"Középkori sisakos..."
Egy kis ismeretterjesztés a képhez (természetesen nem „kötelező” végigolvasni…).
Most egy nagyon régi, de napjainkra szinte elfelejtett igen hasznos kultúrnövényt mutatok be. Úgy gondolom, hogy nem teljesen ismeretlen számotokra a Hajdina, vagy másik nevén a Pohánka (Fagopyrum esculentum). De azt viszont nem valószínű, hogy tudjátok, milyen egészséges táplálék! A mintegy fél cm-es háromszögletű barna magja a képeken látható érdekes, középkori sisakra emlékeztető tokban képződik. A növény egyéves, a keserűfűfélék családjába tartozik. A középkorban került a Himalája mellől Európába (Magyarországra a tatárokkal), ahol igénytelensége végett hamar közkedveltté vált, s lisztszerűen, vagy kásaként a „szegények hasznos eledele” lett. A rizst pl. jól lehet vele pótolni, de takarmányozásra is használható. Igen értékesek a szénhidrátjai (a lisztérzékenyeknek pl. kiváló!), fehérjéi esszenciális aminosavakat tartalmaznak, ásványi anyagai és vitaminjai (B-,C,E,P) is rendkívül hasznosak. Gyógynövény is (vérnyomás-és vércukor csökkentő, öregedéslassító, béltumor-és székrekedés gátló stb.). A mezőgazdaságban biotermesztésre alkalmas, kevés a kártevője, ugyanakkor „mézelő” növény is – a méze szívregeneráló.
Bocsánat a kicsit hosszúra nyúlt ismertetőért – nem is mondtam el mindent - de nem volt szívem kihagyni ezekből semmit.
Ja! A képek rétegfelvételezéssel készültek. Üdvözlettel!
|
|