Itt még nem láttam ételfotót, nem is volt ilyen kategória. De ma megpróbálkoztam ezzel is. Nekem elsőre tetszik a végeredmény, de azért ne kíméljetek, mert erről tényleg semmi tapasztalatom nincs, hogy álljak neki. Természetes ellenfényem van (konyha adta adottságot nem tudom változtatni).
Köszi a véleményed.
Igen, az ívvel küszködtem kicsit. De nem tudom kivágni, mert akkor meg a zöldséglevél teljessége vész el. Így inkább hagytam. A becsillanás az én szememben pont pluszt ad, nálad ez nem jön itt be? Azért is ezt a szöget választottam, mert így lettek kontrasztok, éles vonalak, meg ugyebár a fakanalat mindenképpen a jobb felső sarokból szerettem volna indítani.
Azért van már pár dolgo, amire mindenképpen oda fogok figyelni a következő ilyen jellegű próbálkozásnál! :)
Üdv: Judith
Az étel gusztusos, étvágygerjesztő és vélhetőleg finom is:) Ez elsődleges egy ételfotónál. Szóval ez a része teljesen rendben van. Írtad, hogy az adottságokon nem tudsz változtatni, így viszont a megvilágítás nem az igazi, kissé egyenetlen és sok a becsillanás is. Mélységélességből szerintem kevesebb is elég volna. A színei szépek. A bal alsós belógó lábosperem szerintem zavaró. A zöld íve nagyon szép, de sajnos kimegy a képből. Amúgy én sem értek az ételfotózáshoz.
További szép fotonokat!
igen, arra, hogy még mindig az analóg megoldást választják a digit helyett a profik sok esetben, több oknál fogva is egyébként. Először is mert megapixel ide, megapixel oda, óriásplakátra a digit még mindig kevés, illetve a dinamikatartomány amit átfog egy analóg gép, nem tud vele vetekedni egy digit még.
Bizony nem egyszerű, a technikai tudás mellett még tálalni, ételt rendezni is tudni kell. Még a jómúltkorában vettem fekete tányérokat, hogy majd ételt fotózok, azóta se lett belőle semmi, de lassan összekontárkodok valamit. Szerintem egy pacalos képnek nagy sikere lenne. :D
Analóg géppel ételfotóznak manapság profik, erre célzol? Én nem tudom, csak kérdezem.
Jaj, ne hülyéskedj már! Mondtam, hogy én a tanácsiadnak (meg a többiekének) csak örülök!!! Az persze más kérdés, hogy az ételfotós tapasztalataidat olvasva méginkább nem akarok ezzel a témával komolyabban foglalkozni. Itthon 1-2 konyhai "alkotásomat" megörökítem, és kész. :)
Azért mindjárt felrakom a másik tányéros gulyás-képet is, csak azért is!
És Gergő! Örülök, hogy nemcsak én vagyok "megszállott"! Ha rajtam múlna, a gép mindig a nyakamban lógna, de hát a 3 gyereknél ez veszélyes a gép épségére nézve.
nyílván analógra gondoltam :)
tudom, hogy nem mérce persze, igazából azt akartam az egésszel kifejezni, hogy a nagyon komoly ételfotóhoz, nagyon komoly technika kell, és hogy ez bizony egy nem egyszerű műfaj, mivel volt szerencsém picit betekintést nyerni ebbe a világba, így gondoltam, akit érdekel megosztom vele, ezért is írtam le. :)
tehát nem a dithh képének lekicsinylése volt a célom, ha így jött le, elnézést tőle/tőletek :)
Köszi Zsírláma! Igen, tényleg élesíthettem volna még egy kicsit rajta, de nekem nem igényelte a szemem a vágást. Vágva a jobb alsó zsíros-sárgarépás sarok nagyon eltűnt, ami azért még jobban mutatja, hogy mi is ez. És igen, szerintem is mint nem steril körülmények között készített szó szerint is konyhafotó volt a cél. Annyira magas szinten semmiképpen nem szeretném ezt űzni, mint ahogy Gergő leírta ezt a műfaját a fotózásnak. :) Láttátok volna, ahogy nagy gonddal meregetek, aztán rendezgetek kanállal, majd egy székre fel 1-1 kép erejéig! :) A gyerekeim hűgettek rendesen! :D Ez is egy jó móka.
Üdv: Judith
"Sok esetben nem is digit fényképezőgéppel fotózzák, hanem Hasselbladdal..." - a Hasselblad nem lehet digi? :)
Egyébként egy hasselblados fotó nem lehet mérce azon a szinten, amin mi fotózunk, az már más világ. :)
Ez nem egy stúdiós ételfotó, úgy kell nézni. :)
Jó részletet választottál, a kiszemelt hús a központban, szépen körülöleli az ívelt petrezselyem, a fakanál is jó helyre került, az étel már abban a fázisban van, hogy étvágygerjesztő. A bal alsó belógó miatt érdemes vágni a képet, és kis utóélesítés sem árt. De, jó lett ez.
viszont kétség kívül én is éhes lettem a képedtől... szóval :)
legközelebb kép mellé küldhetnél is belőle :)))
az érzést amúgy megértem, múltkor én a négy fal között a villákat fotóztam. meg olyankor szoktam tejbe dobálni az epret, meg szódavízbe a ceruzákat... egyszerűen muszáj fotóznom valamit, legalább két naponta, különben elvonási tünetem van :)
Szia Gergő!
Igen, gondoltam, hogy nem úgy szokták a profik, hogy főznek otthon vmit és akkor ott helyben hajrá, fotózzuk, hanem sok-sok mű cuccot használnak, meg millió fényforrást, meg rendezgetnek. Kicsit én is rendezgettem a fakanálnál a dolgokat, meg itt még frissen dobtam bele a zöldésgeket, hogy ne legyenek színtelenebbé főttek. A tányéros más lett, de az sem profi kategória. De azért egy szimpla "lefotózom a kajám" képnél jobb lett. Egyébként nem tervezem ezt magasabb szinten űzni, mert annyira nem érdekel, csak most hogy 4 fal közé voltam zárva a gyerekekkel, valamit mégiscsak fotózzak. :)
Köszi a hozzászólásod és hogy megosztottad velem a Te tapasztalataid. A két leveses kép között tényleg oltári nagy a különbség! Meg úgy látom, hogy a hamburgert is lefújták vmi olajjal, hogy még a zsemle is szép fényes legyen! Mondjuk azt nem hittem volna, hogy a világítást a tányérok, evőeszközök is meghatározzák! Eszméletlen, mennyi minden újat tanulok még mindig ezzel a hobbival kapcsolatban?!?! :) Irigylem a profikat, akik ebből élnek meg és az a munkájuk, ami a hobbijuk!
Kemény fába vágtad a fejszédet. A képed nem rossz valóban, de egy profi bizonyára nem így gondolja. Ebben volt egy kis betekintésem az egyik ismerősöm által, hogy hogyan fotóznak ételt. Hát nagyon, de nagyon nem egyszerű.
Csak a világításról: sok esetben 2-3 studio vakuval világítják meg az ételt. Azokon is különböző méretű, alakzatű softboxok, méhselyraszterek, éppen az adott tányér, üveg, pohár, villa mit igényel.
Gasztronómia: Az ételeket gondosan válogatják össze, ügyelnek a formák tökéletességére, zöldségek állagának tökéletességére.
Csak egy példa: hamgurberben a salátát kis ollóval vagdossák körbe cikk-cakkosra, mert úgy mutatósabb.
De láttam már arra is példát, hogy a salátát pl műanyagból öntik ki, hogy sokáig lehessen fotózni, ne kezdjen fonnyadni.
A zacskós levest pl úgy fotózzák, hogy csipesszel egyessével rakosgatják megfelelő helyre a benne lévő zöldségeket, tészta darabokat, hogy mutatóssabb legyen.
A tányérokat szilikon protektorral subickolják el, hogy fényes, és tökéletesen foltmentes, és tiszta legyen...
Mutatok is egy példa képet, egy sima zacskós levesre, és a csipeszes gondosan összeválogatott leves közti különbségre.
Sok esetben nem is digit fényképezőgéppel fotózzák, hanem Hasselbladdal, mert annak sokkalta nagyobb a dinamikatartománya, és sokkal színgazdagabb.
Nekem tetszik a képed, szépek a színek, bár lehet egy hangulatos kis tányérban, vagy egy kis bográcsban nagy szelet kenyérrel még tutibb lenne, mellette díszletnek erős paprika, fuhh meg is éheztem. :)