 Írta: Vertkutya 2014.08.07 09:47:04   4049 355

Szia. Szép helyen járhattál de sajnos életlen az egész kép. Az érzékenység beállításnál nem értem a megadott iso 3200-at. Ez túl magas és nincs szükség ilyen erős fényérzékenységre. Szerintem ez állványról hosszú záridővel lenne szép fotó. A patak fojásának jót is tenne a hosszú záridő és teljesen elég lenne az alap 100.ISO is. Újrafotózandó. üdv.


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Nikon D3100

Képek az alábbi objektívvel:

Nikkor AF-S DX 18-55mm F/3.5-5.6G VR


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.1399 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat