Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 5433

A fehérfejű

A fehérfejű (3.75)

Vélemények: 6

Megnézve: 625

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Koncert-színpad / kutyamenhely3


kutyamenhely3

  kutyamenhely3

Fényképezőgép:

Canon EOS-1000D

Objektív:

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Szűrő:

UV

Záridő:

1/40s

Rekesz:

F2.5

Fókusz:

50 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Budapest

JoeMaster előző képei
kutyamenhely2

kutyamenhely2 (5)

kutyamenhely 1.

kutyamenhely 1. (5)

A szabály az szabály

A szabály az szabály (2)

Karácsonyi hangulat

Karácsonyi hangulat (-)

Fokozott védekezés-avagy II. fokú árvízvédelem

Fokozott védekezés-avagy II. fokú árvízvédelem (5)

| Még több

Feltöltötte:

  JoeMaster 

Feltöltés ideje:

2011.09.14 17:54:55

Kategória:

  Koncert-színpad

Átlag:

-

Megtekintve:

785

Betöltve:

1267

Feldolgozható:

Igen

kutyamenhely3

Koncert a kutyamenhelyen. Ezért a koncert kategória.
Operaénekesek és egyéb állatfajták...
Ja és szarvasgomba lovagok is.(bármi legyen is az!!!)

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#4 Írta: Dodó 2011.09.16 22:49:59   11000 727

"Próbáltam elkerülni, hogy bárki - aki nem művész, vagy állat - feltöltésre kerüljön,"
Engedd meg, hogy ezzel kapcsolatban - ha nem is teljesen autentikus személyként, mivel csak jogi szakoklevéllel rendelkezem - néhány megjegyzést tegyek, ami talán másoknak is hasznára válhat hasonló dilemma esetén.
A kérdést a Polgári Törvénykönyv a "személyhez fűződő jogok" körében tárgyalja, a 80. §-ban szabályozza:
"80. § (1) A személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés. (2) Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges."
Ennek értelmében az érintett beleegyezése nélkül (melynek alaki elemeit sem a Ptk, sem a bírói gyakorlat nem szabályozza, tehát "egyszerű esetekben" a szóbeli beleegyezés, vagy ráutaló magatartás, azaz a fényképezésre irányuló szándék jelzése (pl. felemelem a gépet és rámutatok és kérdőleg ránézek, erre bólint) elvben elegendő, de jogvita esetén ennek ténye nehezen bizonyítható.
A Ptk. kommentárja erre meglehetősen általános elveket fogalmaz meg, melyek szerint meghatározó az adott helyzet, helyszín és a szereplők közötti kapcsolat: "A felhasználáshoz adott engedély - a Ptk. 207. § (2) bekezdéséből is következően - kiterjesztően nem értelmezhető. Ezért ha annak tartalmából más nem következik, olyan körben tekinthető megadottnak, amely a társadalmi szokásoknak, a készítő és az érintett közötti kapcsolatnak - a felvétel készítés céljára és az eset egyéb körülményeire tekintettel - megfelel. A baráti körben, nyaraláskor készített fényképfelvétel például nem használható fel külön hozzájárulás nélkül reklám célokra, annak azonban nincs akadálya, hogy a készítő azokat a barátainak, munkatársainak megmutassa."
Ha személyt fényképezek, s fel akarom tölteni a képét, akkor ezt igyekszem közölni vele, bár ez nagyon gyakran igen bonyolult: "ha a kép jól sikerült, akkor szeretném egy fotós oldalra, a Fotósok Világára feltölteni", vagy "a rendezvényről a Facebook-on képriportot állítok össze, s azon szeretném szerepeltetni". Nem emlékszem arra - talán egy edző kivételével -, akik nem azt mondták volna, hogy természetes, és hogy hol is tudják magukat megnézni. Amikor erre nincs módom, s úgy ítélem meg, hogy a rendezvényen való megjelenésének nyilvánosságra kerülése számára nem jelent hátrányt (más ha a képriport egy disszertáció védéséről vagy egy illegális örömtanya mindennapjairól készül), akkor jogilag nem teljesen elfogadható módon, de adott esetben a megoldás életszerűségére hivatkozásban reménykedve, elkészítem a képet. (Ennek is van kockázata: ha valaki azt mondja otthon, hogy a Mátrába utazok továbbképző tanfolyamra és egy bögyös szöszi mellett jelenik meg a képe egy szegedi disszertáció-védésen, akkor bizony jogait sértettem, s az így bekövetkezett joghátrányért felelősséggel tartozom (elválik a felesége, anyagi kár a vagyon-megosztásban, nem anyagi kár a társasági megítélésben)... Szerencsére ezt megúsztam - kis közösségben tudom, hogy kinek kivel való együttes megjelenése "nem publikus".
A másik sarkalatos pont a "tömegjelenet" vagy "csoport" kérdése. Sajnos, sem az említett jogszabály, sem a bírósági döntvények nem térnek ki arra, hogy hány ember jelenléte minősül csoportnak, jogvita esetén ez a bírói megítélés kérdéskörébe tartozik, hasonlóképpen az is, hogy az ábrázolt személy mennyiben a csoport tagjaként és mennyiben kiemelt képmáson szereplőként szerepel. A kommentár erről ezt írja. "BH1985. 17. A képmás nyilvánosságra hozatalának tilalma nem vonatkozik a nyilvános eseményekről, rendezvényekről, táj- és utcarészletekről készült felvételekre, amikor tehát az ábrázolás módja nem egyéni, amikor a felvétel összhatásában örökít meg a nyilvánosság előtt lezajlott eseményeket. A nyilvánosságra hozatalhoz a felvételen ábrázolt személy hozzájárulására van viszont szükség, ha - az összes körülményre tekintettel - megállapítható a felvétel egyedisége, egyéni "képmás"-jellege. [Ptk. 80. § (1) és (2) bek.]." Egy rendezvényen a nézők de még a résztvevők "tömege", ami azt fejezi ki, hogy milyen sokan, vagy milyen kevesen vannak, mennyire rendezettek, rendezetlenek, békések vagy fenyegetőek viselkednek, fényképezhető. Abban az esetben viszont - ha egy hosszú gyújtótávolságú objektívet használva, kiemeled, a környező személyeknek az expozícióval vagy az utómunkának a háttérbe helyezésével hangsúlyozod az egyik alakot (eltorzult arc, világképet kifejező öltözék, vagy akár csak tépett ing, félrecsúszott nyakkendő, ökölbe szorított kéz, esetleg benne lóbált sörösüveg - vagy pláne egy éles szilánkosra tört -üveg, baseball-ütő), akkor annak a személyiségi jogait sérted, sőt, olyan eset is lehetséges, hogy ez nyomozó vagy jogalkalmazó elé bizonyítékként kerül. Erre a kommentár a következőket írja: "Gyakori, hogy a kép, illetve hangfelvételt bizonyítási eszközként kívánja igénybe venni valamelyik fél a bírósági eljárásban. Ezért nem kerülhető meg annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a felvétel bizonyítékként való benyújtása felhasználásnak azaz nyilvánosságra hozatalnak tekinthető-e, amennyiben pedig igen, úgy ahhoz szükség van-e az érintett hozzájárulására vagy sem: azaz a személyhez fűződő jog védelméhez és az igazság érvényesülésének biztosításához fűződő érdek ütközése esetén melyik élvez elsőbbséget.
A Legfelsőbb Bíróság e tárgyban - a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére (Ptk. 4. §) is utalva - a BH1985. 57. szám alatt közzétett eseti döntésben adott iránymutatást. Kimondta, hogy a hangfelvételnek a bírósági vagy szabálysértési eljárásban bizonyítékként való előterjesztése felhasználásnak - nyilvánosságra hozatalnak - minősül és a felhasználás tényének megállapítása szempontjából közömbös az, hogy a hangfelvétel készítése a személyiségi jog megsértésével vagy ilyen jogsértés nélkül történt. Az igazság érvényesülésének biztosítása közérdek és a bizonyítás ezt a célt szolgálja. Nem lehet ezért a hangfelvétel felhasználását visszaélésnek tekinteni, ha ez a hangfelvétel felhasználójával szemben elkövetett jogsértéssel kapcsolatos bizonyítás érdekében történik." Mint - természetesen más ügyekben közreműködő igazságügyi orvosszakértő írom - ez az a helyzet, amibe nem jó keveredni.
Nem hiszem egyébként, hogy a fotóstársak között ne lenne jogász, s nagyon örülnék, ha ebben a hibákat kijavítaná, pontosítana, cáfolna.


 

#3 Írta: JoeMaster 2011.09.16 21:44:43   121 16

Köszönöm.

A kompozícióból van még mit tanulnom.
Kézből készült, valószínűleg egy remegés mentes pillanatban.
Sajnos szemből nem fényképezhettem, mert ott ült a közönség.
Igen lehet hogy rossz választás ez a kép, de főleg családi fotók készültek illetve próbáltam elkerülni, hogy bárki - aki nem művész, vagy állat - feltöltésre kerüljön. Kevés az olyan fotó amin csak a fent említett egyedek vannak.
Nem fényképezni mentünk, de ha már nálam volt készítettem pár felvételt.
Szóval ennyi a story.


Válasz hozzászólás
 

#2 Írta: Dodó 2011.09.16 18:13:19   11000 727

Hmm.... Én azt hittem az előző kép és annak szimbolikája után után, hogy a jobb oldali valamivel a rácsot akarod kifejezni, a azt, hogy egy nagy-nagy kutyamenhelyen vagyunk, ahol vannak nagykutyák és kicsik, tyúkok, emberek (és egyéb állatok), és reméljük, hogy valaki hazavisz onnan, mielőtt még...
E nélkül viszont egy koncertfotó, amiben kár, hogy a mikrofon mögött álló alakba bele kellett vágnod, és jobb lenne, ha a gitárt a hangfal nem takarná... Állványról dolgoztál? (1/40 miatt kérdezem).


 

#1 Írta: JoeMaster 2011.09.14 17:58:05   121 16

Sajnos most látom, hogy nem a vágott változatot tettem fel.
Elnézést a jobb oldali homályért.
Bár mintha így nagyobb lenne a mélységérzet.(!!!???)
:-)


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Canon EOS-1000D

Képek az alábbi objektívvel:

Canon EF 50mm f/1.4 USM


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból

Ölyv portré (-)

Vélemény: 0

Megnézve: 10

0.0755 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat