Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4581

Szemmel tartalak

Szemmel tartalak (3)

Vélemények: 1

Megnézve: 674

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Növények / Orchidea


Orchidea

  Orchidea

Fényképezőgép:

Nikon D3100

Objektív:

Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED AF-S VR Zoom

Záridő:

1/160s

Rekesz:

F8

Fókusz:

300 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Mohács

szabolcs előző képei

| Még több

Feltöltötte:

  szabolcs 

Feltöltés ideje:

2011.12.24 21:14:03

Kategória:

  Növények

Átlag:

-

Megtekintve:

522

Betöltve:

822

Feldolgozható:

Igen

Orchidea

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#10 Írta: -anTi- 2011.12.25 14:24:28 www  5518 520

Én nem mertem kérni, kapóra jött, hogy kicsalhatom a titkot!

Na, nem ám, csak vicceltem! :))


Válasz hozzászólás
 

#9 Írta: szabolcs 2011.12.25 14:24:27   11 2

Köszönöm a sok segítséget, próbálgatom a dolgokat! :)


 

#8 Írta: Bringás 2011.12.25 14:22:10   28277 1150

Szerintem -anTi- inkább erre célzott: #8. :))


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: Bringás 2011.12.25 14:20:09   28277 1150

Jól emlékszel:)
Van már irományom elmentve, erre a kérdésre is:))

Szabolcs, remélem PS-ot használsz és hasznád veszed! Az alábbiakban bemásolom (ha már úgyis ajánlották) a jó minőségű webes feltöltés menetét, ha jól emlékszem, ezt kérdezted a #3. hsz. alatt.

Az alalat által beidézett iromány kicsit másról, az utóélesítésről szól, de az is nagyon hasznos, arra is utalok az alábbiakban. (Bár a hosszú ékezetes betűk elég furcsákká váltak.) Jó olvasgatást:



Leméretezés és tömörítés PhotoShop-ban

1. Jelenítsd meg a képet 100 %-os nézetben. (Előtte természetesen végezz el minden szükséges utómunkát.)
2. Először a leméretezés. Kicsinyítsd le a képet arra a fizikai kiterjedésre, amekkorának látni akarod majd a képernyőn. A bájtokkal egyelőre ne törődj, csak azzal, hogy mekkora legyen a szélte-hossza. (Az 1120 x 840 pixel kiterjedés az jó nagy, ez kb. teljesen kitölti a 19”-os képernyőt. Ha ennél nagyobbat csinálsz, akkor már valószínűleg huzigálni kell a képet a monitoron. Bár az újabb monitorokra ráfér a nagyobb is. A 935 x 700, illetve a 850 x 560 pixel kiterjedés az átlagos képméret. Ha ennél kisebbet készítesz, az már túl kicsi lesz.)
A fizikai kiterjedést a következőképp tudod beállítani a legördülő menüből: kép / kép méret (image / image size) A felugró ablakban látod az épp aktuális kiterjedést pixelben. Szélesség és magasság (width, height). Írd ezt fölül az általad kívánt számokkal. Elég csak az egyik kiterjedést beírnod, a gép automatikusan hozzáarányítja a másik oldalt. (Ha állóképet készítesz akkor viszont valamivel kisebb méret kb. 800 x 600 az ideális, hogy állva is beférjen a képernyőbe.) Az "OK" gomb megnyomása után a kép arra a méretre változik, amekkorának látszódni fog a feltöltés után. Ha nem vagy vele elégedett, ismételd meg a 2. lépést.
3. Ha a leméretezéssel megvagy, ne feledkezz el az utóélesítésről, hisz a leméretezés miatt veszítettél az élességből. Vigyázz, hogy ne élesíts túl. Érdemes az utóélesítést egy külön rétegen szelektív mértékben elvégezni a kép más-más területein, majd a rétegeket egyesíteni.
4. Most tömörítsd le a képet a megfelelő feltöltési limitre. Ezt a legördülő menüben teheted meg.
A legördülő menüből: fájl / mentés webre és eszközre (file / save for web & devices). A felugró ablakban a tömörítés %-át tudod beállítani 0-100 % közt. Változtasd addig a számot, amíg a fájl be nem tömörödik a kívánt limit alá. A szám változtatásával folyamatosan látod, hogy a fájlméret éppen hány bájt. Ez a korábban beállított fizikai kiterjedést nem befolyásolja. Katt a mentés-re (save) és már meg is van. Ez a módszer pontos limit beállítást tesz lehetővé. Továbbá, leveszi a képről az exif adatokat, így nyersz további 50-60 kB-ot, melyet a képi információra fordíthatsz. Ha ezt a módszert választod, ne felejtsd el előtte feljegyezni ezeket az exif adatokat, mert feltöltéskor meg kell adni őket. Persze még jobb, ha nem az eredeti képpel, hanem egy másolattal dolgozol.


Válasz hozzászólás
 

#6 Írta: szabolcs 2011.12.25 13:38:35   11 2

Sziasztok!

Köszönöm szépen a sok-sok segítséget! :)
Ahogy lesz időm próbálgatom a leírtakat, ha valami nem világos akkor majd kérdezek!
Mégegyszer köszönöm!

Üdv Szabolcs


 

#5 Írta: alalat 2011.12.25 11:40:40 www  10883 854

Szia!
Üdvözöllek az oldalon!Kívánom, hogy érezd jól magad.
Elküldöm Neked amire Anti hivatkozik Bringásnak az egyik leírására a problémádra.Én is Tőle tanultam.Remélem tudod használni.

Utóélesítés Photoshopban

A leméretezés során a képek veszítenek az élességükbõl. Minél nagyobb arányú a leméretezés, annál nagyobb lesz az élességvesztés. Amennyiben az eredeti fotó éles volt, akkor az utóélesítéssel tökéletesen vissza lehet hozni az elveszett élességet, sõt szükség szerint, az eredetinél némileg élesebb kép is elõállítható. Ez a leméretezés utáni élesítés az ún. utóélesítés.
A helyzet az, hogy az utóélesítés meglehetõsen szubjektív megítélésû dolog. Úgy is mondhatnám, ízlés kérdése, hogy kinek mekkora élességû kép hat tökéletesnek. Amit az egyik fotós jónak vél, azt a másik még élesítené. Azt mindenesetre fontos még az elején leszögezni, hogy az utóélesítés nem csodaszer. Egy életlen fotó, vagy képrészlet semmilyen bûvészkedéssel nem tehetõ élessé. Az életlen kép rontott, akármilyen csodás pillanatot örökít is meg, ezt tudomásul kell venni. A másik fontos tény, hogy az utóélesítéssel is könnyû túlzásokba esni. Ennek pedig igen csúnya vége van. Szó szerint. A túlélesített kép szemcséssé, pixelessé válik, gyakran szétesõ benyomást kelt, a kontrasztosabb képrészek mentén ilyenkor vékony, vonalszerû aurák, vagy kontrasztvonalak jelennek meg. Ne élesíts túl! A harmadik tény, amit szeretnék leszögezni, hogy az utóélesítés kíméletlenül elõhozza zajt. Mindig és kivétel nélkül. Tehát nem árt, ha rendelkezel valami jóféle zajszûréssel.
A Photoshop több módszert is kínál az utóélesítésre. Ilyenek az ún. Unsharp Mask (életlen maszk) illetve a Smart Sharpen (szelektív élesítés vagy intelligens élesítés) néven futó opciók. Mindkettõ a szûrõk menüpontból érhetõ el. A csuszkák állítgatásával mindkét esetben látványos eredmény érhetõ el.

Itt azonban nem ezekrõl szeretnék szólni, hanem egy harmadik módszerrõl. Ez sem nehéz, azonban idõigényesebb a csuszkák húzogatásánál, viszont sokkal szebb eredményt ad. Nem árt tudni, hogy egy kép különbözõ részletei más-más mértékû utóélesítést kívánnak. Ezért van az, hogy egyetlen kattintással általában nem érhetõ el kifogástalan eredmény. Mikor a kép egyik részletén pont tökéletes az utóélesítés, akkor egy másik részlet még életlen, vagy épp már túlélesített. Pl. egy felhõtlen kék ég, vagy egy lombozat nélküli fa ágas-bogas ábrázata, vagy egy makró mosottnak szánt háttere, vagy egy ködös, párás részlet, vagy tájképnél az ég és a föld találkozási vonala gyakorlatilag semmilyen utóélesítést nem kíván. Viszonylag kevés utóélesítést kívánnak pl. a fák, bokrok lombkoronái, tájképeknél az erdõs hegyoldalak, vagy füves mezõk, elõterek. Ugyanakkor erõsebb utóélesítéssel mutatnak szépen a felhõk, a vízfelszín finom hullámfodrai, a részletgazdag, jól fókuszált makrók fõtémái, vagy az épületek homlokzati részei (nem a külsõ épületszegélyek).
Ahhoz, hogy a kép élesíteni kívánt részei a nekik megfelelõ mértékben kerüljenek utóélesítésre, illetve, hogy az élesíteni nem kívánt részek érintetlenül maradjanak, a rétegeket kell használni. Így csináld:

1. Végezz el minden szükségesnek vélt utómunkát, retusálást, stb.
2. Méretezd le a képet a kívánt nagyságúra. (De ne tömörítsd még.)
3. Készíts rétegmásolatot a képrõl! Ha kell többet is. Annyi rétegre lesz szükséged, ahány különbözõ féle utóélesítést szeretnél a kép egészén alkalmazni. Minden rétegen egy-egy eltérõ mértékû utóélesítést hajtasz majd végre. Célszerû a rétegeket aszerint elnevezni, hogy melyik képrészletet akarod élesíteni általuk. (Pl. lombkorona, felhõk, mezõ, víz, szirom, stb. Ennyi persze nem kell, legtöbbször bõven elég két réteg, egy az erõsebb, egy a gyengébb utóélesítés céljára.) A legalsó eredeti réteg automatikusan a háttér (Backround) néven fut majd. Ezt célszerû érintetlenül hagyni. Mindig a rétegen dolgozz, a háttérhez ne nyúlj. Ha valamit végérvényesen elrontasz, csak a réteget kell majd törölni, s az eredetirõl pedig készíthetsz egy újabb réteget. Az egyszerûség kedvéért legyen most csak egy réteg.
4. Válaszd a menübõl a következõt: filter/sharpen/sharpen (szûrõk/élesítés/élesítés). Ennek hatására jó alapos élesítést kap a réteg. A látvány valószínûleg csúnya lesz, mert minden bizonnyal túl lesz élesítve a réteg. Ha azonban véletlenül pont jó lesz, akkor szerencséd van, elkészültél. Ha viszont az a ritka eset állna elõ, hogy még mindig életlennek találod a látványt, akkor vond vissza az élesítés parancsot, és helyette a fenti élesítés menübõl a Sharpen More (további élesítés vagy erõsebb élesítés) opciót válaszd. Ez aztán brutális módon túlélezi a képet.
5. Finomítsd tökéletesre a túlélesített réteget. A réteg neve fölött találsz egy csúszkát Opacity (átlátszóság) névvel. Alaphelyzetben az értéke 100 %, vagyis a réteg teljesen átlátszatlan, maximálisan takarja az alatta levõ eredeti háttér réteget. A csúszka mozgatásával csökkentsd az értéket tetszés szerint. Ezáltal az élesített réteg egyre átlátszóbbá válik és egyre nagyobb arányban tûnik át az alatta fekvõ módosítatlan (élesítetlen) eredeti háttér. Minél átlátszóbbra állítod a réteget, annál kevésbé fog érvényesülni az élesítés hatása, mígnem megtalálod azt a helyzetet, amikor tökéletesen éles lesz a réteggel élesíteni kívánt képi elem.
6. Töröld le a réteg fölösleges részeit! Értsd: Ha az egész képen csak egy virágot akartál utóélesíteni, akkor a többi rész fölösleges. Vagy, ha a felhõket, vagy a víz hullámfodrait utóélesítetted, akkor az ezen kívüli részek lesznek fölöslegesek. Feleslegesek továbbá a bármilyen okból túlélesedett képrészletek, pl. a kontúrosodott faágak, a horizontvonal, stb. A radír eszközzel, megfelelõ ecsetméretet és peremet választva könnyen törölhetsz. De megoldhatod kijelöléssel és a „delete” gomb használatával is. A módszer lényege, hogy a törölt részek helyén az eredeti élesítetlen háttér fog látszódni, kikandikálni. Ettõl válik szelektívvé az élesítés, mert csak ott marad meg, amit nem törölsz.
7. Ha van még olyan részlet a képen, amely számára nem megfelelõ az az utóélesítés, amit alkalmaztál, akkor ugorj vissza a 3. pontra, hozz létre egy további réteget és ismételd meg a többi lépést is. Eközben célszerû kikapcsolni az elõzõleg élesített réteg láthatóságát, hogy az ne zavarjon.
8. Ha kell, szûrj zajt. Azon a rétegen szûrd, amelyiken szükséges. Ezáltal a zajszûrés is szelektívvé válik, mert csak arra képrészletre lesz hatással, amelyiknek a rétegén alkalmazod. (Pl. makró esetében célszerû megoldás, hogy a háttéren szûröd a zajt. Az élesített rétegen, ahol a fõtéma is van nem szûrsz, ha nem muszáj.)
9. Egyesítsd rétegeket! Menü: Layer/Merge Down (réteg/rétegek egyesítése) Ez minden réteget egyesít. Vagy, Layer/Merge Visible (réteg/ láthatók egyesítése). Ez csak azokat a rétegeket egyesíti, amelyeknek be van kapcsolva a láthatósága.
10. Tömörítsd a képet a feltöltési limitre.

Ha nem tudod, hogy valamelyik pontot hogyan kell megcsinálni, vagy egyéb kérdés van, tedd föl.


 

#4 Írta: -anTi- 2011.12.25 11:21:32 www  5518 520

Ha jól emlékszem akkor a Bringás barátunknak, van már elmentve leírása arra ez esetre, ha valaki ilyen problémával fordulna hozzá! :) Ha nem írna ide, akkor majd írunk pár szót, hogy mit csinálj a PS-ben! Nem lóverseny, nem kell kapkodnod! Olvasgass, kommentálj! Gyűjts pontokat! :)

Szép színvilágú, elég jó minőségű fotó, nem túl szerencsés szerkesztéssel! Ha úgy vágtad ki tényleg, akkor arra figyelj legközelebb, hogy a szirmokba ne vágj bele! :)


 

#3 Írta: szabolcs 2011.12.25 10:19:22   11 2

Szia, Klemy!

Köszönöm, az értékelést...! :)
A számítógépemen, sokkal szebb ez a kép csak sajnos, nem tudom,, hogy tudjam megoldani, hogy abba a minőségbe töltsem fel...??
Mert eredetileg 12Mb körül van a kép mert RAW-ba fényképeztem! És mikor variáltam vele, hogy csak maximum 350Kb legyen( ennyit engedett feltölteni az oldal) szóval, akkor nagyon sokat romlott a kép!
Esetleg ha ebben tudnátok, egy picit segíteni, hogy oldjam meg a problémát, azt nagyon megköszönném!
Köszönöm!

Üdv Szabolcs


 

#2 Írta: klemy 2011.12.25 05:14:54 www  3811 426

Szia Szabolcs.
Üdv köztünk.
A színvilága nagyon természetes.A nézőpont (amit én fontosnak tartok) nem a legjobb.Én szinte biztosnak tartom,hogy teljesen szemből fotóztam volna mert onnan érdekesebb dolgok jöttek volna ki,de természetesen sokkal közelebbi nézőpontból.
Nem tudom,hogy a Nikon már 100 ISO-n ilyen zajos lenne,de szerintem ez nagyobb képből vágtál egy közelebbit.
Egyenlőre enni majd várom a következőt.


 

#1 Írta: szabolcs 2011.12.24 21:15:33   11 2

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok, így légyszives őszinte kritikákat írjatok, mert talán abból tudok tanulni!
Köszönöm!

Üdv Szabolcs


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Nikon D3100

Képek az alábbi objektívvel:

Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED AF-S VR Zoom


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0772 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat