Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4549

Városi levegőzés

Városi levegőzés (-)

Vélemények: 6

Megnézve: 892

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Makró / „Gyere közelebb, menekülj el…”


„Gyere közelebb, menekülj el…”

  „Gyere közelebb, menekülj el…”

Fényképezőgép:

Olympus E-510

Objektív:

Olympus Zuiko 35mm f3.5 Macro

Záridő:

1/125s

Rekesz:

F16

Fókusz:

35 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Kóspallag

Bringás előző képei
Regéc romjai

Regéc romjai (5)

Időtlenség

Időtlenség (5)

döpö, így gondoltad?

döpö, így gondoltad? (5)

Tisza-tó

Tisza-tó (-)

Vitéz

Vitéz (5)

| Még több

Feltöltötte:

  Bringás 

Feltöltés ideje:

2010.09.18 14:02:00

Kategória:

  Makró

Átlag:

4.25 (4 szavazat)

Megtekintve:

974

Betöltve:

1552

Feldolgozható:

Igen

„Gyere közelebb, menekülj el…”

Viráglakó karolópók
(Misumena vatia)

E rendkívül figyelemre méltó lény, nevének megfelelően virágokon él, s küllemével az otthonát képező virághoz idomul. Színét a fehértől a sárgáig képes változtatni, így elsősorban ilyen virágokon les zsákmányára. A sárga színre való átállás hosszabb időt, 10-25 napot vesz igénybe, mivel ilyenkor először a sárga festékanyag megtermelésére van szükség. A fehér színű virágon lakó karolópók pigmentje mélyebb rétegekbe szállítódik és lebomlik, így a belső, fehér mirigyei válnak láthatóvá. Ez a fordított irányú átállás mintegy 6 nap alatt megy végbe. Ha átrakjuk (vagy hervadás miatt átmászik) egy másik virágra, alkalmazkodik hozzá. A virág színárnyalatát lemásolt karolópók emberi szemmel már igen nehezen vehető észre.

További érdekesség, hogy a többi karolópókhoz hasonlóan oldalirányban és hátrafelé is képes szaladni. A képen látható, jellegzetesen szögletes potrohú nőstény kb. 1 cm nagyságú, míg a hím általában a feleekkora méretet sem éri el. Bár virágon él, mégsem vegetáriánus, az oda szálló vagy mászó rovarokat ragadozza. A más ízeltlábúakra feltétlen halálos mérgű méheket és darazsakat ügyesen tartja el magától a hosszú elülső lábaival, így azok nem tudják megszúrni, míg a saját mérge hat.

Nyár elején párzik. Az apró hím virágról virágra mászva keresi a nőstényt, ami nem veszélytelen, ezért gyakran látni "féllábú" hímeket. A petegubót a virágtól távol rejti el. A kis pókok a telet a talajon töltik, tavasszal keresnek virágot.

sam2010

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#26 Írta: Bringás 2013.07.13 17:11:44   28277 1150

Köszönöm, hogy leírtad a gondolataidat!


Válasz hozzászólás
 

#25 Írta: RICSI 2013.07.11 08:04:21   8986 509

sajnos már nincs velünk én is szerettem a dalait most Sipos .F. Tamás veszi át (állítólag)helyét ami nagy balfogás ismerve hangját és stílusát. a leírás nagyon tetszett és persze a kép is én nem látok hibát benne de ez nem igen jelent semmit. a reakciód olvasva nagyon igazságosan érzem még hosszú idő után is. gratulálok a képedhez.


 

#24 Írta: Bringás 2010.09.19 19:45:56   28277 1150

Köszönöm és örülök neki, ám sajnos nem hiba nélküli.


Válasz hozzászólás
 

#23 Írta: Bringás 2010.09.19 19:40:53   28277 1150

El is fogadtam a 2-est, mint írtam, nincs azzal baj. Ennyit ér és kész. De az indoklás attól még igenis elvárható és el is vártam volna, még akkor is, ha előtted leírták már mások is. Én ezt így lekezelő stílusnak érzem. Mármint az indoklás hiányát. A mostani válaszodat és az eredeti kérdésedet együtt szemlélve pedig van egy olyan érzésem, hogy eredendően csak beszólási szándékkal nyilatkoztál meg a képem alatt. Én pedig azt gondolom, hogy a sértődött félreértés a Te részedről van meg. Ugyanis teljesen jogos dolgot kifogásoltam, amit bárki más is szóvá tett volna itt az oldalon. A megnyilvánulásodra egy teljesen várható reakciót kaptál. Olvasd el a szabályzatot, bizony illett volna indokolni. Biztos vagyok benne, hogy fordított esetben Te is elvárnád.

Tudod, nem csak így virtuálisan, hanem a valóságban is elfogadnám a véleményedet, ha azt írtad volna: Figyelj Bringás, ez meg az nem úgy van, ahogy írtad, rosszul tudod, ez a helyes, érdemes lenne kijavítani. De ehelyett inkább sületlenségnek minősíted az egészet és minden szakmaiságot nélkülözőnek. Elolvastam újra, szerintem a maga szintjén korrekt a leírás. Természetesen nem egyetemi székfoglaló, de nem is annak készült. Persze biztos lehetett volna tudományos szakzsargonnal megtűzdelt szöveget is írni, az itteni olvasóközönségnek érthetetlenül. Sosem voltam a póktan kutatója. Régen tanultam már ezeket a dolgokat és jó ideje nem dolgozom a szakmában, így az új dolgokat nincs időm (és lassan már eszem sem) követni. De ha már elkezdtél szakmaiaskodni a példád rossz, és igen hibás felfogást tükröz, miszerint csak az lehet jó, ami maximálisan tudományos. A tudás ugyanis mindig rétegekben pontosul és épül rá az előzőre, ha az kellően érdekesnek találtatott az illető számára. A kokon az egy tudományos (latin) kifejezés, és itt ezen az egyszerű szinten, tökéletesen megfelel rá a petezsák, petezacskó vagy akár a petegubó kifejezés is. Gondolod, az általános iskolában is a kokon szót használják a pókokkal kapcsolatban, vagy inkább a magyarított fordítását? No de akkor az összes általános iskolai tanár szakmaiatlan és sületlen, csak mert úgy adja elő, hogy az is megértse, aki először hall a dologról. Főleg szakmaiatlan és sületlen mindenki, akinek a tudása nem ér föl a nemzetközi hírű Szinetár Csabáéval, de meg mer szólalni pókokkal kapcsolatban. Szóval, ez itt nem szakdolgozat, hanem csak egy képfelirat, egy olyan oldalon, ami nem tudományos dolgokkal foglalkozik és a látogatói sem tudósok.

A Wiki-t különösen nem ismerem. Azt már észrevettem, hogy sok ottani szöveg egy az egyben különböző könyvekből lett átvéve, de ha jól tudom, valami hasonló is az oldal szándéka. Nem is egy ilyen könyvem van. Tudom, hogy „csúnya dolog más írását a sajátomként preferálni”. Ezért nem is tettem. Sehol sem látom, hogy szerzőként magamat tüntettem volna föl. Sőt, a kérdésedre válaszolva, megírtam, hogy több helyről összeszedett és ízlésem szerint átfogalmazott a leírás. Csak tudod csúnya dolog sértődöttségből valótlanságokat állítani másról. A kép megjegyzésébe 1500 karaktert lehet írni. Amikor írok, valahogy mindig többet szeretnék még ennél is. Sokkal fontosabbnak érzem magát az információt, annál hogy egy (valójában soha senkit nem érdeklő) forrásmegjelöléssel foglaljam előle a helyet. Kezeld ezt annak, aminek készült, érdekességnek, képaláírásnak és nem szakdolgozatnak. Főleg, ha már ennyire lenézel (a valószínűleg sokkal frissebb és magasabb rendű tudásod birtokában.) Én már sajnos nagyon sokat felejtettem, de hidd el, idővel Te is fogsz. Ám szívesen javítok, ha pontosítasz. Egyébként arra nem emlékszem, hogy bármilyen bocsánatkérést vártam volna el, vagy kértem volna. Az amúgy sem ér semmit, ha nem szívből jön. És lehet, hogy nem hiszed, de nem haragszom rád.


Válasz hozzászólás
 

#22 Írta: Pimpi 2010.09.19 16:21:43   691 48

nagyon tetszik a képed!!Gratulálok hozzá!!szép szerkesztés!!szép színek!4Grat hozzá!!


5.0

 

#21 Írta: -fkrisztian- 2010.09.19 15:13:49   73 6

Szervusz!
Azt gondolom itt van némi sértődött félreértés részedrő! Tisztázzuk! Adtam egy kettest a képedre, mert szerintem annyit érdemel! Indokoljam? Minek? Mindent leírtak előttem már! Ha ez bűn neked így ahogy történt, akkor bűnös vagyok, vállalom!

Viszont a másik! Tudod Én elhiszem hogy te jót akarsz, ezért ollózod össze pl a wikipédiából az írásaidat! Csak tudod csúnya dolog ezeket az ollózásaidat a sajátodként preferálni! Vagy elkerülte a figyelmememt hogy a forrást. forrásokat nem jelölted meg? Ugye nem! Nincs ezzel gond, helyesbíts, ennyi! Egyébként ha a Te szakmád mondjuk a fotózás, és valahol azt látod hogy sületlenséget közöl valaki tényként, te nem kérdezel rá honnan veszi? Na ugye! Vagy Te örülnél neki ha valótlan, minden szakmaiságot nélkülöző dolgokkal traktálnának, s azokat később nem hozzáértő laikusok terjesztenék? Ugye nem? Csak egy példa: Kokon van, petezság, petezacskó, és társai nincsenek! Ahogyan hosszú ideje például fej, tor, potroh sincs, helyette van elő és utótest. A biológia egy ha úgy tetszik szakma, ezen belül a "póktan" szintén! Sokan köztük sok elismert magyar ember is foglalkozik vele, rangot, elismerést szerezve ezáltal az országnak. Pl Szinetár csaba! És ne haragudj nem kérek azért bocsánatot hogy nehezményezem hogy egy laikus osztja az észt laikusoknak, badarságokat állítva, terjesztve a neten! A wikipédiát ha behatóan ismernéd tudnád hogy még véletlenül sem szakmai oldal, sőt!!! Ha kérhetlek legközelebb minimum innen szerezd be az infoidat: www.apropok.blogspot.com


Válasz hozzászólás
 

#20 Írta: szujam 2010.09.19 14:14:42   3512 183

Nekem is van itthon egy polcom, ami eredeti lemezektől, koncertfotóktól és aláírásoktól roskad!
Hogy a bögrékről, kulcstartókról, meg pólókról ne is beszéljek!:)
Bizony, az Edda is nagyon jó!


Válasz hozzászólás
 

#19 Írta: Bringás 2010.09.19 14:04:21   28277 1150

Ha jobban belegondolok, lehet, hogy teljes gyűjteményem van belőlük:) Nálam a környéketekről (Miskolc) származó banda a kedvenc.


Válasz hozzászólás
 

#18 Írta: szujam 2010.09.19 13:53:46   3512 183

Szeretem is és ismerem a dalt, illetve a zenéjüket egyaránt. Először hat éve voltam koncertjükön, azóta ha a "környékemen" játszanak, gyakran ott vagyok. Az együttes a hazai könnyűzene csúcsát képezi számomra.


Válasz hozzászólás
 

#17 Írta: Bringás 2010.09.19 13:02:18   28277 1150

Az volt a gond, hogy túl kicsi képkivágást készítettem az eredeti kockához képest. Nem figyeltem és a részletgazdagság oltárán beáldoztam a minőséget. Talán még a dalt is ismered, szereted?


Válasz hozzászólás
 

#16 Írta: Bringás 2010.09.19 12:57:02   28277 1150

Itteni mércével talán nem az, (de nem is 5-ös) ám minden viszonylagos. Az osztályzattal nincs gond, az nem zavar. Sokkal inkább zavar, ami nincs: értékelés. Abban pedig teljesen igazad van, hogy a kép értékét nem szabad befolyásolnia leírásnak. Azonban szeretném leszögezni, nem is azért írom őket, mert a rossz képeimet ezzel szeretném földobni. Tudod, az ismeretterjesztés a szívügyem. Még az előző életem maradványa. (Az pedig, hogy elolvasod, vagy elzárod magad az érdekességektől, egyedül a rajtad áll:)


Válasz hozzászólás
 

#15 Írta: Bringás 2010.09.19 12:43:01   28277 1150

Krisztián!

Köszönöm a "segítő szándékú" továbbá a javítási ötletekkel "elhalmozott", "korrektül megindokolt", "mélyenszántó", "magvas gondolatokkal teli" véleményezést, amelyből nagyon sokat "tanulhattam".

Volna…

Ha vetted volna hozzá a fáradtságot. Bár nem tudom, miért e kivételezés a személyemmel? Úgy érzem, nem adtam rá okot, annál is inkább, mert nem találkoztunk még itt a virtuális térben. Beleolvasgattam az írásaidba. Ha másoknál sikerült valamiféle véleményt formálnod, illetve indokolnod az osztályzatod, akkor itt miért nem? Pedig képes vagy rá és értesz is hozzá a galériád és az értékeléseid alapján. Félre ne értsd, nem a 2-es zavar, az a része nem érdekel. Nyugodtan adhatsz rá 1-est is, (úgy is sokkal több jó osztályzatot kapok, mint amit megérdemlek) csak tudod az ilyet illene megindokolni.
Továbbá feltételezem, amikor Te feltöltesz, akkor azt azért teszed, mert véleményt szeretnél rá kapni. Vagy Tőled nem elvárható, hogy megtedd a másikkal szemben ugyanazt, amit elvársz fordított esetben? Igaz véleményt nem írtál, de mégis adtál. Csak sajnos nem a képről, hanem magadról.

Tisztelettel: Csaba

Ui.: Hogy azért a kérdésedre is válaszoljak, igen az írás a sajátom. Már amennyiben sajátnak számít 4-5 szakkönyvből összeszedett, és a laikus olvasó számára érthető módon átfogalmazott információ. Gyakran szoktam élni hasonló, "tudományos" képaláírással. Ha nem is minden képemnél, de találsz belőlük épp eleget.


Válasz hozzászólás
 

#14 Írta: somasok 2010.09.19 12:17:18 www  11114 1026

A Republicot még ismertem...:-) De a szövegek nincsenek meg...


Válasz hozzászólás
 

#13 Írta: szujam 2010.09.19 11:52:15   3512 183

Az ismeretterjesztés, a leírás példás és érdekes, érthető, könnyen emészthető. Mint ahogyan ezt megszokhattuk Tőled. A fotó minősége ezúttal hagy némi kivetnivalót maga után. Nem tudom mi lehet a gond, makró témában nem igazán vagyok otthon. A szerkesztése, illetve színvilága ugyanakkor szerintem remek! A Republic idézet jól áll a képnek!

Üdvözlettel.


 

#12 Írta: Bringás 2010.09.19 11:51:24   28277 1150

Igen, a polipról köztudott… és az idegrendszere is sokkal fejlettebb a póknál. Én viszont azt kérdezném meg a NG-tól, honnan tudja ez a karoló, hogy milyen színű virágon él?? A pontszemei ugyanis csak a fény erősségét, irányát adják. Tudomásom szerint használható kép előállítására képtelen, inkább az árnyakat és a mozgásokat közvetíti gazdája számára. Úgy tudom, színeket nem érzékel…


Válasz hozzászólás
 

#11 Írta: Bringás 2010.09.19 11:45:40   28277 1150

Köszönöm az értékelést, sajnos elrontottam, nincs mit szépíteni. A címmel kapcsolatban nem írtam el semmit, így szerettem volna, ellentétesen: a pók részéről gyere közelebb, a préda részéről menekülj el. De lehet, nem volt jó választás, ha már magyarázni kell. Különben egy számomra nagyon szép Republic dal szövegéből lett idézve. (Nem tudom, szereted-e, ismered-e, ezt a fajta zenét?)


Válasz hozzászólás
 

#10 Írta: Bringás 2010.09.19 11:39:36   28277 1150

Majd egyszer talán lesz jobb képem is erről a témáról. Annak azért örülök, hogy legalább a szöveg tetszik.


Válasz hozzászólás
 

#9 Írta: Bringás 2010.09.19 11:37:49   28277 1150

Már az is valami, ha legalább a szöveg tetszik, ám az osztályzásban ez ne befolyásoljon… Az csak amolyan képaláírás.


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: Bringás 2010.09.19 11:34:22   28277 1150

Köszönöm a kritikai észrevételt, sajnos tényleg nem tiszta a minősége. Olcsó vigasz, de legalább a mélységélessége megvan…


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: zso6607 2010.09.18 20:46:25   13843 177

Szia!
Szerintem a kép nem 2-es. Lehet, nem kitűnő, olvasva a véleményeket... (bár ha nem olvasom, a minőség nekem teljesen rendben). A leírásaidat nem mindig olvasom végig, pedig nem ártana! De a kép szerintem nem azon múlik, alapvetően...
Üdv


5.0

Válasz hozzászólás
 

#6 Írta: -fkrisztian- 2010.09.18 18:47:01   73 6

Szia!
Megkérdezhetem hogy az "írás" a sajátod-e?


2.0

 

#5 Írta: Mariamaria 2010.09.18 17:47:46 www  7226 380

A technikát megírták itt a többiek. Én ezért (is) szeretem nagyon az FV-t, mert ilyeneket látok, amit máshol nem. És ilyen leírásokat olvasok. Ezek szerint a rovarok közt is van színváltásra képes. A minap láttam a NG-on egy polipot hasonló képességekkel. Kösz Bringás!


 

#4 Írta: somasok 2010.09.18 17:03:35 www  11114 1026

A kép valóban nem kiállítási darab, de egy bioszkönybe simán beférne, miután a jellegzetességek látszanak szépen...
A nagyon részletes leírásod pedig revellációként hatott rám: ezt a színváltást nem is feltételeztem a karolóról, pedig láttam már valóban fehéret és sárgát is...Azt hittem más fajta...
Köszönöm, hogy megosztottad a tudásodat velünk! (Szakíthattunk a tudás fájáról:-)
Szép fényeket!
Ps.: a cím nem egészen világos, nem maradt ki egy "ne"?


 

#3 Írta: epiv 2010.09.18 15:14:21   6125 425

Minőségben egyetértek előttem szólókkal, de a leírás fantasztikusan jó részemről köszönöm és együtt nagyon jó bemutató gratulálok


 

#2 Írta: berkilac 2010.09.18 14:50:10   3465 245

Lenyugozo ismertetes. Elvezet volt olvasni. A foto valoban nem brilians, de tudomanyos bemutatonak kituno!


5.0

 

#1 Írta: ancsa 2010.09.18 14:22:15   14067 626

A 16-os rekesz megeszi a fotót.. ez igaz a makróra is meg a tájképre is. Persze gép és obi függő is egyben.
A minősége nem szép... olyan rücskös, zizis....

a 7.1 általában elég szokott lenni... csak nagyon vész esetén menj ez fölé.
Véleményem tapasztalat így eltérhet a többiekétől.
Üdv.ancsa


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Olympus E-510

Képek az alábbi objektívvel:

Olympus Zuiko 35mm f3.5 Macro


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.1223 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat