Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 5052

 kis kunyhó

kis kunyhó (4.87)

Vélemények: 7

Megnézve: 557

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Makró / A vadász


A vadász

  A vadász

Fényképezőgép:

Nikon D7000

Objektív:

Nikkor 105mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Micro

Záridő:

1/250s

Rekesz:

F8

Fókusz:

105 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Lenti

gasparsanyika előző képei
Tavaszváró

Tavaszváró (5)

Értünk

Értünk (4.8)

Merengő

Merengő (5)

Örökkévalóság

Örökkévalóság (-)

Alakformáló

Alakformáló (5)

| Még több

Feltöltötte:

  gasparsanyika 

Feltöltés ideje:

2012.03.03 13:39:27

Az adatlap szerkesztve:

2012.03.03 13:47:48

Kategória:

  Makró

Átlag:

5 (1 szavazat)

Megtekintve:

626

Betöltve:

928

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

makró

A vadász

Esetleg valaki tud arra ésszerű megoldást, hogy eme feltöltött fotóm miért másabb itt, mint ha simán képnézegetővel nézem!!! Mind szín, mind élességben másabb!!! Előre is köszönet...

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#8 Írta: gasparsanyika 2012.03.07 11:34:08   856 90

Üdvözlet.. Gyakorlatilag egy réten egy kis bokron volt eme kis csúcsragadozó. Oltári szél volt,így tényleg esélytelen volt a fotózása.. Mindenképp le akartam fotózni, így tényleg ott görcsöltem egy csomó ideig... :-)
Viszont tényleg láthatóan van különbség a kép-nézegetőm és a feltöltött fotóm közt. Nyomozok ez ügyben jelenleg is!!!


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: alalat 2012.03.06 01:51:42 www  10883 854

Szia!
Nagyon jól szerkesztett és jó vágású felvétel.Az élesség jó a dof pontos.A pók szép részletgazdag.Ezek után kiváncsi lennék az eredetire amire azt mondod, hogy még jobb:)
üdv:alalat


5.0

 

#6 Írta: gasparsanyika 2012.03.05 20:33:41   856 90

Üdvözletem... Hol is kezdjem?
Említettem anno, hogy érdekesen mást mutat a feltöltött és a gépemen lévő fotó.
Kezdem az élességgel.
Azt azért el kell mondjam, hogy eme oldalt nem vádolom olyan dologgal hogy belenyúl a fotókba!! ILYENRŐL SZÓ NINCS... Viszont említetted, hogy töltsem le a fotót és hasonlítsam össze az eredetivel..
És láss csodát tökéletesen egyforma... :-)
Csakhogy!!! Nekem picasa képnézegetőm van a gépen. Ha megnézem a feltöltött fotómat, és a picassában is megnézem és persze most csak az élességet tekintem NEM EGYFORMA!
Oka biztos van, hogy más a 2 fotó élessége.
Szín problémára sok dolgot írtál, és ma még utána is nézek...
Egyenlőre ennyi.... Tényleg köszönet a segítségért..
Remélem megoldódnak ezek az apró kis galibáim..
További szép estét... s


Válasz hozzászólás
 

#5 Írta: Bringás 2012.03.04 14:56:38   28277 1150

A feltöltött fotó élességével szerintem nincs gond. A színekkel kapcsolatosan pedig az alábbiakban bemásolom ide az egyik irományom.
További szép fotonokat!




Az oldal semmit sem változtat feltöltéskor a képen. Gondolj bele logikusan: bármilyen változtatáshoz valamilyen programmal meg kellene nyitni a képet, majd elmenteni a változtatást. Ilyen nem történik. Ezt egyszerűen ellenőrizheted is egy próba feltöltéssel. Tölts föl egy olyan képet, amin az összes exif adat szerepel. Tedd el magadnak a feltöltött fájlt. Azután a feltöltött képedet töltsd le az oldalról és hasonlítsd össze a feltöltött fájloddal. Nem fogsz semmilyen különbséget tapasztalni. Tehát feltöltéskor semmilyen változtatás vagy tömörítés nem történik!! (Ha nincs meg a limit, a rendszer nem is engedi a feltöltést.)

Amit változtatásnak vélsz az valójában nem változtatás, hanem az eltérő megjelenítés. Az oka valószínűleg a következő lehet: eltérő színteret használtok.

Bármilyen RGB színrendszer esetén egy szín megadásához két dolog kell. Az egyik a szín RGB kódja, ami a vörös, zöld és kék csatorna értékeit adja meg (általában egész számokkal). A másik a színprofil, ami azt mondja meg, hogy a színkódot hogyan kell leképezni a valóságos színekre, vagyis azt, hogy pontosan mit jelentenek a számok. Ugyanaz az RGB-kód egy kicsit más színt jelent az AdobeRGB- és mást az sRGB színtérben.

1. sRGB színtér a Windows szokásos színtere. Leginkább a monitorok, LCD kijelzők, szkennerek és egyéb elektronikus eszközök színtereként használatos. Ezt használják az internetes oldalak a képek megjelenítésére (a FV is) és az átlag ember az átlag monitorján is ezzel a színtérrel nézi a képeket.
2. AdobeRGB színtér. Ez valamivel több színt képes megjeleníteni, kezelni. Ezért elsősorban a nyomtatásban, ott is főleg a kereskedelmi célú nyomtatásban használják. A fotózásból élő profik is ezt használják, hogy szebbek legyenek a kiállításra szánt nyomataik. Csak a professzionális monitorok képesek e színtér megjelenítésére.

Na most, a kép általában "csúnya" látványú lesz, ha az egyik színtérben készült, (vagy lett feldolgozva) és a másikban lesz megjelenítve, vagy nyomtatva.
Az AdobeRGB színtér konvertálható sRGB színtérré, fordítva viszont nem működik.
Ellenőrizd a színteredet!
- A fényképezőgép menüjében beállíthatod, hogy melyikben dolgozzon.
- A raw konverterben szintén beállíthatod, hogy melyik szerint konvertáljon.

A feltöltésre szánt képeidet sRGB-ben dolgozd föl, mert különben a neten nem lesz szép. Majd a rawból kidolgozod újra, ha egyszer posztert vagy kiállítást készítesz belőle. Ha ilyen céljaid nincsenek, állíts mindent sRGB-re, egy csomó melót és bosszankodást megspórolsz vele. Amúgy a normál méretű, egyszerű papírképek, pl. a "klasszikus" 10x15-ös is kitűnően mutat az elvileg gyengébb sRGB színtérben is. A jobb minőségű AdobeRGB színtérnek tényleg csak a professzionális megjelenítésben van jelentősége.

Színtér beállítása a kamerán: A fényképezőgép beállítása két dologtól függ. Egyrészt attól, hogy milyen formátumban készítjük a felvételeket, másrészt attól, hogy később mire szeretnénk használni azokat. Ha raw-ban fényképezünk, akkor a kamerán a színtér beállításának semmi jelentősége nincs. A raw-fájlnak ugyanis nincsenek színei! A színek csak a raw-konverterben alakulnak ki.
A raw-képeknél a színprofilt a raw-konverterben kell beállítani. A jobb konvertereknek meg lehet adni a kamera színprofilját, ami nagymértékben befolyásolja, hogy milyen színeket kapunk. Azt is a konverter beállításainál kell megadni, hogy milyen színtérben (pl. sRGB, AdobeRGB, ProPhoto RGB, Color Match RGB, stb.) szeretnénk megkapni a konvertált fájlt.

Más a helyzet akkor, ha jpg-ben fényképezünk. Ilyenkor sok minden már a kamerában eldől. A jpg képet kiszámított színekkel, beállított színprofillal kapjuk meg. Ha sRGB-t állítunk be a fényképezőn, akkor azzal, ha AdobeRGB-t, akkor meg azzal. Amatőr célra teljesen megfelelő az sRGB. Ha a képeket csak monitoron (vagy TV-készüléken) nézegetjük, vagy a webre töltjük fel, akkor nyugodtan választhatjuk ezt. Igényes munkához inkább a raw formátum való, de ha mégis a jpg-ben fotózunk, akkor az AdobeRGB a minőségibb beállítás. Más kérdés, hogy szükségünk van-e rá?

Az AdobeRGB nagyobb színtartományt fed le, mint az sRGB. Főleg a zöld és a cián színeknél nagy az eltérés. A vöröseknél kisebb a különbség, de azért ott is megvan. A legtöbb monitoron ez nem tűnik fel, mert a monitor saját színtere sem jobb, mint az sRGB. Jó minőségű (pl. tintasugaras) nyomaton azonban látható a különbség. Az AdobeRGB alkalmasabb a nyomtatáshoz, mert képes lefedni a teljes nyomtatható színtartományt.


 

#4 Írta: gasparsanyika 2012.03.04 10:44:05   856 90

Üdv... Gyakorlatilag valóban jobbra képes ennél a makró obim(nikon 105), de mint írtam valami miatt a feltöltött fotó élességet és más részletességet is veszített.. Azért köszi.. Sanyi


Válasz hozzászólás
 

#3 Írta: gasparsanyika 2012.03.04 10:39:49   856 90

Üdvözlet.. Nem tudom mi az oka, de kinyomozom.. :-)
További szép napot.. Sanyi


Válasz hozzászólás
 

#2 Írta: Barkácstündér. 2012.03.04 10:22:33   320 0

Szia. Szép pók fotó lett. Penge élesség és élethű színek. Szépre sikeredett a háttér elmosása is. Jó a nagyítás is de szerintem a Sigma 105mm f2,8 makró objektív többre képes ennél. További szép fényeket. Üdv.


 

#1 Írta: skaresz 2012.03.03 18:28:06   1339 110

Szia! Szerintem jó képet tettél fel, az élesség rendben, a pók szemén. Talán a képnézegető progi, vagy a tömörítés. Volt, hogy nekem szellemkép volt a körvonalaknál, ami az eredetin nem volt. Nem tudom, talán lesz valaki okosabb. Üdv:Karesz


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Nikon D7000

Képek az alábbi objektívvel:

Nikkor 105mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Micro


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.1476 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat