Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4524

Édes álom

Édes álom (5)

Vélemények: 10

Megnézve: 572

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / teszt / Polár tanulmány - Tükröződés -


Polár tanulmány - Tükröződés -

  Polár tanulmány - Tükröződés -

Fényképezőgép:

Olympus E-510

Objektív:

Olympus Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 Digital ED

Szűrő:

Polar (Circular)

Záridő:

1/20 ill.

Rekesz:

F10

Fókusz:

14 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Csáfordjánosfa

Bringás előző képei
Ha a nyúlnak van tojása, legyen a növénynek is! :)

Ha a nyúlnak van tojása, legyen a növénynek is! :) (4.87)

A nagyság – relatív

A nagyság – relatív (5)

Kökörcsin

Kökörcsin (5)

Tükörterem

Tükörterem (5)

A sziget

A sziget (5)

| Még több

Feltöltötte:

  Bringás 

Feltöltés ideje:

2011.04.28 23:55:14

Kategória:

  teszt

Átlag:

-

Megtekintve:

2098

Betöltve:

3658

Feldolgozható:

Igen

Polár tanulmány - Tükröződés -

Tekintve, hogy ez egy tanulóoldal, így ezt a feltöltést ismeretterjesztésnek szánom. A polárszűrőt szeretném bemutatni azok számára, akik nem ismerik, vagy nem ismerik eléggé, esetleg vásárlás előtt állnak, de még nem biztosak a dolgukban. (Talán még az aktív használók is találnak benne ezt-azt.)

Ezen a képen a tükröződés eltüntetését, a víz alá fotózást szemléltetem. A két kép azonos beállításokkal állványról készült, fél perc eltéréssel. (Üveg felület esetén is így működik a dolog.) Mindkét kép polárszűrővel készült, de csak az alsón volt olyan helyzetben, hogy kioltsa a tükröződést. Záridő: 1/20 ill. 1/13 (felső / alsó) volt. Egyebekben lásd az adatlapot. Vágatlan kockák, utómunka nincs, csak leméretezés, még utóélesítés sem történt. A fénymérés mátrix, expókorrekció nélkül.

A képek Hoya Super HMC cirkuláris polárszűrővel készültek. (Ez egy 12 rétegű, vékony foglalatú darab.)

A #1. hsz. alatt bőséges és előzetes ismeretek nélkül is könnyen megérthető leírást olvashatsz, a polárszűrőkről melynek tematikája a következő:
– A fény és a polarizált fény.
– A polárszűrő működése.
– A polárszűrő hatásai.
– Hogy kell használni a polárszűrőt.
– Mihez használjuk és mihez ne.
– Milyen a jó polárszűrő.
– A polárszűrő fajtái.

A szöveg bár hosszú, de alapvető ismereteket tartalmaz. Szánj időt az elolvasására, ha valódi ismereteket szeretnél. A jó hír az, hogy ugyanez a szöveg van a másik kép alatt is, tehát ha egyszer már átrágtad magad rajta, akkor megvagy:)

sam2011

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#13 Írta: Bringás 2011.07.23 09:14:44   28277 1150

Én köszönöm a "barangolást" öröm számomra, hogy a segítségedre volt. Amúgy nem is gondoltam volna, hogy ír még hozzá valaki, örülök, hogy megtetted:) A szűrődhöz pedig sok sikert kívánok, leld benne örömöd és készíts szép képeket! Köszönöm az utalást, megtisztelsz, remélem szép képpé válnak:)


Válasz hozzászólás
 

#12 Írta: Amarillis 2011.07.21 20:32:36   7692 545 (Bringás kapott 5.00 pontot)

Látszik, hogy ebben az időszakban kevesebb időt töltöttem itt és ez a tanulmányod a két kép alatt kimaradt nekem....teljesen véletlenül barangoltam....de úgy látszik mégsem véletlenül akadtam rá a képedre:).......a héten vagy a jövő hét elején érkezik a szűrőm / természetesen pont ilyen amit javasoltál:)/ és nagyon hasznos információkkal ismertettél meg, olvastam fotós könyvekben róla, de nem ilyen részletesen és gyakorlatiasan, érthetően leírva......KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!!!!!:)


Pont utalva  

#11 Írta: Bringás 2011.05.03 11:04:10   28277 1150

Örülök, hogy a hasznodra vált:)


Válasz hozzászólás
 

#10 Írta: Mariamaria 2011.05.02 12:22:35 www  7226 380

Ez egy igen jó és hasznos bemutató magyarázattal, köszönet érte!


 

#9 Írta: Bringás 2011.05.02 09:48:21   28277 1150

Köszönöm Réka, hogy elolvastad és hogy leírtad ezt!


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: Scampkid 2011.05.02 09:39:06 www  1572 118

Igazan szep toled, hogy ilyen sok idot aldozol az ismeret terjesztesre!
Bar pontosan tudtam mire valo, vegigolvastam, es meg kell mondjam fantasztikus leirast hoztal ossze!

Gart.


 

#7 Írta: Bringás 2011.04.30 20:37:28   28277 1150

Köszönöm, hogy írtál, s örülök, hogy a hasznodra vált!


Válasz hozzászólás
 

#6 Írta: Mikrós 2011.04.30 18:55:34   4325 456

Köszönöm én is a rendkívül részletes ismertetőt. Nekem is van ilyen szűrőm, de eddig elég ritkán használtam, most majd jobban ráfigyelek. Üdv.!


 

#5 Írta: Bringás 2011.04.29 09:08:03   28277 1150

Szia!

A kép célja pontosan a szemléltetés, s örülök, hogy elérte a hatását:) Természetes, hogy itt a tükröződés nem volt zavaró, sőt, hangulatot adott a képnek. Köszönöm, hogy írtál!


Válasz hozzászólás
 

#4 Írta: VBali 2011.04.29 08:39:59   1667 127

Üdv!

Véleményem szerint ennél a képnél a polárszűrő használata inkább elvett a képből a tükröződés kiiktatásával. De szemléltetésre tökéletes. Tehát van olyan szituáció, amikor kell a tükröződés (nincs szükség polárra) és van amikor nem akarok tükröződést (ekkor jól jön egy polárszűrő)


 

#3 Írta: Bringás 2011.04.29 08:35:04   28277 1150

Örülök, hogy hasznodra vált!


Válasz hozzászólás
 

#2 Írta: alalat 2011.04.29 04:56:11 www  10883 854

Szia!
Köszönöm, hogy megírtad a szűrővel kapcsolatos tapasztalataidat, észrevételeidet.Számomra nagyon hasznos .
Üdv:alalat


 

#1 Írta: Bringás 2011.04.28 23:55:41   28277 1150

A fény kettős természetű, vagyis hullám- és részecsketulajdonságokkal is jellemezhető. A fény részecskéit fotonoknak nevezzük. A polárszűrő szempontjából minket azonban most csak a fény hullámtermészete érdekel.

A fényhullám három fő tulajdonsága a következő:
– Intenzitás (amplitúdó), amit az emberi fényerőként, fényességként érzékel.
– Hullámhossz(frekvencia), amit az emberi szem színként érzékel.
– Polarizáció (a fény rezgés iránya), amit az emberi szem nem érzékel. (De bizonyos rovarok igen.)

Hiába nem érzékeljük, mégis ez utóbbival fogunk most foglalkozni. A Napból érkező fény nem polarizált (depolarizált) vagyis mindenféle rezgésirányú fényhullámot tartalmaz. A Napból érkező fény tehát valamennyi irányban rezeg (hullámzik).
Polarizációról akkor beszélhetünk, ha a fényhullámok csak egy meghatározott síkban rezegnek. Polarizált fény a természetben is előfordul. Erre a legismertebb példák a viszonylag sima felületekről egy bizonyos szögben visszaverődő fénysugarak. Az üveg, a vízfelület, az utak felülete, stb. csak részlegesen polarizál. A magas légköri vízpára és por által visszavert fény, viszont sokkal erősebben polarizált.



A polárszűrő működése: a Napból tehát nem polarizált fény érkezik. A napfény a tárgyakról visszaverődik, ezért látjuk őket. A tárgyakról a szemünkbe (fényképezőgépünkbe) érkező fények a felületek egyenetlensége miatt több irányban rezegnek, ezért ugyanolyan polarizálatlanok, mint amelyek a Napból közvetlenül jönnek. A polárszűrő kialakítása olyan, hogy ezeket a polarizálatlan fényeket megszűrje, és csak egy bizonyos (az optikával párhuzamos) síkban rezgő fényeket engedje át a fényképezőgépünk érzékelőlapja felé. Egyszerűbben fogalmazva: a polárszűrő a fényt polarizálja. A polárszűrő sokkal fontosabb tulajdonsága, hogy ha bármely okból polarizált fény érkezik belé, azt csak akkor engedi keresztül, ha a beérkező fény rezgésiránya megegyezik a saját kiképzésével. Az egyéb irányokat elnyeli. A fotózásban ez utóbbi tulajdonságát hasznosítjuk.
Értsd: A polárszűrő úgy szűr, hogy csak a struktúrájának megfelelő irányú fényhullámokat ereszti át. A többit nem. Ebből az következik, hogy a polárszűrő leginkább a már eleve polarizált fény módosítására alkalmas. A tükröződések általában polarizáltak, így a szűrővel el lehet nyeletni őket, vagyis nem kerülnek a képre. Az égre is ezért van akkora hatással, mert a vízpára és a por által visszavert fény is polarizált. Tehát azok jelentős részét is el lehet nyeletni.



A polárszűrő fényképre gyakorolt hatásai:
– a színek tisztábbak lesznek,
– a színek mélyebbek lesznek,
– a kontrasztok erősödnek,
– a tükröződések csökkennek, eltűnnek.
Fontos hatás, hogy a beeső fény jelentős része a polárszűrés következtében elveszik, amit a helyes expozíció érdekében pótolni kell. Polárszűrő használatakor tehát a következők valamelyikére (vagy kombinációjára) lesz szükségünk: rekesz tágítása, záridő növelése, ISO érték emelése. A polárszűrővel együtt tehát az állvány használata is erősen ajánlott, amennyiben a fenti paraméterekben nem akarunk megalkuvást. Ha nagyon sok a fény, akkor persze kézből is megy a dolog. Tévhit, hogy a polárszűrő zavarja a fénymérést, hiszen a fénymérés a mi hobbigépeinknél az optikán keresztül, a gépbe bejutó fényből történik. Így a polárszűrő hatását a fényképezőgép már eleve beszámolja a rekesz, zár és/vagy ISO értékek meghatározásánál.



Hogy kell használni a polárszűrőt? Miután ütközésig felcsavartad az optikára, azt fogod tapasztalni, hogy a polárszűrő elülső, kifelé eső része továbbra is tekergethető. Ez az elülső rész önálló, s a szűrő többi részétől függetlenül körbe-körbe forgatható. Ez a forgatható rész nem menetes, tehát letekeredni nem fog, olyan, mint egy csapágy, örökké forgatható. Azért ilyen a polárszűrő tervezése, mert akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a Nappal bezárt szöge 90 fok. A Nap állása, vagyis a fény szöge viszont folyamatosan változik (4 percenként 1 fokot). A fotós addig tekergeti a szűrő elejét, míg ez a kívánt helyzet elő nem áll. Persze nem minden kompozíciós helyzetben valósítható meg, hogy a Nap derékszöget képezzen a szűrővel. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a lehető legnagyobb mértékben megközelítsük ezt. A terepen persze senki sem fog szögeket méricskélni, számolgatni. Ennek érdekében a jobb fajta polárszűrőkön van egy jelölés, s a szűrőt addig kell forgatni, míg ez a jelölés a Nap irányába néz. Fontos tudni, minél nagyobb az eltérés a 90 foktól annál rohamosabban fog csökkenni a polárszűrő hatása, míg végül olyan lesz, mintha nem is lenne.
Jelölés hiányában is könnyedén beállítható a szűrő. Ilyenkor a fényképezőgép keresőjébe pillantva azt kell megállapítani, hogy mikor a leghatásosabb a szűrő hatásfoka. Tekergesd a polárszűrőt és közben figyeld, hogy mikor a legsötétebb a kép, illetve mikor tűnnek el a felesleges becsillanások. Ha nem bízol a szemedben, vagy az emberi szem képességeinél precízebb beállítást szeretnél, nyomd le félig az exponálógombot. Ilyenkor a gép fényt mér és fókuszál. A gombot felengedve még jó néhány másodpercig működni fog a fénymérés. Ezalatt tekergess, és figyeld a kijelzett értékek változását. Pl. rekesz-előválasztás esetén (A), a záridő értékei változnak. Mikor a gép a leghosszabb záridőt kínálja, abban az állásban leghatásosabb a polár. Zársebesség előválasztás esetén (S), a legtágabb felkínált blende jelzi a tökéletes forgatást. Míg manuális (M) módban a legkisebb expozíciós érték megjelenése. Érdemes a szűrőt mindig az objektívra való felcsavarás irányába forgatni, mivel ha ellenkezőleg tekered, esetleg fellazulhat a szűrő felcsatlakozása. Ha ezt nem veszed észre, akkor az állítgatás közben letekerheted a szűrőt az objektívről, ami így könnyen a földre eshet, hiszen nem számítasz ilyesmire.



Mihez használjuk, és mihez ne használjuk a polárszűrőt? A polárszűrő elsősorban a természetfotózásban használatos. A tájképfotós legfontosabb segédeszköze (persze csak az állványa után). A polárszűrő kiemeli a táj zöld színét, gyönyörűen elmélyíti az ég kékjét. Ezt mutatja be a mellékelt "színvilág" alcímű kép. A polárszűrő továbbá látványosan felerősíti a kék ég és a fehér felhők kontrasztját. Leszedi a vízfelszín zavaró csillogását. A tükröződés eltüntetése révén lehetővé teszi, hogy akár a vízfelszín alá is befotózzunk. Lásd a "tükröződés" alcímű képen. A polárszűrő hasznos eszköz a tárgyfotósoknak is, mert a tárgyon jelentkező tükröződéseket eltünteti. Kirakatba be lehet fotózni anélkül, hogy tükröződés látszana. A múzeumi üvegtárlókban lévő tárgyak fotózásánál is jól használható, mert az üveg csillanását eltávolítja, s a céltárgy könnyebben fényképezhető.
Fontos tudni, hogy van egy dolog, aminek a csillanását nem tudja korrigálni a polárszűrő, mégpedig a nyers felületű fémekről érkező fényekét. Így pl. nem tüntethető el az autók fémfelületén keletkező tükröződés.
Ha nincs szürke szűrőnk, de van kéznél polár, akkor a záridő hosszabbítása érdekében is alkalmazhatjuk, pl. vízesések fotózásánál. (Bár nem ez a polár elsődleges célja.)

A tájképeken gyakran megfigyelhető, hogy a fotó egyik felén az ég sokkal kékebb, mint a másik oldalon. Ez a jelenség a polárszűrős képeken sokszor alaposan felerősödik. Ennek oka, hogy a két égboltterület a valóságban sok km-re helyezkedik el egymástól. Így róluk érkező polarizált fény rezgésiránya eltérő szögeket zár be a polárszűrő struktúrájával. A szűrő viszont ott dolgozza meg jobban az eget, amelyik részéről közel 90 fokban érkeznek a fénysugarak. Ehhez jön hozzá, hogy a Naphoz közelebb eső égbolt terület eleve fényesebb.
Ha vízfelület van a képen, akkor jól fontoljuk meg, hogy használjuk-e a polárszűrőt. Ugyanis az ég színének mélyülésével párhuzamosan a vízen tükröződő ég kékje meg fog fakulni, vagy el fog tűnni. Ez a jelenség is tetten érhető a "színvilág" alcímű képen.
Panorámáknál ne használjunk polárszűrőt, mert a folytonos tekergetés miatt mindig változik a hatása, így az egyes képkockák nagyon eltérőek lesznek. Ha pedig nem forgatjuk a szűrőt, akkor az összeillesztés után a legjobban megszűrt égbolt részen, csúnya, kiterjedt, természetellenes kék folt fog terpeszkedni.
Csak a kék égboltról érkező fény polarizált, a felhőkről visszaverődő fény már ugyanúgy polarizálatlan, mint a Napé. Tehát a polárszűrő a felhőkről érkező fényekre nincs látható hatással. Így borult időben ne használjunk polárt, mert fölösleges. Olyan, mintha nem is volna fönn. Felhős időben csak akkor van értelme polározni, ha a felhők közül elegendő kék ég látszik ki.



Milyen a jó polárszűrő? Azt kell mondjam, hogy elsősorban drága. Sajnos a minőséget itt is nagyon meg kell fizetni. Az a helyzet, hogy egy gyengébb képességű polár használatakor a fényképen elég kevés változás mutatkozik majd. Ráadásul a gyengébb képességű szűrő sem olcsó. Így aztán a fotós úgy érezheti, csak kidobta a pénzét, csalódni fog és kiábrándul a polárszűrőkből. Pedig a polárok hatása csodálatos. Azt tanácsolom, hogy inkább spórolj tovább, mert csak jó minőségű, jó képességű polárszűrőt érdemes venni. Felmerülhet a lehetőség, hogy a mai digitális világban majd a Photoshoppal helyettesítjük a polárszűrőt. Az igazság az, hogy hosszú bűvészkedéssel látványos eredményt lehet elérni, de a polár valódi hatását csak megközelíteni lehet. Ráadásul meglehetősen időigényes ez a foglalatoskodás.

Az áráért egy minőségi polárszűrő üvegszéle nem szórja a fényt. Többszörös tükröződésmentesítő bevonata van. (Tudomásom szerint jelenleg 12 réteg a maximum.) Csökkenti a tükröződésből eredő fényveszteséget és szellemképet. A színtelítettséget és a kontrasztosságot nagymértékben növeli. Foglalatának külső része érdesített, így sokkal nehezebb elejteni. Jelölés mutatja rajta a Nap optimális irányát. A szűrőfoglalata rendkívül vékony. Ez utóbbi a tájképezéshez való nagylátószögű objektívek használatakor különösen fontos tulajdonság. A széleslátó objektív látómezejébe ugyanis a normál vastagságú szűrőfoglalatok már belelógnak, így magát a szűrőt is lefényképezzük. Ilyenkor bizony elég csúnya lesz az eredmény.
A polárszűrő árában tehát nem magát az üveget, hanem a rétegek és bevonatok számát, a foglalatot, és nem utolsósorban az átmérőt fizetjük meg. Nyilván minél kisebb az átmérő, annál olcsóbb a szűrő. (Így egy 4/3-os kit optikával dolgozó Olympus-os kolléga sokkal olcsóbban kapja meg ugyanazt a minőséget, mint pl. egy full frame képkört rajzoló fényerős optikát használó Canonos vagy Nikonos.)



A polárszűrőknek két fajtájuk van az egyik a lineáris polárszűrő (PL), a másik a cirkuláris polárszűrő (CPL). Mindkettőnek ugyanaz a hatása és mindkettőt ugyanúgy kell használni. Akkor mégis miért van két különböző fajtája? Időrendben a lineáris polárszűrő volt az első, amit kifejlesztettek. Aztán megjelentek a digitális fényképezőgépekben a különböző AF rendszerek. A kontraszt alapú AF rendszerek elterjedésével kiderült, hogy a lineáris polárszűrő bizonyos esetekben megzavarja az AF rendszer kontrasztmérését, s ilyenkor az AF nem tud élesre állni. A kontraszt alapú AF rendszer általában a kompakt és a bridge fényképezőgépekben működik, míg a tükörreflexes masinák már a jóval gyorsabb fáziskülönbség alapú autofókuszt kínálják. A lineáris polár ezeket már nem zavar(hat)ja. A tükrös gépekben gyakorlatilag csak ott okozhat autofókusz problémát a polárszűrő, ahol az AF mezők közt van olyan is, amely nem keresztszenzoros működésű. A nem keresztszenzoros fókuszpontot használva tükrös géppel is előfordulhatnak AF problémák. Ezen problémákat a marketingesek és a gyártók persze jelentősen felfújták és "megoldásként" kifejlesztették a cirkuláris polárt. (Ezt a magatartást gondolom, nem kell jobban magyarázni.)

A cirkuláris polárszűrő mindössze annyiban különbözik a lineáristól, hogy egy plusz réteg van a szűrőn elhelyezve. Ez a réteg a szűrő fényképezőgép felé eső részén található. A célja egyszerű: a szűrőn átjutó immár polarizált fénynek ad egy „csavarintást”, tehát a fény nem párhuzamosan halad az objektívünk felé, mint a lineáris szűrő esetén, hanem egy spirál mentén. Ezáltal a polárszűrő okozta AF problémák teljes mértékben kiküszöbölődnek. A CPL persze némileg drágább, mint a PL, és nem is minden esetben szükséges. Aki azonban biztosra akar menni, az CPL-t vásároljon.


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Olympus E-510

Képek az alábbi objektívvel:

Olympus Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 Digital ED


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0896 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat