Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4883

Külön utakon

Külön utakon (5)

Vélemények: 9

Megnézve: 455

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Növények / Angyal


Angyal

  Angyal

Fényképezőgép:

Olympus E-450

Objektív:

Sigma 55-200mm f/4-5.6 DC

Záridő:

1/180s

Rekesz:

F5.6

Fókusz:

200 mm

Iso:

ISO 200

Készítés helye:

Európa Magyarország Kazincbarcika

upsz előző képei

| Még több

Feltöltötte:

  upsz   

Feltöltés ideje:

2013.01.15 17:38:42

Kategória:

  Növények

Átlag:

4 (1 szavazat)

Megtekintve:

424

Betöltve:

679

Feldolgozható:

Igen

Angyal

Teljesen kezdőként első képeim egyike. Értékeléseket,
véleményeket, tanácsokat, építő kritikát szivesen fogadok. Előre
is köszönöm.

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#6 Írta: Bringás 2013.01.16 21:29:19   28277 1150

Az élességi gondjaid valószínűleg megoldódnának, (illetve nem is lennének) ha helyes méretezéssel és tömörítéssel töltötted volna föl a képet. Ha Photoshopot használsz és van rá igényed, szívesen segítek benne. Addig is itt van néhány tanács a beltéri virágfotózáshoz:

- Ne fényképezz lefelé! A virágokat a saját magasságukból mutasd! Így jó, ahogy itt is tetted. Az életben a virágokat mindig fölülről látjuk, így a fölülről fényképezett virágok túlzottan hétköznapiak lesznek. Ráadásul a fölülről fényképezett virágoknak mindig kusza, zavaros a hátterük. Ellenben a saját magasságából mutatva, egy új, nem mindennapi perspektíva tárul föl.
- A mosott háttér érdekében érdemes a fényképet egy makró optikával vagy egy telével készíteni. Mind a két objektív remekül mossa a hátteret.
- A legtöbb virág gyönyörűen mutat, ha drámai fekete háttér előtt fotózod őket. Én az édesanyám fekete ruháját szoktam háttérként a ruhaszárítóra akasztani, s minden hasonló megoldás is jól fog működni. Érdemes a képet kisebb telével készíteni (ha van), méghozzá annak közelpontjában fotózva. Ha jó távol helyezted a hátteret a virág mögé, csodálatosan el fog mosódni, még szűkebb blende mellett is. A tele kis látószöge miatt zavaró képi elemek nem lesznek a fotón. A fénymérést spot beállítással a virágra kell állítani. Ettől a virág helyesen exponált lesz, a háttér pedig bebukik, még akkor is, ha nem fekete.
- Szintén nagyon látványos virágfotókon a fehér háttér. Ehhez valamilyen fehér anyagot, akár egy nagyobb papírt kell elhelyezni a virág mögé. Itt is érdemes viszonylag távolabb elhelyezni a hátteret és telével a közelpontban fotózni. A fénymérést spot beállítással a virágra kell állítani. Ettől a virág helyesen exponált lesz, a háttér pedig kiég.
- Használd a puha, lágy beltéri fényeket! Ez a jó fény. Tökéletesen szórt. Nem égeti a virág gazdag színeit. Vedd ki tehát a virágot az ablakból, és azzal egy magasságban, de az ablaktól legalább 1-2 méterre helyezd el. Az ablakot ne érje közvetlen napsütés, a szobában kizárólag szórt fények legyenek. A fényképezőt úgy helyezd el, hogy derékszögben álljon az ablakból érkező fénynek, a virág oldalból kapja a fényt. Ez a beállítás szépen kiemeli a finom részleteket, a fény-árnyékok révén mélységet, teret ad virágnak. Ha szemből kapná a fényt úgy a virág kissé laposan nézne ki.
- A fókuszt az ivarlevekre tedd. Azok mindig legyenek élesek. Aztán, hogy mennyi minden fér bele a mélységélességi tartományba az már a Te döntésedtől (beállításaidtól) függ. Fotózhatsz úgy, hogy a teljes virág éles, de úgy is, hogy a sziromlevelek már életlenek legyenek.
- Állvány használata szigorúan kötelező.

További szép fotonokat!


 

#5 Írta: upsz 2013.01.16 20:08:12   1 1

Nagyon köszönöm az értékeléseket, a tanácsokat pedig kiemelt figyelemmel olvastam. Ennyi segítő kéz láttán könnyebb lesz beletanulni a fotózás egyedi és sajátos világába.
Még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek!


Válasz hozzászólás
 

#4 Írta: Zsombor 2013.01.16 15:47:11   463 16

Én azt írtam, hogy 200mm-hez min. 1/200 szükséges és utaltam a reciprok szabályra. Üdv


Válasz hozzászólás
 

#3 Írta: Mikrobi89 2013.01.16 10:10:57   850 27

Nane :) Zsombor, te se gondolhatod komolyan hogy majd 1/180 helyett 1/200 sokat segítene :) A képnek semmi bemozdulási gondja, vagy élességi gondja nincs, csak kicsi a dof... ennyi, ezt pedig szűkebb rekeszel lehet elérni. Zöld háttér kéne a virágnak és ne komponáld középre. Próbálj játszani a kompozícióval :)
Szép fényeket.


 

#2 Írta: Zsombor 2013.01.15 22:07:42   463 16

Szia! Teljesen egyetértve az előttem szólóval, még hozzátenném, hogy a 200mm-es fókusztávolsághoz kevés az 1/180-os záridő, minimum 1/200 szükséges (kézből exponálva), ld. Reciprok szabály, melynek utána tudsz nézni a neten. De inkább állványt javaslok, vagy legalább egy biztos letámasztást. Nem írtad továbbá, hogy használsz-e valamilyen képfeldolgozó programot, ezen a képen nem látni a nyomát. Feltétlenül szükséges lenne ahhoz, hogy igazán élvezhető képeket tudj készíteni! Ennél a képnél pl. még a kontraszton is emelni kellene. De ne csüggedj, menni fog, ha te is akarod! Kitartás, üdv: Zsombor


 

#1 Írta: berczy04 2013.01.15 21:03:53   884 96

Nem rossz az ötlet és a cím, de így ebben a formában nem a legszerencsésebb. A háttér nagyon nem illik a virághoz és az élesség is kicsit kevés. Közelebbről és már háttérrel újra próbálnám!


4.0

 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Olympus E-450

Képek az alábbi objektívvel:

Sigma 55-200mm f/4-5.6 DC


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.1016 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat